Ostatní
Datum splatnosti
Prosím poraďte, jaký zvolit datum splatnosti plateb od členů SVJ. Děkuji Jikom
neplatiči
Zdravím Vás. Naše SVJ má dost zkušeností a hlavně starostí s neplatiči. Jsme malé SVJ –24 bytů. Žalobu na neplatiče jsme podávali již 4 krát.Soud proběhne poměrně rychle – za 3 měsíce, ale vymáhání dluhu je zdlouhavé.Vše zaleží na exekutorovi.Nejlepší a nejrychlejší by bylo prodat byt/nemovitost/a tím umořit dluh neplatiče. To trvá bohužel několik roků. Částky do cca 20 tis. jsme obdrželi od exekutora zhruba za 3 roky.S větší částkou je to bohužel v tomto státě podstatně horší.Také se nás to týká. V našem SVJ tuto práci ohledně podání žalob málo kdo uzná.
Uvádění předmětu příspěvku v diskusi
Vážení diskutující,
přimlouvám se za to, aby všichni ve vlastním zájmu kromě podepisování příspěvků, což už většinou funguje, své příspěvky nějak výstižně pojmenovávali. Kvůli tomu tam je přece „předmět“. Stačí vyplnit např.: vytápění, zdaňování odměn apod. Bez vyplnění předmětu je příspěvek nazván začátkem první věty.
Ten, kdo se chce podívat, co je předmětem diskuse, nezjistí vůbec nic, tak jako já před chvílí.
V posledních komentářích jsem si přečetla následující diskusní příspěvky:
Nevyplatí se
účetní postup
Neporadil by mi někdo, účetní postup převodu z BD při vzniku SVBJ? Děkuji
Vznik SVBJ
Prosím o radu. SVBJ vzniklo ze zákona 1.6.2007.Do této doby nebyly převedeny včechny byty z BD.Předpoklad je , že do konce roku budou.SVBJ založilo účet až 1.10.2007. Jak je to splatbami záloh na služby u nepřevedených bytů?Mají se nadále platit na účet BD a nebo na účet SVBJ?
dotaz zda existuje souhrnný seznam bezpečnostních předpisů pro bytové domy
Dobrý den, budu rád když nám někdo poskytne souhrnnou informaci o všech bezpečnostních předpisech platných pro bytové domy. Kdy a jaké revize se mají dělat a další nutné informace pro správný výkon činnosti správce domu. S pozdravem Novotný, předseda SVJ NOVÁ – email: miny@atlas.cz
Platba vodného a stočného
Dobrý den,
prosili bychom o radu ohledně vyúčtování vody. Situace je následující: Vlastním bytovou jednotku v domě s 6 ti byty, z čehož jsou všechny v osobním vlastnictví (každý je jiný majitel). 6.11.2007 jsme založili SVJ s tím, že byli jmenováni 3 členové rady jíž jsem součástí. Vodárny účtují vodu jen celému baráku, čili mají jeden svůj vodoměr, podle kterého fakturují spotřebu.My máme každý ve svém bytě svůj podružný vodoměr podle kterého určujeme spotřebu toho kterého bytu. Vodu vyřizuje jeden z členů rady s tím, že obchází byty, opíše stavy, sečte a porovná s celkovou spotřebou fakturovanou vodárnami.
změna stanov
Dobrý den, máme před sebou schůzi -Shromáždění vlastníků. Pověřený vlastník navrhuje k projednání změny stanov a to:
- funkční období, které doposud činilo 2 roky změnit na dobu 5 let.
- Vypustit čl., ve kterém je psáno, že k přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby, o změně stavby, jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek.
Vzhledem k tomu, že náš pověřený vlastník již dříve navrhoval k prodeji jinému vlastníkovi (jejímu známému)část společných prostor a nezískal podporu u ostatních vlastníků, obáváme se, že pokud si toto nechá odsouhlasit nadpoloviční většinou hlasů, nebudeme moci již rozhodovat my ostatní o ničem.
účtování SVJ - pozemek
Dobrý den, prosím jak zaúčtovat pozemek aby mi nevznikl hospodářský výsledek.Prosím o konkrétní rozůčtování na účty.Moc děkuji už si s tím nevím rady.L.
příjem z reklamy na domě
Jsme SVJ a chceme uzavřít mlouvu o pronájmu jedné zdi na domu pro umístění reklamy. Firma nám bude platit 15 tis. ročně. Je to předpokládám příjem vlastníků (podílem) a pokud si odsouhlasíme na shromáždění vlastníků, že příjem bude ponechán ve fondu oprav, jak to bude vypadat s daňovým přiznáním? Bude stačit podat jedno daňové přiznání za SVJ a my, fyzické osoby, už nic takového nemusíme podávat? Děkuji.

Poslední komentáře