Ostatní
FO či DZO
Častokrát musím odpovídat na otázku, zda je správné ve stanovách používat termínu „fond oprav“ v souvislosti s dlouhodobou zálohou na opravy.
Termín „fond oprav“ je z účetního hlediska skutečně nesprávný. Používá se proto, že byl v bytovém družstevnictví před mnoha léty zaveden a obsah tohoto pojmu je v podstatě stejný. Vůbec nevadí, když budete ve stanovách používat termín „fond oprav“. Je samozřejmě lepší, když ve stanovách vysvětlíte, že ve skutečnosti jde o dlouhodobé zálohy na opravy.
Emil Zub
Fond oprav
Chtěla jsem se zeptat jak mám dojít ke skutečnému zůstatku Fondu oprav. Převzala jsem účetnictví po dvou účetních a každá účtovala jinak.Chtěla bych ho spočítat zpětně od roku 2003, kdy vzniklo SVJ. Veškeré služby (teplo, voda,atd) jsou hrazeny zálohami, ale zajímalo by mě jestli se na konci roku ze zůstatku odečítají náklady, poplatky bance, stav.spoření, atd. Také jestli zůstatek Fondu ovlivňuje vyúčtování(přeplatky, nedoplatky) a dlužníci. Doufám, že jsem to napsala alespoň trochu srozumitelně. Děkuji Dagmar
Musí se společenství zakládat?
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je povinnost zakládat společenství vlastníku.
Znám jeden dům kde společenství založené nemají a fungujou tak už 4 roky ,a nikdo nic neřeší.
Děkuji za odpověd.
Platba předem
Dobrý večer, potřebuji poradit zda můj postup v účtování je správný. Jeden z vlastníků odjíždí mimo republiku na cca 5 měsíců. Z toho důvodu poslal na účet SVJ částku za toto období „dopředu“ resp. si předplatil své povinnosti. Běžný měsíc jsem zaúčtoval přepis 311/324 AU, 955 a úhradu 221/311. Zbytek částky jsem zaúčtoval 221/379 a postupně budu každý měsíc postupně odúčtovat 379/311. Nebo použít místo 379 jiný účet? Např. 325, či zvolit jinou rozkontaci? Děkuji.
zrušení předsednictví
prosím o odpověď – jak mohu zrušit svoje předsednictví ve společenství vlastníků jednotek ?
konfliktní nájemník
Prosím o radu, jak řešit následující situaci : Na shromáždění vlastníků se většina vyslovila pro úvěr na zateplení domu a novou fasádu, vybrali jsme i firmu, která tuto práci uskuteční. Nesouhlasil pouze jediný člen. Práce na domě jsou v plném proudu a začaly problémy s dotyčným pánem. Nelíbí se mu barva domu, práce firmy, vyhrožuje právníky, televizí, znemožňuje práci na svém balkoně. Ostatní jsou s pracemi spokojeni. Poraďte, prosím, co s takovým člověkem, jak se bránit jeho nařčením. Děkuji, Marie.
Jak správně zaúčtovat odměnu členům výbrou a dohodu o provedení práce?
Dobrý den, jsme malé SVJ a vedeme si účto svépomoci. Ráda bych se dozvěděla jak správně zaúčtovat vyplacení odměn členům výboru (zdanění je po přečtení tohoto webu jasné) a dohodu o provedení práce. Děkuji moc. Petra
digestoř
Je povinnost mít v kuchyni, u které je balkon, digestoř? Jaké jsou pro umístění digestoře nutné podmínky? Dagmar
Kopírování dokladů?
Dobrý den, je vhodné v účetnictví kopírovat doklady, které patří logicky na více míst, a zakládat je na tato různá místa? Jedná se např. o:
- poštovní stvrzenka o doručení několika předpisů (na služby apod.) – přiložit ke každému předpisu
- přijatá faktura za minulé období slouží zároveň jako zálohová na následující období
- storno dokladu (kopii původního dokladu přiložit ke storno dokladu)
apod.
Nebo se to řeší jinými způsoby než „xeroxem“? Děkuji
Smluvní pokuta od Správce
Vážená redakce, pronajímám byt. Můj nájemník je kuřák a kouří pravidelně na balkoně. S tím se nesmířili sousedé bydlící nade mnou. Jelikož jsem odmítl nájemníkovi nařídit přestat kouřit, dotčení sousedé na mě začali vyvíjet neskutečný tlak (vydírání,atd). V další fázi Výbor společenství odhlasoval následující: „Při opětovném porušování Domovního řádu lze dát pokyn Správci objektu k udělení pokuty vlastníkovi, který nesjednal nápravu závadového stavu. (Závadovým stavem definují: "Váš nájemník nepřiměřeně omezuje obyvatele sousedícího bytu kouřem, čímž porušuje Dom.řád“)

Poslední komentáře