Ostatní
účetnictví společenství
Dobrý den, mám dotaz ohledně účetnictví. Jsme malé SVJ, vlastníme bytovku se 6ti byty, zajímalo by mě, zda musíme dokládat účetní uzávěrku u rejstříkového soudu a pokud ano, dokdy tak musíme učinit.A druhý můj dotaz se týká Prohlášení vlastníka,co všechno musí toto prohlášení obsahovat a zda je nutné jej sepsat?Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Juli
Platba zaloh v novostavbe
Dobry den. Koupil jsem si byt v novostavbe. Na ustavujici schuzi SVJ si investor a v te dobe majitel vetsiny bytu schvalil, ze se nebude podilet na tvorbe zaloh na sluzby a do fondu oprav, ale uhradi pouze skutecne vznikle naklady az po vyuctovani. Teprve nedavno se nam podarilo toto ustanoveni zmenit tak, ze je povinnosti platit zalohy na sluzby a do fondu oprav vsech vlastniku bytu bez rozdilu. Muzeme po investorovi pozadovat platby zpetne od vzniku spolecenstvi?
veřejné osvětlení
Dobrý den, prosila bych o radu. Jsme 4SVJ na společném dvoře, který jsme od města zakoupili, je lampa veřejného osvětlení. Lampa se porouchala a město jí odmítá opravit,že je na našem pozemku a tudíž je naše. Při koupi dvora nebylo zřízeno žádné věcné břemeno.Máme tedy lampu skutečně považovat za svůj majetek. Může mi prosím někdo poradit. Děkuji Nováková
Cena za správu a vedení účetnictví
Dobrý den, jsme malé SVJ (12 členů) náš správce od nás měsíčně vybírá na správu 100,–- Kč s DPH/za 1 byt.jednotku/na měsíc a na zpracování účetnictví 20,–- Kč s DPH/za 1 byt. jednotku/na měsíc. Jedná se o region Zlínský. Chtěla bych znát Váš názor, zda je 120,–- Kč/byt/měsíc adekvátní. Děkuji Petra
audit účetnictví
Dobrý den,
chceme provést audit účetnictví od jejího vzniku 11/2005 až do dnešního dne. Jedná se o dům s 37 jednotkami a cca 20 vlastníky. Můžete mi někdo doporučit auditora, popř. se mi, prosím, ozvěte s nabídkou na mail Martina.Ferencova@seznam.cz.
Děkuji předem Martina
Problém vlastníka nebo již SVJ?
Jsem novým předsedsou SVJ, proto ještě nemám dostatek zkušeností. Obec prodala byt novému vlastníku, který však zjistil, že na jeho adrese je přihlášen k trvalému pobytu bývalý nájemník (před prodejem byla vlastníkem obec, která být pronajímala), který však má velké dluhy a nový vlastník má obavy z možného zásahu exekutora do jeho práv. Obec však tvrdí, že vyřešení celé záležitosti bude trvat několik měsíců (než vůbec danou osobu najde a než s ní vstoupí v kontakt). Jak je možné se proti tomu bránit. Nový vlastník koupil byt od obce v dobré víře, že byt je právně volný a vůbec neměl tušení, že je zde ještě někdo přihlášen k trvalému pobytu. Dalším problémem jsou sklepy, které patřily k bytům bývalých nájemníků. Obec byt prodala novým vlastníkům, ale sklepy nejsou provozu schopné. Jaké jsou tedy moje dotazy:
Odstoupení z funkce předsedy
Viz Nová témata, Odpověď Janě a Janě S protest
Nová adresa
Mám informaci, že jste se přestěhovali na novou adresu, můžete mi sdělit kde sídlite a Vaše úřední hodiny.
najemnik v SVJ
Dobry den, tento mesic jsem se prestehovala do bytu, ktery je v SVJ. Jsem zde v najmu. Zastupkyne SVJ ode me ode dne nastehovani vyzaduje poskytnuti osobnich udaju (RC, cislo OP, trvale bydliste…) a zduvodnuje to tim, ze vyuzivam spolecne prostory spolecenstvi (chodby, vchodove dvere) a v pripade jakykoliv problemu by po ni tyto udaje vyzadovala policie. Dle meho nazoru na tyto udaje nema narok, nehlede tomu, ze by policii uredne neoverene osobni udaje byly k nicemu. Vsechny tyto udaje ma majitelka bytu a v pripade jakychkoliv problemu by je mohla policii poskytnout ona. Pani mi vyhrozuje tim, ze pokud ji tato data nedam, sebere mi klice od hlavniho vchodu (i kdyz nevim, jak by to prakticky chtela provest).
Pokrytí ztráty z dlouhodobých záloh
Dobrý den, potřebuji pomoct s jedním problémem. Od ledna u nás nastoupilo do vedení nové představenstvo. Původní odstoupilo až na jednoho člena, z různých důvodů. Já jsem nyní předsedou a zápasíme s jednou věcí. Bývalý předseda výboru absolutně nerozlišoval dlohodobé zálohy (fond oprav) a krátkodobé zálohy (náklady na správu domu). Takže nyní to vypadá tak, že ve fondu oprav, kam máme ukládat finanční prostředky na případné rekonstrukce či opravy, tam tam není nic (respektive na účtu v bance, účetně ano) a neustále se točíme v kruhu, jelikož již při výpočtu částky na správu domu a do fondu oprav udělali bývalí členové pravděpodobně chybu. Takže částka na správu domu, kam patří vše kromě oprav a rekonstrukcí je nižží, než se ve skutečnosti potřebuje. Tudíš, bývalý předseda to neřešil a doslova to „švihal“, jak mu to přišlo pod ruku a neřešil, jestli to jde z FO, nebo ze služeb. Od začátku příštího roku změníme metodiku počítání a tak bude vše OK. Ale do konce tohoto roku máme vlastně účetně FO jiný, než ve skutečnosti je, protože se díky bývalému předsedovi musí z FO platit i náklady na revize, účetního atd., což on do kalkulace nezapočítal. Nechápu, jak je to možné. Takže máme ztrátu nejen z minulého roku, ale budeme mít i nyní. Můj dotaz je, zda je možné po odhlasování uhradit ztrátu, která tímto vznikla – špatný propočet – uhradit z FO? Vím, že se normálně postupuje tak, že co chybí, tak se rozpočítá a zaplatí to všichni, ale bohužel se jedná o částky skoro už přes 100 000, tak si netroufám lidem o takové peníze kvůli chybě našeho „inteligentního“ bývalého předsedy říkat. Prosím Vás o nějaké stanovisko, jak z tohoto ven,aby to co nejméně bolelo. Ve fondu oprav něco je a stačilo by to na pokrytí ztráty. Ale nevím, zda se to smí.

Poslední komentáře