Ostatní

Pokrytí ztráty z FO

Vložil Anonymous, 10. Září 2008 - 10:15 ::

Dobrý den, potřebuji pomoct s jedním problémem. Od ledna u nás nastoupilo do vedení nové představenstvo. Původní odstoupilo až na jednoho člena, z různých důvodů. Já jsem nyní předsedou a zápasíme s jednou věcí. Bývalý předseda výboru absolutně nerozlišoval fond oprav a náklady na správu domu. Takže nyní to vypadá tak, že ve fondu oprav, kam máme ukládat finanční prostředky na případné rekonstrukce či opravy, tam tam není nic (respektive na účtu v bance, účetně ano) a neustále se točíme v kruhu, jelikož již při výpočtu částky na správu domu a do fondu oprav udělali bývalí členové pravděpodobně chybu. Takže částka na správu domu, kam patří vše kromě oprav a rekonstrukcí je nižží, než se ve skutečnosti potřebuje. Tudíš, bývalý předseda to neřešil a doslova to „švihal“, jak mu to přišlo pod ruku a neřešil, jestli to jde z FO, nebo ze služeb.

plnění od pojišťovny

Vložil Anonymous, 5. Září 2008 - 9:14 ::

Dobrý den, SVJ obdrželo v červenci na účet úhradu od pojišťovny za poškozenou fasádu.Když je plnění od pojišťovny příjmem SVJ, znamená to, že se musí do 30 dnů zaregistrovat na FU k dani z příjmu ? Pokud tyto peníze v letošním roce použije na opravu fasády, musí se podávat daňové přiznání ?

Děkuji za odpověď

Dana H.

Školení na téma účetnicví pro společenství vlastníků

Vložil Anonymous, 31. Srpen 2008 - 20:31 ::

Přeji hezký den, prosím o radu, zda někdo z vás neví o školení na téma účetnictví společenství vlastníků. Předem děkuji za odpověď Petr

roční rozpočet SVJ

Vložil Anonymous, 31. Srpen 2008 - 16:48 ::

Dobrý den, můžete mi někdo poradit v násladující věci. Náš výbor chce nyní změnit již jednou schválený rozpočet na tento rok. Jaké procento vlastníků musí být pro,aby se mohl rozpočet změnit. Děkuji.

Náklad bez faktury

Vložil PavelS, 26. Srpen 2008 - 0:13 ::

Dobrý den, Vypověděli jsme správci smlouvu. Vzhledem k tomu že nedodal vyúčtování a neplnil povnnosti jemu uložené ve smlouvě přestali jsem mu platit a od 6/2007. peníze má přislíbené až po dodání vyúčtování. Správce do vyúčtování za rok 2007 dlužnou částku nezapočetl.Náklad související za rok 2007 ale vznikne cca za 2 měsíce jakmile bývalý správce zašle fakturu.

Jak postupovat, abych spoluvlastníkům nevracel vysoké přeplatky, které jsou zkreslené o nezaplacený poplatek za správu ale vyplatil jen skutečné přeplatky.

Díky

Příjmy z domácí předávací stanice

Vložil Renata D., 25. Srpen 2008 - 18:21 ::

Dobrý den, podle prohlášení vlastníka je nebytový prostor, ve kterém je umístěna domácí předávací stanice, součástí společných částí domu. Je příjem poskytnutý provozovatelem této stanice (v našem případě Dalkia Česká republika) považován u vlastníka za příjem z pronájmu (§ 9 Zák. o daních z příjmu) nebo tzv. ostatním příjmem (§ 10 zmíněného zákona)? Předpokládám, že v každém případě (i když bude příjem ponechán v SVJ – např. navýšením „FO“) se jedná o příjem jednotlivých vlastníků a jimi bude zdaněn.

Děkuji Renata

Vyučtování záloh za TUV

Vložil Anonymous, 20. Srpen 2008 - 17:06 ::

Dobrý den. Jsem s bývalým manželem spoluvlastník bytu v SVJ. Po rozvodu v tomto bytě žijeme společně s našimi dětmi. Já i bývalý manžel platíme každý ze svého účtu polovinu záloh na TUV a jiné služby spojené s bydlením na účet sdružení, tudíž dvěma částkami. Účetnictví vykonává pro sdružení externí účetní, které její mzdu hradíme všichni spoluvlastníci již v měsíčních zálohách, jako službu. Po ročním zúčtování TUV a služeb, nám bylo kýmsi v červenci vhozeno do schránky vyúčtování za naši bytovou jednotku na jméno bývalého manžela.Komunikace s ním není absolutně možná,odmítá mi dát vyúčtování byť jen k nahlédnutí. Paní účetní mi rezolutně odmítla i vystavit pouze kopii s podpisem s odkazem na to, že to není její povinnost a že postupuje pouze podle zákona a to podle zákona o účetnictví. Ani u sdružení jsem nenašla podporu, byla jsem opět odkázána na paní účetní, kterou jsem však na uvedené adrese vůbec nenašla, nikdo ji tam nezná.

zaslání přeplatku

Vložil Anonymous, 16. Srpen 2008 - 8:29 ::

Dobrý den, co mám dělat, když jsem stále nedostala přeplatek (jedná se o poměrně vysokou částku) za teplo a teplou vodu, který měl být vyplacen do konce července a ještě v polovině srpna ho nemám? Jde o SVJ. Děkuji

Vlastník bytu v osobním vlastnictví

Vložil liborklementa, 15. Srpen 2008 - 8:16 :: | |

Po zakoupení bytu v osobním vlastnictví,jsme zjistili,že vlastníci ostatních bytů nemají založené SVJ a nevedou žádné účetnictví a ani nemají žádný fond oprav.Dům má 8 bytových jednotek a všechny jsou v os.vlastnictví.Co můžem udělat pro změnu.Díky Libor Klementa

Není zvykem platit, dokud nebyl předložen účet

Vložil Anonymous, 8. Srpen 2008 - 12:30 ::

V jiné diskusi byl názor „není zvykem platit, dokud nebyl předložen účet“ označen za nesmysl s pozoruhodným odůvodněním, že nic takového zákon o vlastnictví bytů nepožaduje.

Poskytování potvrzení o příjmu peněžního plnění pokládám za podstatnou záležitost, a to ještě více u hotovostních plateb, kdy jiný doklad o platbě ani neexistuje. Nic na tom nemění fakt, právě v tomto se různé země od sebe velmi liší, a to oběma směry.

Rovněž pozoruhodný je názor, proč žádat potvrzení platby, když mám platbu uvedenu na výpise z účtu. Opravdu se domníváte, že výpis ze svého soukromého účtu budu ochotně poskytovat k nahlédnutí?

Syndikovat obsah