Ostatní
Transparentní účet je prakticky nepoužitelný
V jiné diskusi se zmínily podmínky použití transparentního účtu. Zajímal jsem se o to (nikoliv pro transparentnost, ale pro výrazně výhodnější poplatky), a zjistil jsem:
Transparentní účet je prakticky nepoužitelný, neboť by bylo třeba každého, kdo na účet peníze poukazuje nebo komu jsou poukazovány, žádat o výslovný písemný souhlas se zveřejněním jeho osobních údajů (v rozsahu název účtu, číslo účtu, příp. další údaje, z variabilního symbolu může jít vyčíst leccos, např. číslo bytu, rodné číslo, číslo smlouvy s dodavatelem, některé banky ve výpise zveřejňují i adresu majitele účtu).
Odměny výboru
Dobrý den. Může pověřený vlastník uzavřít sám DOPP(dohodu o provedení práce) nebo to musí mít schválené od vlastníků? Jedná se mi o toto. V našem SVJ nikdo nechce pracovat ve výboru. Navrhují, abych byla pověřený vlastník za adekvátní odměnu. Jenže od roku 2009 se bude z odměn statutárů platit jak zdravotní tak i sociální. Tak jsem se myslela, jestli bych nemohla uzavřít DOPP s manželem (jako pov.vlastník), že bude dělat údržbu domu(kterou dělá stejně) s tím, že moji odměnu rozpůlím a dám ji napsat na něj. On by měl srážkovou daň do 5000 a nějaká kačka by se aspoň zachránila.Někteří vlastníci mi říkali, že to je moje věc, co si udělám s odměnou,jestli si ji vezmu celou nebo si jako z odměny zaplatím údržbu, ale mě to tak jednoznačné nepřipadá.
Zákon Ovlastnictví bytů
Ahoj. Naše SVJ má stále vzorové stanovy. Vzhledem k tomu, že nebyl schválen nový zákon o vlastnictví bytů a nebytových prostor,na který jsme čekali, myslím, že už musíme udělat stanovy nové.Už nemůžeme čekat na nový zákon. Jak se postupuje v případě, že budeme mít nové stanovy a nový zákon bude schválen? Bude se řešit doplnění stanov dodatkama nebo znovu nové stanovy? Díky. Karin
Zkušenosti při zakládání SVJ
V roce 2006 nám město prostřednictvím Městského bytového podniku nabídlo k odkoupení byty, které byly v průběhu dalšího roku odkoupeny. V budoucí kupní smlouvě byla podmínka, že správu bytů bude provádět stávající správce tj. BP. Kupní smlouva tuto podmínku neobsahovala, byla v ní uvedena informace, že součástí Kupní smlouvy bude i prohlášení vlastníka. Toto jsme ale obdržely, až při předávání dokumentace po osmi měsících, po založení SVJ. A to jen v jednom vyhotovení, které dostal pověřený vlastník. Protože podnětů k zamyšlení je poněkud více, přejdu k dotazům vyplývajícím z průběhu předávaní dokumentace domu a vyučtování: 1.
Dotace na úhradu úroků
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s dotací na úhradu úroků z úvěrů? Nejedná se mi o účtování (221/346, 346/691) nebo o posuzování daňového hlediska (není předmětem daně), ale s časovým rozlišením. Na stránkách ČSMBD jsem četla, že se musí časově rozlišovat. Vůbec jsem ale nepochopila, co se musí rozlišovat, a pokud ano, tak v jakém případě. Poradí prosím někdo? Děkuji Petra Dudová
volby
dobrý den, vlastník jednotky, z nějakých důvodů, přepíše část svých podílů ,na jinou osobu, a sám se nechá vymazat z katastru nemovitostí, příklad byt má 680/10860 podílů ,napíše 113/1810 na pni.B zbytek podílů není evidován na žádné jméno. domnívám se že v tomto případě ,nemůže volit, ani být volen,do doby kdy bude znova zapsán, jako oprávněný vlastník. poradte.díky.
Domovní řád
Dobrý den, s ohledem na domovní řád ,jaké je možné postižení vlastníka který není ochoten přes veškerá upozornění domovní řád dodržovat. Myslím tím hluk ,nepořádek,soustavné narušování sousedských vztahů,případně i ničení.Je celkem jasné,že přichycení při činu jest velmi obtížné.Chtěli bychom toto zapracovat do domovního řádu .Děkuji za informaci a jsem s pozdravem Hofman
Vyplácení peněz z FO
Dobrý den, potřeboval bych prosím radu. Naše společenství se před 5 lety rozhodlo, že do tzv. Fondu oprav bude každá bytová jednotka přispívat stejnou částkou. Odsouhlasilo se to 100% hlasů všech vlastníků. Zhruba před 2 lety se v jedné bytové jednotce měnil majitel. Tento nový majitel asi před měsícem zjistil, že do FO přispívají všichni stejně a nyní po nás požaduje zpětné vyplacení peněz. Tvrdí, že se s ním jako s novým členem SVJ měl udělat nový výměr přispívání do FO a že měl každý přispívat podle podílu podlahové plochy. Chtěl bych znát váš názor. Zaniká při změně majitele bytu starý předpis příspěvků do FO a tudíž má nový majitel právo na vyplacení eventuelního přeplatku?
Doručování upomínek
V našem SVJ máme několik vlastníků, kteří do fondu oprav a fondu služeb dluží už třicetitisícové částky, takže začínají ohrožovat hospodaření celého SVJ. Při vymáhání dluhů spolupracujeme se Sdružením nezávislých rozhodců. Máme ale jeden drobný problém – dlužníci si úmyslně na poště nevyzvedávají dopisy s upomínkami. Snažím se pomocí internetu dobrat odpovědi na otázku, zda i v tomto případě platí totéž co např. u finančních úřadů, tedy že i dopis s upomínkou uložený na poště, který adresát nepřevzal, je brán jako doručený. Bohužel, marně. Může mi někdo poradit?
SVJ bez statutárních orgánů po rezignaci výboru
Ve výboru společenství jsou 3 starší osoby, které chtějí rezignovat a požádat o výmaz jmen z rejstříku (po oznámení resignace členům). Nový zájemci o práci ve výboru z řad majitelů jednotek vůbec nejsou. Schůze ani nezvolila poveřeného vlastníka. SVJ je tedy bez statutárních orgánů. Jak postupovat dál? Poraďte prosím. EV

Poslední komentáře