Ostatní
Shromáždění-doplnění programu o 1 bod
Dobrý den, poraďte nám prosím.Měli jsme druhé shromáždění vlastníků, program byl vyvěšen 15 dnů před konáním,hned na začátku shromáždění jsme chtěli přijmout další 1 bod do programu „Snížení platby na výbor.“ Předsedkyně výboru to okamžitě smetla se stolu, že to dáme do programu až na příští shromáždění a to z tohoto důvodu: „Notář mi tuto změnu programu nepovoli, protože to neviselo 15 dnů před konáním shromáždění a celé shromáždění bude neplatné.“ Myslíme si, že notář nám do programu nemá co mluvit, co si odhlasujeme to máme.
Fond oprav
Jak správně vybírat fond oprav, podle metrů čtverečních nebo jak se domluvíme na schůzi?
odměny výboru SVJ
Jsme SVJ o 40 bytech různých velikostí.Platíme 10Kč za m2.Provedli jsme GO vodovodního řádu v domě i v soukromých bytech .Výbor zaplatil všechno z FO přesto že malé byty neplatí takovou částku co velké.Částka za GO vodovodního řádu v soukromých bytech byla stejná u všech bytů různých velikostí.Jednal výbor správně ?
otop nebo teplo
Dobrý den všem,jsme domovní družstvo vzniklé kvůli privatizaci domu.Dům máme splacený,ale na čl.schůzi jsme odhlasovali pokračování dosavadního domovního družstva s tím,že byty zatím převádět nebudeme. V domě máme vlastní plynovou kotelnu,která vytápí 14 byt.jednotek(15-tá má přímotopy).Teplou vodu si každá byt.jednotka zajišťuje sama(bojler,karma atp.)Celé roky jsme měli a máme v zálohách na služby kolonku otop(každá jednotka platí dle svých m2),pro vyúčtování této kolonky v ročním vyúčtování jsme používali údaje od plynáren o odběru plynu v m3 a podle tohoto jsme spotřebu plynu rozpočítali na jednotlivé byt.jednotky zase podle jejich m2.
Zápis do sbírky listin
Dobrý den, potřebuji poradit. SVJ provedlo odsouhlasením shromáždění změnu pověřeného vlastníka, tudíž odvolání původního PV. Potřebuji zjistit co všechno musím zaslat a jakou formou do sbírky listin. Děkuji
Instalace společné TV antény a rozvodů
Prosím Vás, 3 SVJ se dohodly, že provedou instalaci společné TV antény a rozvodů. Jedno SVJ to zaplatí a zbylé dva dle vyúčtování nákladů na instalaci uhradí po 1/3. Jak to mám, prosím, zúčtovat. Děkuji Karin
reklamace vyuctovani
Dobry den,rada bych se zeptala jestli je mozne aby nam po tom co jsme podali reklamaci proti neprehlednemu vyuctovani okamzite zvedli najem aniz by nas o tomto kroku predem informovali.Dekuji
promlčení penále
Potřebovala bych poradit . chceme požádat o audit na vyúčtování. Jeden nájemník platil v roce 2001 3 x opožděně nájem – vzniklo penále 4.000 Kč. Nájemníkovi poslal majitel domu složenku, protože však nájemník neměl peníze, neuhradil. Nyní mu majitelvyhrožuje, že pokud se pod žádost podepíše, vyúčtuje mu 12.000 Kč , protože penále dosahuje již této částky. Kdy dochází k promlčení penále – pokud vůbec?
Odměny výboru SVJ
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak je to s vyplácením a daněním z odměn výboru SVJ. Náš výbor má 4 členy – předsedu výboru – odměna 1500,–Kč, místopředseda – odměna 1000,–Kč a dva členové, každý po 500,–Kč. Zajímá mne, že na uzávěrce roku by mělo být vyúčtováno celkem 42000,–Kč, ale je tam 52500,–Kč, což je i s daní 20%. Je to tak správné, nebo mělo být vykázáno oněch 42000,–Kč a daň by si měl odvést každý člen sám ? A měl by vést nějaký výkaz o příjmu ? Děkuji za brzkou odpověď. S pozdravem Hajnovič
Vymáhaní nezaplacených záloh za služby a do fondu oprav
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o radu.
V srpnu 2006 majitel bytu (osobní vlastnictví)pan Y prodal byt panu X. A od té doby nejsou placeny zálohy za služby a do fondu oprav.
Pan X má kupní smlouvu o prodeji bytu, avšak na katastru nemovitostí není požádáno o převod bytové jednotky. tzn. vlastnické právo(podíl v SVBJ) má stále pan X.
S obouma pány jsem mluvil (osobně, telefonicky):
Pán X: nehodlá zaplatit, protože byt už prodal (má kupní smlouvu o prodeji bytové jednotky)
Pán Y: pouze slibuje, ale nikdy nezaplatí
Mluvil jsem s nimi i o možnosti soudní žaloby, ale stále to ignorují.

Poslední komentáře