Ostatní
Oprava, údržba nebo technické zhodnocení ?
ZoVB nedefinuje používané pojmy, jako jsou oprava, údržba, technické zhodnocení, rekonstrukce, modernizace aj.
Přitom by stačilo málo – odkaz na definice uvedené v jiných právních předpisech.
V poslední době se často opakují diskuse a dohady, jestli je výměna oken za plastová opravou nebo rekonstrukcí.
Pro účely účetnictví a ZDP je jasno.
Pro ty, kdo nevědí, kde hledat:
Opravy a údržba – Vyhláška č. 504/2002 Sb., § 32 odst. 2 písm. a)
Opravou se odstraňují účinky částečného fyzického opotřebení nebo poškození za účelem uvedení do předchozího nebo provozuschopného stavu.
Účetní osnova pro SVJ
Dobrý den, prosím o informaci, kde si mohu stáhnout účetní osnovu pro SVJ. Děkuji a přeji hezký den.
Renáta Buato
dosavadni spravce nevede ucetnictvi
Ceka nas prevzeti domu od dosavaadniho spravce.Zjistili jsme, ze vubec nevedou ucetnictvi naseho Spolecenstvi, jen nejake prehledy predpisu splatek do fondu oprav. Vse je uctovano v ramci ucetnictvi mesta jako vlastnika pred privatizaci. Jak postupovat? Dekuji
Platba do tak.zvaného fondu oprav -problém
Proč se stále pokračuje v placení příspěvku na tak znanou opravu podle počtu metrů bytu, když jde o vynaložené prostředky na údržbu a zvelebování nebytových společných prostor, které užívají všichni bydlící stejným způsobem.Touto platbou potom majitelé třípokojových bytů zaplatí až o 5 tisíc více jak majitelé jednopokojových bytů ale jak jsem uvedl společné prostory používají stejně.Co se dá udělat aby se toto bezprávní jednání změnilo?
Braní provizí za zprostředkování
Dobrý den, mám problém,na který bych se měl zřejmě obrátit na policii. Na našem domě právě proběhla rekonstrukce (výměna oken za plastová,zateplení fasády).Výběrové řízení na firmu všeak proběhlo velice podivně. Žádné složité vybírání,prostě se vybrala firma,která byla sice nejlevnější,ale majitel je také velice dobrý přítel naší předsedkyně společenství. Firma byla nejprve vybrána jen na výměnu oken,ale poté předsedkyně prohlásila,že to rovnou nechá jedné firmě,aby udělala i zateplení s fasádou.Všichni v domě,ale máme podezdření,že za zprostředkování dostala velice vysokou provizi.Ze starých trojitých oken nechala udělat jedno velké+větračku.Velké okno se prověšuje a již nejde zavírat.
Fond oprav
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyúčtování fondu oprav. Je podle vás dostačující, když ve vyúčtování FO za období 1.1.2006 - 31.12.2006 nám pověřený vlastník pouze napíše,že zaplaceno bylo 26 108Kč, předepsáno 28 248Kč, náklad celkem 14 001Kč, vyúčtování -14 247Kč, a že uvedený přeplatek nám nebude vyrovnán, protože se jedná o tzv. nevyrovnatelné položky, které zůstávají na účtu SVJ jako dlouhodobá záloha pro investice.
Nejde nám o to, že přeplatek zůstává na účtu SVJ, domníváme se však, že vyúčtování fondu oprav by mělo být přesné i s uvedením toho na co byly peníze z FO vynaloženy.
Provize za výběr dodavatelů
Dobrý den, jak zjistím zda si správce neúčtuje tz. provizi za výběr dodavatelů? Při kontrole účtů bylo zjištěno,že některé faktury dělí na 2 platby se stejným podílem.Je možné,že jde o provizi nebo je to v účtování normální?
vynosy z pronajmu spol. prostor
vynosy z pronajmu spol. prostor jsou prijmy jednotlivych vlastniku… musi se jim tedy vyplacet a nebo lze bez pisemne smlouvy vlastnika dat do FO. uroky z BU a TU jsou prijmem spolecenstvi, pokad nejsou pisemne smlouvy. A dan z TU si myslim, ze spolecenstvi platit nemusi?
Společné prostory a jejich využití
Dobrý den. Bydlím v domě,kde se nachází 16 bytových jednotek v osobním vlastnictví. Při shromáždění vlastníků jsem se optala na to,kdy se uklidí společné prostory od nábytku,krabic atd.(mandlova sice už k tomuto účelu neslouží,ale jiné její využití jsme neodsouhlasili,chodby ve sklepních prostorech přetékají bincem,kočárkárna,kde mají být pouze kočárky a saně také slouží pro další skladiště…).Místopředsedkyně mi sdělila,kam si ty věci má dát a proč si tedy platí společné prostory…Myslím,že pro využití skladiště neslouží…
Jak nejlépe postupovat při odkupu společných části půdních prostor.?
Jaký nejlepší postup by jste mi poradili, když jako majitel bytové jednotky /2+1/ pod střechou, mám zájem rozšířit byt o půdní vestavbu ve stejném půdorysu jako byt. K oboustrané spokojenosti/ já /sousedé spoluvlastníci/ Děkuji Kovin

Poslední komentáře