Ostatní
Odměny v novém
Dobrý den, ráda bych se připtala, jak je to s odvody u odměny statutára v letošním roce, pokud jsem na rodičovské dovolené.Děkuji
Společenství nemusí vést účetnictví
podle paragrafu 9a, odstavec 4 ZoVB v platném znění.
Nedaří se mi najít diskusi na toto téma, prosím případně admina, aby tam příspěvek přesunul. Děkuji.
PetrF
vchod do ordinace
Dobrý den, v našem svj si majitel (pan doktor) vybudoval z přízemního bytu ordinaci, a pro vstup do ní musel vybudovat samostatný přístup z ulice. Jenže někteří jeho pacienti na něho často zvoní u hlavního vchodu pro obyvatele domu a on jich pouští „civilním“ vchodem, což se nám oprávěně nelíbí. Byl na to upozorněn výborem, jenže domluvy arogantnímu doktorovi moc nepomohly. Tak jsme se rozhodli odpojit mu zvonek pro přístup od společného hlavního vchodu. Chtěl jsem se zeptat, protože pan doktor velmi rád podává na lidi žaloby, zda jsme si to mohli dovolit, poradí někdo.
závazek po splatnosti "nejasná platba"
Preji všem pěkný den,
v jednom SVJ řešíme velmi zajímavý případ. Týká se tzv. nejasné platby – vratky záloh, která je od roku 2002 vedena v závazcích SVJ na účtu 379 zaúčtováno proti zvýšení finančních prostředků na BÚ. Jedná se tedy o závazek po splatnosti déle než 4 roky, který je nyní „promlčen“, nikdo tyto peníze za celé roky nevymáhal zpět. V SVJ by tedy chtěli využít takto získané peníze a tento závazek zúčtovat do hospodářského výsledku respektive do výnosů. V účetní praxi obchodních společností je toto běžný postup, kdy je pak nutno tuto částku zahrnout do daňových výnosů. Zde si nevím rady zda bude danit celý výnos SVJ nebo je toto potřeba rozdělit na jednotlivé vlastníky a u nich zdanit.
Dohadné položky
Dobrý den,
zajímalo by mě co přesně jsou dohadné položky a kdy a jak se v SVJ účtují.
Děkuji. Adamcová
Platba SLUŽEB spojených s pronájmem
V roce 2006 jsem uzavřela s majitelem domu smlouvu o nájmu nebyt. prostor . Cenu nájmu tvoří nájemné a zálohy za služby(voda,teplo,elek.,úklid). Služby platí nájemníci podle poměru podlahových ploch. Z objektivních důvodů jsem prostory prokazatelně půl roku nevyužívala.Majitel provedl roční vyúčtování a požaduje platbu služeb v plné výši. Roční nájemné jsem uhradila. Služby, které jsem nevyužívala jsem zatím nezaplatila. Který zákon řeší tuto situaci? Děkuji za odpověď. Martina
Roční vyůčtování
Dobrý den, měl bych dotaz jak často je předseda výboru popř.výbor SVJ povinen předložit vlastníkům bytů vyůčtování FO.Od té doby co byt vlastníme(2001) jsme žádné takové vyůčtování nedostali a nevíme jak byly peníze z fondu oprav využity.Zvláště prosím,jestli někdo ví,jaký paragraf toto upravuje popř. vážou-li se k tomuto paragrafu nějaké výjimky.Děkuji
Výše nákladů při odkupu pozemků
Dobrý den, jsme družstvo s 51 byty, v obchodním rejstříku máme rovnocenné podíly, byty mají ale různou podlahovou plochu a dle té byly původně spočtěny i členské podíly. Nedávno družstvo ještě odprodalo jednomu družstevníkovi půdu – ten si tímto rozšířil podlahovou plochu bytu, nikoli však členský podíl. Nyní družstvo odkupuje pozemky a na fondech není dostatečný finanční obnos, bude se tedy vybírat. Jak se mají v tomto případě vypočítat náklady na jednotlivé byty??? Dle m2, či dle členských podílů či jinak??? Děkuji za radu.JPI
Výpočet výnosu z nájmů
Dobrý den,jsem novým spoluvlastníkem ve společenství, správce mi zaslal jako podklad k daňovému přiznání podíl z výnos z pronájmu. Překvapilo mne, že za jednotku a celý rok to bylo 450 Kč, za později dokoupené garážové stání v domě, které jsem vlastnila pouze 1 měsíc 80 Kč. Logicky bych očekávala, že výnos bude rozpočítán i v poměru, jak dlouho je majetek ve vlastnictví jednotlivého člena. Na dotaz, je-li rozúčtování správně provedeno, mi správce odpověděl, že výnosy se rozpočítávají na poslední majitele. Je to pravda? Existuje na to nějaký konkretní předpis? Očekávala bych analogii s vyúčtováním nákladů.
vyůčtovaní
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak si mám vyůčtovat volání telefonem,jízdu autobusem?Jelikož dělám předsedu a i účetnictví a nic si za to neberu,tak asponˇ něco.Třeba tedˇ pojistná událost celke cca120kr z vlastní kapsy/doprava+telefon/Díky Ivča

Poslední komentáře