Ostatní

daň z příjmů u vlastníka bytové jednotky

Vložil Anonymous, 23. Leden 2009 - 17:01 ::

Jsem vlastníkem bytu v panelovém domě,spravovaném Společenstvím vlastníků již několik let.Letos jsem poprvé obdržela oznámení o příjmu z nebytových prostor,které jsem údajně povinna zahrnout do svého daňového základu(daň z příjmu 586/1992).Příjem NP se týká pronájmu antény mobil.operátora na střeše bytovky(již 5 let).Peníze z pronájmu nedostávám,není mi o ně snižován příspěvek do fondu oprav,ani se nezohlední v ročním zúčtování energií,atd.,čili žádný příjem z pronájmu nemám,peníze zůstávají ve fondu oprav.Bohužel se moc nevyznám v účetnictví SVJ,ale předpokládám,že SVJ účtuje příjem proti výnosům a daní.Prosím o radu,proč mám ještě jednou danit já?

Pojistné plnění,účetní postup

Vložil Anonymous, 23. Leden 2009 - 13:33 ::

Jakým způsobem zaúčtovat příjem pojistného plnění. Částka plnění od pojišťovny je nižší nez náklad na odstranění škody. WW

Skluzy u spravce s auditem

Vložil Puchta, 22. Leden 2009 - 11:07 ::

Dobry den,

puvodni SBD, ktere stale provadi spravu a tedy i predklada vyuctovani dlouhodobe ma skluz v dodani vyuctovani.Navic jsou vyuctovani s chybami, takze neni jedno konecne.V uvedenem pripade to bylo za rok 2007 v polovine rijna 2008, druhe koncem listopadu 2008 a schvalene v druhe polovine ledna 2009! (Vysvetleni, ze spravce najizdi na novy program od zacatku 2008 pro mne neni relevantni vysvetleni)

Zastupce spravce uvadi, ze je spravcovska organizace autitovana a tudiz nemuze dat vyuctovani drive, nez probehne audit. Od 30.6.nasledujiciho roku ma jeste 60 dnu na to, aby vratila penize v pripade preplatku.

Od kdy je majitel povinen platit do FO?

Vložil Anonymous, 21. Leden 2009 - 19:41 ::

Dobrý den, zajímala by mne jedna věc.V bytovém domě se měnili majitelé bytové jednotky.Novému majiteli byla vypočítána částka do FO za příslušný měsíc,kdy byl zapsán do katastru nem. jako majitel.Nyní se ale zdráhá tuto částku zaplatit,protože se nastěhoval a podle smlouvy dostal byt k užívání až o několik dní později? Od kdy tedy podle nějakého zákona musí tento nový majitel platit do FO?Je tohle vůbec starost SV nebo jen bývalého a nového majitele?Děkuji

Promlčecí lhůta

Vložil Lucie Fučelová, 19. Leden 2009 - 18:23 ::

dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je promlčecí lhůta u nazaplacených služeb a příspěvků na správu domu u SVJ.Vlastník byt momentálně prodává a souhlasí s uhrazením veškerých dluhů ovšem až po prodeji bytu.Jaké je optimální řešení? Uzavřít s ním smlouvu o této dohodě?Jestli je to vůbec právně možné.Děkuji Fučelová

Účtování dohod o provedení práce

Vložil Michal, 19. Leden 2009 - 18:05 ::

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s účtování dohod o provedení práce? Ke kterému dni se účtuje mzdový náklad? K poslednímu dni v měsíci, kdy je práce převzata, anebo až ke dni, kdy je vyplacena. Budu moc vděčný a zdravím všechny. Michal

Údržba a opravy vrat do garáže - samostatné jednotky

Vložil Miki, 18. Leden 2009 - 19:14 ::

Dobrý den,

v domě (SVJ) máme v suterénu garáže, které jsou zapsány na katastru jako soukromá jednotka. Spoluvlastníky jsou Ti, kdo si koupili stání v této jednotce. Kdo má platit údržbu a opravy garážových vrat? Jeden názor je ten, že je to soukromá jednotka, druhý ten, že jsou součástí vnějšího pláště domu. Je k tomuto někde nějaký výklad? Obyvatelům domu, kteří stání v garáži nevlastní, taky nikdo nehradí opravy/servis dveří, oken apod – a ty jsou taky součástí pláště domu. Díky

Podíloví vlastníci - bez vzniku SVJ

Vložil Anonymous, 18. Leden 2009 - 16:52 ::

Dobrý den, jsme dům se 4 bytovými jednotkami, čili ze zákona nevzniklo společenství vlastníků jednotek. Vztahy máme upraveny jen smlouvou o podílovém spoluvlastnictví. Musíme vést účetnictví nebo jinou evidenci? Děkuji Jana (z Karviné)

Zákon o vlastnictví bytů

Vložil Anonymous, 18. Leden 2009 - 11:51 ::

Stále hovoří o novém zákonu o vlastnictví bytů, údajně byl postoupen k projednání vládě. Kdy nabude účinnosti.Jedná se mi především o vyjasněníza­členění balkonů, lodžií a teras do podlahové plochy. Břečka Lubomír, Brno

Fond oprav - vložení nestandardní čátky

Vložil CernochM, 15. Leden 2009 - 14:19 ::

Dobrý den,

může shromáždění rozhodnout, že jeden její nový člen vloží do fondu oprav nestandardně např. 100.000,–? děkuji za odpověď Martin Černoch

Syndikovat obsah