Ostatní

Rozdíl v účetnictví SVJ a bytových družstev

Vložil Anonymous, 13. Leden 2008 - 19:14 ::

Dobrý den, SVJ účtují dle vyhlášky č. 504/2002, bytová družstva účtují dle vyhlášky č. 500/2002. Můžete mi prosím sdělit základní rozdíly mezi účtováními? Jak poznám, že správce bytové družstvo účtuje SVJ dle vyhlášky 504/2002 Sb.?

Děkuji Dostálová

Vlastní SVJ+správce

Vložil Anonymous, 12. Leden 2008 - 10:38 ::

Dobrý den, prosím můžete mi poradit, jak v správcovské smlouvě ošetřit a formulovat správně udělení dispozičního práva správci k účtu SVJ? Díky Dostálová

rozúčtování dlouhodobé zálohy "FO"

Vložil Anonymous, 11. Leden 2008 - 17:23 ::

Dobrý den,

prosím o pomoc, nedávno jsem na tomto portálu narazila na popis jak by mohlo vypadat roúčtování dlouhodobé zálohy (fondu oprav)a již to nemohu opětovně najít. Mohl by jste mě prosím někdo nasměrovat. Děkuji.Novotná P.S. Je i možné, že jsem to četla úplně někde jinde, jsem už z toho zcela zpitomnělá, takže se případně omlouvám, že otravuji.

Daji se pouzit evypisy v ucetnictvi ?

Vložil filuna, 10. Leden 2008 - 21:13 ::

Chtel bych se zeptat jestli nekdo nevite (ale jiste) jestli se daji vytistene e-vypisy z banky pouzit do ucetnictvi. Nase ucetni tvrdi ze ne, ale me se to nejak nezda, nebot papirove vypisy z banky vypadaji stejne, take nemaji zadny podpis nebo razitko, jenom ze zadu maji reklamu ci co to tam je. Vite to nekdo. Moc dekuji za odpoved. Filip Mateásko

Jakými normami se řídí práce kontrolní komise společenství vlastníků?

Vložil Anonymous, 10. Leden 2008 - 12:51 ::

Ve stanovách společenství máme zakotveny povinnosti kontrolní komise povšechně, /provádění kontrol, předkládání zpráv a návrhů výboru a shromáždění, vyjadřování se k roční účetní uzávěrce a předkládání zprávy k projednání na shromáždění vlastníků/. Bohužel, nenašla jsem právní normy určující rozsah a formy výše zmíněných povinností, ani jak by měla vypadat písemná vyjádření kontrolní komise o tom, co přesně a v jakém rozsahu revidovala, s jakými normami porovnávala kontrolované podklady a v jakém rozsahu a s jakými výsledky. Na výroční schůzi přečtená vágní zpráva o tom, že vše je jak má být, mi nic neprokazuje, zejména jde-li o členy komise nepracující v oboru financí, správy majetku, účetnictví. Jejich laické kontroly nebudou to pravé ořechové.

Daň z příjmů SVJ

Vložil Péťa Mařka, 9. Leden 2008 - 19:40 ::

Dobrý den!! Zajímalo by mě, jestli SVJ o 10 bytových jednotkách musí odvádět daň z příjmů. Dřív jsme nikdy žádnou daň neodváděli, ale v létě jsme si vzali na rekonstrukci střechy úvěr a banka teď od nás požaduje předložit daňové přiznání. Daňový poradci, kterých jsem se ptala tvrdili, že každá právnická osoba má povinnost daňové přiznání odvádět. Naše SVJ nemá žádné příjmy z pronájmu, pouze příjem z úroku z finančních prostředků, které máme na BÚ v bance. Prosím pomozte mi tento oříšek rozlousknout. Na tomto portálu jsem dnes poprvé a tak se omlouvám, jestli jste toto téma již řešili.

Kontrola účetnictví

Vložil Anonymous, 6. Leden 2008 - 21:16 ::

Jsem spolumajitel domu o 6 bytových jednotkách. Máme zvolenou pověřenou vlastnici, která vede celé účetnictví a má u sebe všechny doklady k domu. Po 6 letech jsem si vyžádal účetní doklady, všechno poctivě zapsal do penežního deníku a vyšlo mi, že schází cca 40 000,– Kč. Pověřená vlastnice mi to vysvětlila tak, že jsem udělal hodně chyb, že nějaké peníze má doma,ne na našem účtě.Provedla údajně kontrolo s jednou spoluvlastnici,ka­marádkou a vyšlo jím, že je tam 9000,– navíc. Prosím o radu: na koho se obrátit, aby byla provedena kontrola naších výdajů apříjmů a zůstatku abyla tato kontrola průkazná??? Děkuji moc za radu.

zánik občanského sdružení (SVJ)

Vložil Anonymous, 4. Leden 2008 - 19:05 ::

Dobrý den,jsme občanské sdružení vlastníků domu o 18-ti bytech, které vzniklo v roce 1996. V roce 2004 jsme převedli 17 bytů do osobního vlastnictví a založili Společenství vlastníku. Teď jsme prodali 18-tý byt do osobního vlastnictví a chtěli bychom občanské sdružení zrušit, protože není důvod aby dále existovalo. Jak máme postupovat, chceme-li zisk z prodeje bytu rozdělit mezi jednotlivé členy sdružení podle jejich podílu. Myslím si že jako sdružení, které vlastní byt déle jak 5 let jsme od daně z příjmu osvobozeni. Jak je to ale s daní, když vyplatíme získanou částku mezi členy sdružení? Budou muset jednotliví členové daň z příjmů zaplatit?

Vyplata odmen vyboru

Vložil Anonymous, 2. Leden 2008 - 20:53 ::

Dobry vecer,rada bych se zeptala na daneni odmen clenu vyboru: kazdy z bytu plati na odmeny clenum vyboru urcitou castku (tedy i ty byty, jejichz vlastnici jsou prave clenove vyboru). Jak je to s danenim jejich vlastniho prispevku? Prijde mi na hlavu postavene odvadet dan i ze sveho prispevku. Jak to vidite vy? jinak dekuji za existenci tohoto serveru, resp. provadenych diskusi.

Veronika Kratka

Nový výbor

Vložil Anonymous, 2. Leden 2008 - 11:08 ::

Dobrý den. V domě proběhla volba nového výboru a já nejsem schopna nikde najít, jak se mění zápis v obch.rejstříku. Vím, že je potřeba doložit všech nových členů výpis z trestního rejstříku, zápis ze schůze a ještě jeden formulář se jmény nových členů. Nevíte jaký? Zkoušela jsem to hledat i na internet.stránkách soudu,ale nic jsem nenašla. Děkuji Davidová

Syndikovat obsah