Ostatní

soc.pojištění u SVJ v roce 2009 ?

Vložil Jana Jarolímková, 17. Listopad 2008 - 19:11 ::

Bude od roku 2009 u členů výboru kromě zdravotního také soc.pojištění ? Pokud ano, můžete mi sdělit odkaz? Děkuji Jana

nadpis na smlouvu o nájmu pro vlastníka

Vložil Anonymous, 11. Listopad 2008 - 7:17 ::

Prosím napište mi jaký máte nadpis na smlouvě o nájmu?

volby výboru SVJ

Vložil Anonymous, 10. Listopad 2008 - 12:35 ::

Musí být při doplnění členů výboru přítomen notář, aby volba odpovídala stývajícím zákonům

Přesné znění nájemní smlouvy pro vlastníka bytové jednotky

Vložil Anonymous, 10. Listopad 2008 - 8:06 ::

přesné znění nájemní smlouvy pro vlastníka bytové jednotky

Odměny členů společenství

Vložil Renata D., 9. Listopad 2008 - 16:21 ::

Dobrý den, vím, že na těchto stránkách bylo o odměnách členů SVJ napsáno hodně. Také jsem strávila poslední 2 hodiny čtením různých příspěvků. Děkuji touto cestou p. Pavlovi (pravděpodobně daňový poradce) a p. Klainové. Přesto mi dovolte ještě jednou dotaz zopakovat a trošku jej rozšířit.

Jeden předseda výboru SVJ se na mne obrátil s dotazem, zda se za výkon funkce výboru považují i údržbářské práce v domě. Abych to vysvětlila – správu domu zajišťuje externí správce, úlohou předsedy je spíše dodržení legislativní povinnosti (stanov) mít výbor. I když určité činnosti samozřejmě vykonává – zprostředkovává styk se správcem, předává info o vyúčtování služeb, dlužníků, apod. Za tuto činnost se ale vzdal odměny (právě kvůli ZP). Přesto ale nelení a vykonává jiné práce pro SVJ – běžnou údržbu domu (spravuje kliky, natírá zábradlí, odhází sníh, odklízí odpady, apod.). Musí i v tomto případě odvádět ZP? Nebo lze na tuto činnost uzavřít dohodu o provedení práce (bez ZP), jen srážková daň (do 5000,00 včetně)? Cílem dotazu není hledání okliky (podvodu), ale hledání jistého optima (proč zase platit a papírovat, když to zákon nevyžaduje).

Vymáhání dluhu od neplatiče

Vložil trosecky, 6. Listopad 2008 - 15:56 ::

Je vůbec možné podat žalobu na neuhrazené zálohy (za služby), nebo je před žalobou nutné provést vyúčtování? Neplatič nás stejně do bytu nepustí a nemůžeme ani odečíst vodoměr.

nákup PC a SW

Vložil Anonymous, 6. Listopad 2008 - 14:06 ::

Dobrý den. Musí nákup PC a SW (na evidenci, účetnictví, atd…) schválit shromáždění vlastníků SVJ nebo stačí, když pořízení tohoto vybavení schválí výbor. Děkuji za odpověď. Ivča

volba výboru

Vložil Anonymous, 5. Listopad 2008 - 17:41 ::

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla, jak se postupuje v případě odstoupení stávajícího výboru SVJ a nezvolení nového výboru pro absolutní nezájem. Stanovy SVJ toto neřeší. Děkuji za odpověď.

pozemky okolo domu

Vložil Anonymous, 5. Listopad 2008 - 14:22 ::

Dobrý den, Máme vypořádány pozemky pod domem i okolo domu. Nyní jsme zjistili, že v našem pozemku se nachází sítě (kanalizační, vodovodní, el.) Tyto nejsou zapsány v katastru nemovitostí. Zřejmě by tam měli být věcná břemena. Existují tato břemena ze zákona, nebo se máme nějak pokusit o uvedení věcí do souladu se skutečností. Jak? Žádné dokumentace nemáme.

Půjčka pro BD od členů

Vložil Anonymous, 5. Listopad 2008 - 9:40 ::

Dobrý den, mám jeden dotaz. Čtyři členové BD půjčili družstvu peníze (každý 10.000) na základě smlouvy o půjče se splatností do konce roku 2011 s úrokem 3% ročně. Můžete mi prosím poradit, jak se s tím účetně a daňově poprat? Nemám s tím zatím žádné zkušenosti. Mnohokrát Vám děkuji za radu Zuzana K.

Syndikovat obsah