Ostatní
Společné části bytového domu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda vchodové dveře do jednotek v domě jsou společnou součástí domu (tak jak je tomu např. u vnějších oken budovy). Děkuji předem za odpověď, E. K.
Společné části domu u společenství vlastníků jednotek
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda vchodové dveře do jednotek v domě jsou společnou součástí domu (tak jak je tomu např. u vnějších oken budovy). Děkuji předem za odpověď, E. K.
Školení pro členy kontrolních komisí a vlastníky pověřené kontrolou - ověření zájmu
Dobrý den,
rád bych otestoval Váš případný zájem o školení a panelovou diskusi v oblasti kontrolní činnosti.
Uvažujeme o tom s tím, že to pro nás není příležitost k jakémusi byznysu, ale spíše příležitost k další diskuzi o této problematice.
Díky tomu bychom registrační poplatek odvíjeli přímo od nákladů akce s tím, že moderování i příspěvky by byli bez nároku na odměnu.
Náklady by při registraci zhruba 80 osob (řekněme ze 60 SVJ) mohly být cca 200 Kč na osobu.
Prosím, sdělte mi, zda-li byste se za takových podmínek zúčastnili akce (v Praze)?
Kontrolní komise a funkce
Dobrý den,
rád bych se zeptal ohledně odpovědnosti komise před zákonem, pokud nezjistí nějakou chybu udělanou předsednictvím SVJ má za to odpovědnost? Nebo je její činnost opravdu čistě kontrolní a nenese žádnou odpovědnost před zákonem? Děkuji předem za info
Pro případnou odpověd prosím o info na: simek.libor@seznam.cz
Děkuji
Šimek
Perlička pro p.Klainovou
Dobrý den, chci se s Vámi podělit o náš zážitek z jednání na finančním úřadě. Protože výbor ani vlastníci nejsou jednotni v názoru, jak vést účetnictví SVJ, zda v rámci účetnictví bytového družstva, či samostatně, vydali jsme se na správně příslušný finanční úřad v naději, že se dozvíme víc. Reakce byla poněkud překvapivá, a pocity ze schůzky rozporuplné… doporučili účtovat v rámci SBD – není to problém – je to ba naopak pro nás výhodnější, také daňový režim vlastní kotelny provozované družstvem je výhodnější, to že nejsou všichni vlstníci družstva, ale většina nevadí, když jsme chtěli pro toto podporu v zákonech nedostali jsme odpověď. Pokud chceme tak si můžeme účtovat jak se rozhodneme, i „to svoje“ odděleně, závazné stanovisko bylo rezolutně odmítnuto…
Odpovědnost členů SVJ
Víte prosím někdo jak je to s finanční odpovědností členů výboru SVJ? Jarmila.
Zvýšení poplatku do FO
Výbor našeho SVJ nebyl schopný vést řádně správu domu a účetnictví a tak bylo správou pověřené (odsouhlasené většinou ) SBD. To navrhlo (většinou vlastníků odsouhlaseno)zvýšení poplatku do FO z 500,– na 1050,–.(Máme cihlový dům s 16 jednotkami z r.1968).Máme však problém s jedním vlastníkem,který odmítá zvýšený poplatek zaplatit a tvrdí,že je ve fondu dostatek peněz (asi 25tis.na jed.)a není důvod ho navyšovat. Písemně žádal SBD o zdůvodnění zvýšení,ale údajně mu neodpověděli. Tudíž nechce nedoplatek zaplatit,který činí už 7tisíc.
pes
V poslední době si mi chodí někteří majitelé bytů stěžovat na sousedovic psa. Že štěká a je to ruší, že prý si ho koupili bez povolení atd. Ptám se tedy, je povinnost lidí,mít takovéto povolení? Dodávám, že ve stanovách žádný takový dodatek nemáme. Osobně si myslím, že povolení nepotřebují a pokud to někomu vadí, může si jít stěžovat na městský úřad. Děkuji
Cena za správu SVJ
Přestěhoval jsem se do nového bytového domu a z předpisu plateb od firmy která dům spravuje jsem zjistil, že odměna za správu domu se odvíjí od vlastnického podílu tedy de facto od podlahové plochy bytů. Asi je to myšleno tak, že majitelé větších bytů mají také větší užitek z poskytovaných služeb. Na internetu jsem, ale nacházel v nabídkách firem vždy cenu za byt./nebyt. jednotku, což se mi zdá logičtější. Také se mi cena za správu zdá nepřiměřená, podle mých propočtů vychází měsíční úhrada za dům s 71 byt. a 4 nebyt. jednotkami na více než 20 000,–. Zatím jsme neměli shromáždění vlastníků, proto bych předem rád věděl jestli je obvyklé takto stanovovat cenu a jestli celková cena za správu domů takovéto velikosti je adekvátní?
nebytové prostory
Dobrý den, v našem domě jsou pronajaté nebytové prostory se souhlasem všech nájemniků. Ted jeden nájemník se rozhodl, že podá výpověd na nájem nebytových prostor.V domě je 24 bytových jednotek a každá jednotka má stejný vlastnický podíl. Pokud si tedy jeden nájemník vzpomene a dá druhému výpvěd zda je to platné a jak se má výpověd formulovat, kdo jí má napsat a zda má tuto pravomoc Výbor SVJ. Tento výbor je 5ti člený a podepsali ti 3 členové Děkuji za odpověd

Poslední komentáře