Ostatní

nefunkční výbor SVJ - funkce zakládajících členů společenství

Vložil Anonymous, 11. Únor 2009 - 13:38 ::

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně funkce výboru, když předseda odstoupil, výbor zůstal pouze dvoučlenný a do 60 dnů nesvolal shromáždění pro novou volbu členů výboru.Přitom jeden člen je úplně nečinný a druhý zastoupen svou matkou, která získala totální kontrolu nad veškerou činností společenství, i když prakticky není vlastníkem ani oluvlastníkem Vzorové stanovy na to pamatují a funkci výboru by měli vykonávat členové SVJ, kteří se jimi stali dnem vzniku společenství. Je potřeba aby společenství vedli všichni zakládající členové nebo stačí pouze jejich část např. 3 –5 lidí, aby mohli odvolat dosavadní členy výboru, svolat shromáždění a provést volbu nových členů výboru.

Jak účtovat úklid domu?

Vložil Anonymous, 6. Únor 2009 - 14:46 ::

Dobrý den,

po právě skončeném roce řešíme, jak účtovat loňský náklad na úklid společných prostor domu. Na jednotlivých patrech si uklízí obyvatalé zdarma sami, ale přízemí a sklepy pravidelně uklízí jedna z obyvatel za úplatu.

Nyní se obejvil rozkol mezi výborem a revizorkou. Ta tvrdí, že úklid nemůže být hrazen z fondu oprav (záloh na opravy). Jedná se prý o stejný náklad, jako je vedení účetnictví, odměny výboru, poradenství, atd.

Já, jako předseda výboru, argumentuji, že se jedná o údržbu společných částí domu, podobně jako například údržba zeleně na pozemku domu, nebo pravidelný servis výtahů. Prostě je to nějaká fyzická práce, která udržuje část domu.

Program panel

Vložil Iveta Grešáková, 4. Únor 2009 - 19:17 ::

Dobrý večer,poradí mi někdo s účtováním dotace na úhradu úroků(PANEL),která bude 2× ročně přicházet na BÚ. Děkuji Grešáková

Jak na lidi, který vše bojkotují??

Vložil hartigova, 4. Únor 2009 - 10:55 ::

Dobrý den, jsem pouze vlastník bytu a chci se jen nezávazně informovat. Za Vaši radu moc děkuji. Jsme malé SVBJ 8 bytu,máme problémy nejen s neplatici, ale hlavně s účastí na schůzích. Co se týče různých oprav je dost lidí co na schůze nechodí a tím chybí hlasy. Lze se proti tomu nějak postavit když nemají povinost se účastnit schůzí, ale pouze je vše dobrovolne? Chceme nové a upravené stanovy ale samozřejmě neplatiči je bojkotuji. Takhle nám barák spadne na hlavu. Jako vlastníka mě to s… takhle to přece nejde. Máte prosím někdo zkušenosti nebo radu jak na to?

Převod družstva na SVJ

Vložil Anonymous, 3. Únor 2009 - 14:34 ::

Dobrý den. Máte někdo zkušenosti s převodem družstva na společenství vlastníků jednotek? K 31.12.2008 končí družstvo a od 1.1.2009 vzniklo SVJ. Jak správně převést zůstatky, zisk apod.? Moc děkuji za případné odpovědi. S pozdravem Sarah

Vymáhání dluhů

Vložil Anonymous, 3. Únor 2009 - 13:13 ::

Zpětnou kontrolou v účetnictví jsem zjistila,že předchozí majitelé bytů v našem domě nemají zaplaceny všechny příspěvky do FO a někteří za vodné stočné.Zkrátka to tenkrát zaplatili z peněz co měli.Jedná se o to,jak to z nich vymoci,protože jsem další kontrolou zjistila,že společenství nabylo právní moci až v únoru 2007 a oni dluží za rok 2006 a začátek 2007.Můžeme dluh vymáhat za společenství i před dobou nabytí právní moci?Nebo si bohužel bude muset každý nynější majitel byt.j. vymáhat sám po předchozích majitelých?Jaké jsou tedy p

ˇUčtování záloh na služby

Vložil Anonymous, 2. Únor 2009 - 11:02 ::

Prosím o radu, zda se mohou do vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu počítat do podlahové plochy bytu i střešní terasa garáž a komora? Děkuji Petr

Kde zřídit účet pro SVJ

Vložil Miki, 2. Únor 2009 - 8:58 ::

Dobrý den, prosím o radu, do jaké banky přesunout účet SVJ. Jsme SVJ s cca 140 jednotkami a máme zatím účet u ČS a.s., program DOMOV. Po rekapitulaci poplatků za rok 2008 jsme se rozhodli přejít jinam, protože již nechceme dále akceptovat vydřidušský poplatek za došlou platbu (5–7Kč x 140 měsíčně).

Můžete poradit alternativu? Bez poplatků za došlou platbu, umožňující připodepisování transakcí. Pokud ovšem nějaká existuje.

Díky.

Zřízení úvěru

Vložil Petr Barák, 31. Leden 2009 - 20:35 ::

Dobrý den.Na schůzi SVJ jsem žádal svůj podíl na opravách domu uhradit v hotovosti(zřízení úvěru jsem nepodepsal-jako důkaz svého požadavku),což mi bylo slíbeno.Nyní jsem zjistil,že úvěr byl sjednán a již se splácí.Nebyla oznámena výše úvěru ani podíly.Lze zpětně žádat zrušení a uzavření nového úvěru,případně požadovat za finanční újmu(navýšení z úroků)náhradu? Lze se nějak bránit? Děkuji za odpověď i na můj dřívější dotaz. Petr

rozúčtování

Vložil Fidinka, 31. Leden 2009 - 18:24 ::

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na postup vyúčtování záloh na služby, když shromáždění vlastníků jednotek dosud neschválilo způsob rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky. SVJ vzniklo v roce 2005 a nikdo dosud o způsobu rozúčtování nerozhodoval.

Zajímal by mě postup v případě, kdy SVJ vznikne vkladem do katastru v červnu běžného roku. Vyúčtování se provádí vždy za celý kalendářní rok. Jak tedy provést vyúčtování od ledna do června, zda je ho možno zahrnout v celém vyúčtování? Bude mít potom SVJ aktivní legitimaci v soudním sporu o úhradě případného nedoplatku ?

Syndikovat obsah