Ostatní
soc.pojištění u SVJ v roce 2009 ?
Bude od roku 2009 u členů výboru kromě zdravotního také soc.pojištění ? Pokud ano, můžete mi sdělit odkaz? Děkuji Jana
nadpis na smlouvu o nájmu pro vlastníka
Prosím napište mi jaký máte nadpis na smlouvě o nájmu?
volby výboru SVJ
Musí být při doplnění členů výboru přítomen notář, aby volba odpovídala stývajícím zákonům
Přesné znění nájemní smlouvy pro vlastníka bytové jednotky
přesné znění nájemní smlouvy pro vlastníka bytové jednotky
Odměny členů společenství
Dobrý den, vím, že na těchto stránkách bylo o odměnách členů SVJ napsáno hodně. Také jsem strávila poslední 2 hodiny čtením různých příspěvků. Děkuji touto cestou p. Pavlovi (pravděpodobně daňový poradce) a p. Klainové. Přesto mi dovolte ještě jednou dotaz zopakovat a trošku jej rozšířit.
Jeden předseda výboru SVJ se na mne obrátil s dotazem, zda se za výkon funkce výboru považují i údržbářské práce v domě. Abych to vysvětlila – správu domu zajišťuje externí správce, úlohou předsedy je spíše dodržení legislativní povinnosti (stanov) mít výbor. I když určité činnosti samozřejmě vykonává – zprostředkovává styk se správcem, předává info o vyúčtování služeb, dlužníků, apod. Za tuto činnost se ale vzdal odměny (právě kvůli ZP). Přesto ale nelení a vykonává jiné práce pro SVJ – běžnou údržbu domu (spravuje kliky, natírá zábradlí, odhází sníh, odklízí odpady, apod.). Musí i v tomto případě odvádět ZP? Nebo lze na tuto činnost uzavřít dohodu o provedení práce (bez ZP), jen srážková daň (do 5000,00 včetně)? Cílem dotazu není hledání okliky (podvodu), ale hledání jistého optima (proč zase platit a papírovat, když to zákon nevyžaduje).
Vymáhání dluhu od neplatiče
Je vůbec možné podat žalobu na neuhrazené zálohy (za služby), nebo je před žalobou nutné provést vyúčtování? Neplatič nás stejně do bytu nepustí a nemůžeme ani odečíst vodoměr.
nákup PC a SW
Dobrý den. Musí nákup PC a SW (na evidenci, účetnictví, atd…) schválit shromáždění vlastníků SVJ nebo stačí, když pořízení tohoto vybavení schválí výbor. Děkuji za odpověď. Ivča
volba výboru
Dobrý den,ráda bych se dozvěděla, jak se postupuje v případě odstoupení stávajícího výboru SVJ a nezvolení nového výboru pro absolutní nezájem. Stanovy SVJ toto neřeší. Děkuji za odpověď.
pozemky okolo domu
Dobrý den, Máme vypořádány pozemky pod domem i okolo domu. Nyní jsme zjistili, že v našem pozemku se nachází sítě (kanalizační, vodovodní, el.) Tyto nejsou zapsány v katastru nemovitostí. Zřejmě by tam měli být věcná břemena. Existují tato břemena ze zákona, nebo se máme nějak pokusit o uvedení věcí do souladu se skutečností. Jak? Žádné dokumentace nemáme.
Půjčka pro BD od členů
Dobrý den, mám jeden dotaz. Čtyři členové BD půjčili družstvu peníze (každý 10.000) na základě smlouvy o půjče se splatností do konce roku 2011 s úrokem 3% ročně. Můžete mi prosím poradit, jak se s tím účetně a daňově poprat? Nemám s tím zatím žádné zkušenosti. Mnohokrát Vám děkuji za radu Zuzana K.

Poslední komentáře