Ostatní
Prodej pozemku - přelom roku
Dobrý den, potřebovala bych poradit se zaúčtováním prodeje pozemku. Kupní smlouva je uzavřena v prosinci 2007, bylo již i zaplaceno. Návrh na vklad (ke dni 19.12.07) zatím nebyl schválen a z opatrnosti chce SVJ zanechat k 31.12.07 pozemek stále v účetnictví. Tržba a náklad tedy mají být zaúčtovány až v roce, ve kterém dojde ke schválení vkladu do katastru nemovitostí a zaúčtuje se tedy jen příjem peněz jako výnos příštího období? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Kolínská
zaúčtování pozemku
Dobrý den, převzali jsme si účetnictví od účetní firmy. Nebyli jsme spokojeni s jejich službami, při kontrole účetnictví jsme zjistili, že byl špatně zaúčtován nákup pozemku, který si svj koupilo od města.Můžete mi odborně poradit jak by měl být správně tento nákup pozemku zaúčtován. Děkuji za Vaše rady. IvaN.
Všem děkuji...
Všem přispěvatelům děkuji za odpovědi k mému dotazu, i když do této chvíle jsem zaregistroval jen komentáře, resp. protiotázky. Proto prosím o konkrétnejší odpověď: víte prosím někdo, který předpis, vyhláška, resp.zákon upravují minimální finanční limit pro SVJ v rámci případně vzniklých havarijních situací, tzn.kde si ho můžu najít, přečíst, na koho se obrátit-lze v tomto případě hovořit o protizákonném jednání, nebo dokonce o obecném ohrožení? Zůstatek na účtu je zřejmý z transparentního bankovního účtu. Příspěvky jsou p
MINIMÁLNÍ STANOVENÝ LIMIT
Zajímalo by mně, jestli existuje zákonem stanovený minimální finanční limit/rezerva, který musí zůstat na účtu SVJ disponibilní a podle jakých kriterií se kalkuluje. Příklad:je v souladu se zákonem, když výbor SVJ hospodaří s finančními prostředky tak, že zůstatek na účtu vykazuje pro bytový dům s 23 bytovými jednotkami částku jen 5700,–Kč?
Jak neposkytovat doklady
V jiné diskusi tu byl uveden návod, jak obejít povinnost společenství poskytovat svým členům doklady týkající se činnosti společenství. Stačí, když jsou doklady u správcovské firmy. Správcovská firma povinnost cokoli poskytovat členům společenství pochopitelně nemá a orgánu společenství stačí odkázat člena společenství dožadujícího se svých práv právě na správcovskou firmu.
Je na této úvaze snad něco špatně?
Wolfgang
Kdo hradí poplatky za příjem platby?
Zatímco při poštovním nebo při telefonním styku poplatky za přepravu nebo hovor hradí odesilatel (volající), u bankovního styku jsou poplatky rozděleny, takže příjemci se došlá platba krátí o provizi za transakci strženou bankou.
Ta činí v případě převodu z korunového účtu řádově koruny, v případě převodu z cizoměnového účtu řádově stokoruny.
Poplatek za vložení hotovosti na účet činí řádově desetikoruny, z ceníků ovšem není zřejmé, zda jde k tíži vkladatele nebo příjemce.
Čí jsou uvedené poplatky náklady? Člena společenství poukazujícího platbu, nebo společenství?
Kotelna
Dobrý den, jsem tu zcela nová, možná že již bylo podobné téma řešeno. Jedná se mi o toto: Společenství postavilo novou kotelnu z příspěvků vlastníků (fond oprav). Jak to mám zaúčtovat. Na majetek – ale přece to není SVJ, ale vlastníků.
A druhý problém: soudní výlohy – účtovat jako výdaj z fondu oprav a případný výnos ze soudu jako navýšení fondu oprav.
Dělám to úplně nově a trochu v tom plavu.
Díky Vlaďka
Svolání schůze SVJ
Dovolte mi prosím obrátit se na Vás s prosbou o radu. V loňském roce jsme si na schůzi SVJ odsouhlasili, že odstoupíme od smlouvy se správcem budovy, který nám dělá rozúčtování nákladů na teplo a vodu s tím, že vše odložíme po provedení zateplení domu. Po tomto zateplení měla být svolána schůze, n které se mělo o odstoupení od smlouvy hlasovat. Zateplení domu bylo ukončeno 31.11.07, od té doby nemá předseda našeho SVJ zájem svolat schůzi, kde by se znovu hlasovalo o odstoupení od správce. Máme možnost svolat schůzi bez něj? Je nutné, aby byl správce na schůzi přítomen? Kolik lidí musí souhlasit, aby rozhodnutí bylo pravomocné? Děkuji za Vaši radu a přeji Vám hezký zbytek dne!
Čipy
Zajímalo by mne,zda náš předseda SVJ jednal oprávneně,když při výměně klíčů od vchodových dveří do baráku,vyměnil za čipové otvírání a znemožnil nám přikoupení čipu pro blízské příbuzné,které sice nejsou přihlášeny na služby,ale v případě naší nepřítomnosti obhospodařují chod naší bytové jednotky.Jedná se o přímé příbuzné.Děkuji K.
FO
Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat podle čeho mám vypočítat výši splátek do FO. Děkuji Dvořáková

Poslední komentáře