Ostatní
Odměna výboru
Dobrý den, jsem tu nová a asi jste to tu už řešily, ale chtěla bych se zeptat jestli se musí s odměny členů výboru platit zdravotní pojištění. děkuji za odpověď.
fond oprav
Co má dělat vlastník v SVJ pokud mu výbor nechce dát vyúčtování záloh do fondu oprav za více jak deset roků?
Souvislý příklad účtování v malém SVJ
Na www.klaiex.webnode.cz je v rubrice Poradna výzva pro zájemce o Souvislý příklad účtování v malém SVJ.
N. Klainová
Placení záloh
Dobrý den, určitě již byla tato otázka řešena, ale bohužel nemohu najít žádný odkaz. Chtěla bych jen poprosit o radu, do jakého období účtovat obdržené zálohy. Jedná se o případ, kdy vlastník hradí opožděně, nebo hradí zálohy v částečné výši. Budu mu do ročního zúčtování záloh počítat jen to, co uhradil ve vyúčtovávaném roce (tj. od 1.1.do 31.12.), nebo musím čekat do 31.3. dalšího roku a dohradit si předepsané zálohy za minulé období? Setkala jsem se s oběma názory, ale preferovala bych do vyúčtování uvádět jen zálohy skutečně uhrazené v tom konkrétním roce.
Daň z pronájmu nebytových prostor
Dobrý den, jsme nové SVJ a chybou projektu byly venkovní parovací stání začleněny do společných prostor bytového domu. SVJ se na schůzi usneslo, že tyto stání dlouhodobě pronajme zájemcům z řad vlastníků. Jelikož se bude jednat o finanční prostředky z pronájmu společných prostor, budou se tyto finanční prostředky dělit mezi všechny vlastníky dle podílu v SVJ. Rád bych se zeptal, jaký je postup pro převedení těchto prostředků do fondu oprav. (zda musí odhlasovat 100% vlastníků tento převod a zda je nějaká možnost uplatnit daň bez toho, aby museli danit všichni vlastníci SVJ zvlášt).
program 0.9.1.7 beta
Chci si stáhnout Váš program, ale je napsáno, že předběžná verze není vhodná do ostrého provozu. Tak kde ho mohu stáhnout? Velmi mě zaujal svou přehledností a jednoduchostí. Prosím, poraďte, jak na to?HK
Náklady na správu domu
V paragrafu 15 zákona o vlastnictví bytů se uvádí:
(1) Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2).
Je tedy v praxi možné, že se budově, kde je např. 40 bytů a jeden nebytový prostor (prodejna)vlastníci dohodnou, že do společného fondu budou přispívat např. částkou 15 Kč/m u bytových prostorů a 50 Kč/m u nebytových prostor? Je možné majitele nebytového prostor takto znevýhodnit a exis
Projednání odstoupení výboru
Dobrý den. Podle našich stanov přestává být odstupující člen výboru tímto členem po projednání tohoto odstoupení shromážděním vlastníků (nebo do 30dnů od podání tohoto odstoupení). Na schůzi shromáždění vlasníků bylo v jednom bodě oznámeno toto odstoupení, a protože původně byli jen tři členové, předseda navrhl aby někdo člena nahradil, nebo by se členy výboru stali zákládající členové SVJ. Po delší diskuzy se nakonec nový člen našel a proběhla jeho volba. Tímto byl bod jednání ukončen a přešlo se na další bod programu jednání. V současné době vedeme polemiku, kdy jedna strana tvrdí, že došlo k zániku výboru klesnutím členů výboru po 3 členy a následnému vzniku výboru nového. Já se přikláním k názoru, že k zániku výboru nedošlo z toho důvodu, že součástí projednávání jednoho bodu programu schůze bylo jak odstoupení, tak volba nového člena. Až poté byl bod jednání ukončen tzn. odstoupení projednáno. Jaký je prosím Vás Váš názor. Děkuji.
Správné zaúčtování přijatých záloh
Obracím se s prosbou o pomoc na paní Klainovou. Jsme malé SVJ 24 byt.jednotek. Úcetnictví nám nevede žádná firma a já se stále peru s tím jak správně zaúčtovat přijaté zálohy: na energie, dlouhodobé zálohy na opravy a údržbu,… aby nevznikl žádný zisk. Zdali nemáte nějaký vzor pro účetnictví malého SVJ ? Samozřejmě bych tuto pomoc nechtěla gratis, jen abych se již hnula z místa tím správným směrem. Z odborných publikací jsem moc moudrá nebyla. Předem děkuji.
Kamerový systém
dobrý den,ráda bych se zeptala na kameru umístěnou v restauraci,zda muže zabírat hosty a obsluhujíci číšniky atd jaké jsou podmínky a jak se mužeme jako hoste bránit.Děkuji za odpověd. jiříK.

Poslední komentáře