Ostatní
Odměna spravci
Dobrý den,od 1.1 2008 zastávám funkci pověřeného vlastníka a správce malého SVJ o šesti BJ.Na schromáždění mi byla schválena odměna 500Kč měsíčně za správcování,mám dotaz jestli tato odměna správci podléhá danění.Přesně mi není jasné jestli tento příjem podléhá zdanění,když jsem v jedne osobě statutární orgán i správce nemovitosti.Předem děkuji za odpovědi Karel.
danění příjmů
Dobrý den,
mám takovýto problém. SVJ uzavřelo Smlouvu o poskytnutí prostoru na fasádě(k reklamním účelům).Vím,že v bežném případě, je takto získaný příjem zdanitelným příjmem jednotlivých spoluvlastníků nemovitosti dle jejich podílu na spol.pr. V mém případě, je ale „nájemce“ jeden ze spoluvlastníků. Tudíž si nejsem zcela jistá zda udělám správně, když tento příjem rozdělím automaticky mezi spoluvlastníky a nechám je ať si každý podá k dani svůj podíl. Nebo v tomto případě daní příjem SVJ jako celek?
Děkuji za radu. Dagmar K.
Střešní okna
Opět se vracím k proplacení střešních oken vlastníkům, kteří si vybudovali půdní vestavbu.Nešlo o výměnu oken, ale o osazení nových oken. Vzhledem k tomu, že jsme se nedohodli, tak se společenství obrátilo na právníka, který potvrdil, že nemají nárok na proplacení. Oni nesouhlasili a taky se obrátili na právníka, který jim potvrdil, že nárok mají, že rozhodnutí je protiprávní a protiústavní a tudíž soudně napadnutelné. A teď opravdu nevíme co dál. Dvě právní stanoviska a každé jiné. A teď jak se říká: babo raď. Děkuji Hanka
danové přiznání
Prosím kdo mi poradí jsme SVJ a nemáme žádné přijmy musíme podávat danové přiznání?děkuji
Tento portál mě připomíná volbu prezidenta
Prosím Vás : soudruzi, pánové, bratři, soukmenovci, heterosexuálové, homosexuálové, lidé soudní , nesoudní, chytří, hloupý , komunisté, modří péráci, fašisté atd. tento portál – opravdu užitečný portál strácí na solidnosti.Pořád se opakují stejné dotazy, stejná témata, proč?blokuje to diskuzi. JSEM PRO ZÁSADNÍ ZMĚNU ZPŮSOBU A MOŽNOSTI PŘISPÍVAT DO TAK POTŘEBNÉHO PORTÁLU JAKO JE TENTO.....
Oprava komínů
Mám dotaz. Máme v bytovce o 6ti bytech založeno SVJ, každý měsíc platíme zálohu do fondu oprav.Každý byt má svůj kotel a tudíž i komín. Komíny byly shledány nevyhovujícími a je nutné vyfrézování. Můžou se opravy komínů platit z fondu oprav nebo je každý komín vlastnictvím dané bytové jednotky a opravu si každý musí zajistit i zaplatit sám? Děkuji za odpověď Kiki
Vyúčtování služeb - mimořádné vyúčtování
Jednou za rok , většinou v měsíci dubnu předkládám pro jednotlivé vlastníky tzv.vyúčtování služeb(teplo, voda atd.), zdůrazňuji vlastníky. Na dubnovém shromáždění chci prosadit poplatek za mimořádné vyúčtování 1 000,– Kč a šel by do fondu oprav. Mimořádné vyúčtování by nebylo při změně vlastníka. Týkalo by se to hlavně vlastníků máme 3, kteří pronajímají byty a během roku (není to pravidelně) mění nájemníky. "dlouhodobí nájemníci " jsou v pohodě ale pokud se vám v bytě vystřídají 3 období , která mají pokaždé jinšího nájemníka a paní vlastnice to chce uplně s klidem a automaticky rozúčtovat(po skončení účetního období)ona s tím tu práci a zodpovědnost nemá.
Malé zamyšlení nad právní úpravou SVJ
SVJ jsou velmi zvláštní právnické osoby. Vznikají ze zákona, aniž by je někdo předtím založil, vznikají už v domech, v nichž je 5 jednotek a nejméně 3 různí vlastníci, vlastníků jednotek se nikdo neptá, jestli chtějí být členy spolku zvaného SVJ, ihned po vzniku SVJ vzniká SVJ povinnost vést podvojné účetnictví, jehož výsledky vůbec nikoho nezajímají, často nezajímají dokonce ani vlastníky, které by zajímat měly.
Jistě je nutné, aby měly instituce a případně i další fyzické a právnické osoby (např. dodavatelé služeb) možnost jednat se členy orgánů nějaké právnické osoby a ne se všemi vlastníky jednotek v bytě. Pokud už někdo vymyslel, že úplně nejlepší bude, bude-li vlastníky jednotek zastřešovat SVJ, měl vymyslet i kvalitní a hlavně jednoznačnou právní úpravu existence a činnosti této zvláštní právnické osoby.
Dotaz ohledně snížení základu daně
dobrý den hledám nějakou diskusi ohledně účetnictví. Nebo popřípadě zda-li by někdo nemohl poradit. Dodávám zdravotnický materiál do nemocnic. Jedná se o to, že potřebuji ještě snížit základ daně. Tudíž výdaje alespoň o sto tisíc. Jenže nechci se dostat do křížku s finančním úřadem a udělat nějaký problém. Tak bych potřebovala poradit co si mohu ještě dát do výdajů, za které nemusím odvádět DPH???? Je možné reklamu???? Nebo co?
odpověď prosím na anci.catch@seznam.cz
nebo zde.

Poslední komentáře