Ostatní
daňové přiznání
Jsme malé společenství vlastníků BJ (6 bytů).nemáme žádné příjmy kromě tzv. příspěvku na opravu domu. Teplo ani vodu nerozpočítáváme.Je povinnost registrace na FÚ a podávat každoročně daňové přiznání byť nulové? Děkuji za radu Voldřichová
měření tepla v bytech
Prosím,je možno,aby město ve svých bytech zrušilo měření tepla poměrovými měřiči i bez souhlasu spolumajitelů domu ( jená se o SVJ,ve které má město v součwsné době 80.2%),jelikož zrušilo měření v bytech města na základě ankety,kdy do ní vložilo jen náklady nikoliv aktiva pro nájemníky vznikající. Měřiče tepla byly v bytech instalóvány již několik let a pravděpodobně vedly k úsporám(město nikdy neuvedlo výsladky úspor). Máme,jako spolumajitelé domu uplatňovat zavedení měřidel,když máme na patě domu instalováno měřidlo.Budu rád za odpověď.
nájemné
Dobrý večer, prosím zkušenější o radu : byli jsme BD, kde při zakládání bytového družstva si několik členů koupilo podíl v bytě, kde nájemník neměl za zaplacení členského podílu. Před rokem jsme byty převedli do osobního vlastnictví. Zajímal by mne nájem v těch bytech, kde při převedení bytu do osobního vlastnictví zůstali bydlet původní „nečlenové BD“. Prostě byt je v osobním vlastnictví a ty osoby mají smlouvu na neurčito. Je možné určovat jim vlastní nájemné, nebo musí nájemné zůstat ve stejné výši jako mají ostatní (nájemným myslím platbu do fondu oprav).
Dotace na zateplení
MMR vyjednalo v Bruselu 13 miliard na zateplování bytů
Ministerstvo pro místní rozvoj vyjednalo v Bruselu miliardy na zateplování bytového fondu, které budou využitelné i pro panelové domy.
Zástupcům MMR se dnes podařilo na Pracovní skupině pro strukturální opatření dojednat, že se čtyři procenta z celkové alokace Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) mohou využít k ekologickým investicím do bytového fondu. České republice se tím otevírá možnost finančně podpořit zateplování a další ekologické úpravy bytů a domů bez ohledu na to, kde tyto nemovitosti stojí.
reklamace vyúčtování
Dobrý den, poradíte mi jak postupovat v případě, že jsem reklamoval u správce domu vyúčtování za služby s užíváním bytu? Písemně jsem ho žádal o vysvětlení rozúčtování nákladů a nahlédnutí do podkladů (faktur) ze kterých vyúčtování vychází. Správce písemně neodpověděl, pouze při osobních urgencích konstatuje, že o tom ví.
placení elektřibny
Dobrý den, jelikož jsme ještě trochu v problematické situaci, kdy smlouvu s Čezem má uzavřenou zhotovitel stavby ale objekt je již v užívání SVJ tak je nutné elektřinu přefakturovávat. Chtěl bych se zeptat, zda je v pořádku, když zhotovitel vystaví fakturu SVJ za elektřinu, ale vlastní převod financí bude přímo SVJ->ČEZ? s pozdravem
Peterka
Dotace Panel na úhradu úroků z úvěru
Dobrý večer, máte prosím někdo zkušenost s účtováním dotace na úhradu úroku z úvěru? Jedná se mi o případné odsouhlasení postupu účtování. Úroky z úvěru jsou účtovány na účet 544, přijatá dotace na účet 691. Při čerpání nákladů z přijatých záloh na konci roku odečtu od účtu 544 částku na účtu 691 a odčerpám jen rozdíl. Tzn. že částka dotace není zahrnuta ve výsledku hospodaření. Protože není dotace předmětem daně z příjmu PO, není nutné podat dańové přiznání (pokud nejsou jiné zdanitelné příjmy – např. úroky z prodlení, úroky z terminovaného účtu, apod.).
SDĚLENÍ č.j. 281/55 462/2002
Dobrý den, studoval jsem Sdělení SDĚLENÍ č.j. 281/55 462/2002 k účtování a daňové povinnosti společenství vlastníků jednotek – právnické osoby podle zákona č. 72/1994 Sb. a zarazil jsem se hned v bodě 1, posledním odstavci: „Pokud SVJ bude účtovat v soustavě jednoduchého účetnictví, je nutné respektovat i daňový režim pro zjištění základu daně, a to včetně všech výhod a nevýhod. Je nutno vzít v úvahu, že zdanitelným příjmem právnické osoby je i finanční příspěvek jednotlivých členů společenství poskytovaný jako záloha na činnost a správu společných prostor a služby poskytované s užíváním jednotek (přijaté zálohy v peněžním deníku). Zdanitelným příjmem jsou i úhrady nájemného od nájemců společných částí domu nebo nebytových prostorů ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek“.
koupe nebytoveho prostoru v dome SVJ
dobry den, v soucasne dobe ma nase spolecenstvi moznost koupit nebytovy prostor v dome. nemate s tim prosim nekdo zkusenosti? pripadne neznate pravnika ci advokata, ktery by mohl ve veci poradit? diky za odpovedi a typy
Volba představenstva
Dobrý den, pokud uplyne některému ze členů společenství funkční období a je znovuzvolen na shromáždění vlastníků, je nutné zasílat změnu na Krajský soud. Pokud bude zvolen pouze na shromáždění vlastníků, je oprávněn jednat za společenství? Děkuji za odpověď.

Poslední komentáře