Ostatní
refundace plastových oken - soudní rozhodnutí
Dobrý den, doslechl jsem se, že otázku refundace nákladů za plastová okna, které byly vyměněny vlastníky bytových jednotek ještě před zahájením revitalizace domu, již projednával některý ze soudů v ČR. Závěrem bylo, že tito vlastníci, aby měli stejnou výchozí pozici při splácení úvěrů, budou „refundováni“ vyplacením nákladů za cenu oken, pořizovaných společenstvím při revitalizaci. Nevíte někdo náhodou, zda takový případ skutečně soud řešil a který? PL
Nebydlící vlastník
Dobrý večer,v červnu si u nás v domě koupil byt jeden vlastník.Provedl úpravy bytu,a od té doby ho nikdo neviděl.Složitou cestou jsme zjistili kdo to je a po 3 měsících od nás dostal upomínku na placení úhrad.Po druhé upomínce zaplatil polovinu dluhu a zdělil mi,že v bytě nikdo nebydlí,takže za služby víc platit nebude,na vyučtování to prý stačí.Dále mi zdělil,že když v bytě nebydlí,tak podle zákona se mu musí náklady na vytápěnou plochu snížit o 60%,a za výtah platit nebude,poněvadž s ním nejezdí.Vím,že s výtahem je to nesmysl,ale jak je to s tím vytápěním??
Hlasování v SVJ.
Chtěl bych se zeptat, v jakých případech je zapotřebí při hlasování nadpoloviční většiny, kdy 3/4 většiny a musí v nějakých případech souhlasit všichni členové (100%).
Vztah developera a SVJ
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na vztah developera, který prodává byty a SVJ. Jedná se o dům o 60 bytech. Developer vlastní 34 bytů a zybytek majitelů bytů by rád založil SVJ.
- Pokud má developer i nadpoloviční většinu bytů, můžeme s ostatními majiteli bytů založit SVJ?
- Pokud ano, stanese i tento developer dle zákona
automaticky členem SVJ? Nebo musí dát souhlas ke členství?
3. Pokud ne, musíme počkat až na nadpoloviční většinu a poté založit SVJ?
Předem děkuji
Martina
Příjmy z pronájmu sklepů
Dobrý den, pokud pronajme SVJ společné prostory (sklepy) jednomu z vlastníků (ne k jeho podnikání, ale uložení věcí), jedná se také o příjmy vlastníků, které podléhají zdanění dle § 9 zákona o daních z příjmů? Podle § 38g zákon o DP nejsou někteří poplatníci podat daňové přiznání (u závislé činnosti limit 6000 kč, ostatní 15000). Nevíte, zda se tento paragraf uplatní i u opakovaných pronájmů (každoročně se opakujících). Nebo jen u příležitostných? Děkuji za odpověď, pokud někdo máte tuto zkušenost a zdravím. Irena Drbošková
Daňová povinnost
Dobrý večer, napadla mne jedna kacířská myšlenka. Úroky z vkladů na běžném účtu nejsou dle § 18, odst. 4c) předmětem daně z příjmu. Rovněž i příjmy z činností vyplývající z poslání SVJ (v tomto případně přeúčtování nákladů na správu jako čerpání záloh do výnosů). Pokud by se tedy v rozdílu mezi výnosy a náklady projevily úroky z běžného účtu, nejsou předmětem daně? Jedná se mi o to, zda se nemusí podat daňové přiznání, protože není VH (uváděný na řádku 10 přiznání k DPPO) nulový. Omlouvám se za hloupý dotaz a děkuji za jakoukoliv odpověď.
Pomoc při řozúčtování nákladů na provoz společných částí domu
Dobrý den, mám následující dotaz.
Jsme SVJ, všichni jsme vlastníci, žádný nájemce. Panují u nás spory o rozúčtování nákladů na správu domu (správa, provoz a údržba). Více jak 3/4 (rozhodná většina, včetně mě a předsedy výboru v jedné osobě) vlastníků požaduje rozpočítání těchto nákladů (zejména za úklid) dle počtu osob. Ale pokud chápu správně vyhlášku 85/1997, tak tyto náklady je možné rozúčtovat :
- podle dohody se VŠEMI uživateli bytů
- nedojde-li k dohodě mezi VŠEMI, tyto náklady se rozúčtují podle počtu osob. O tomto může rozhodnout i výbor (ten by i klidně rozhodl). Jenže podmínkou takového rozúčtování je potom „písemné převzetí závazků uživateli bytů oznamovat družstvu změnu rozhodných skutečností ve smyslu § 6“. (§ 6 jen říká, že rozhodné doby pro hlášení počtu osob jsou hlášeny do 30 dnů od změny a jiné drobnbosti, které nesouvisí s jádrem pudla)
Samostatný účet SVJ
Máme nové SVJ se sedmi jednotkami a uvažujeme o tom, že správu svěříme firmě, a to včetně účetnictví. Není mi však jasné, zda peníze placené jednotlivými vlastníky do fondu oprav musíme mít na svém samostatném účtu nebo může firma požadovat, aby se tyto peníze zasílaly na její účet?
keyboard
Cena za vedení účetnictví, daňové přiznání
Chtěl bych se pro představu informovat, jaká by cca měla být cena za kompletní vedení účetnictví pro SVJ se 7 bytovými jednotkami? Pokud tato SVJ nemá jiný „příjem“ než platby vlastníků do fondu oprav, je nutná registrace u správce daně a daňové přiznání?
keyboard
rozdílný zápis ze schromáždění oproti skutečnosti
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc, jak mám postupovat v případě, že předseda výboru zveřejnil zápis ze schromáždění vlastníků s nepravdivými údaji? Jednalo se konkrétně o návrh vrátky již vydaných odměn pro bývalé členy výboru, návrh byl na schromáždění zamítnut, ale v zápisu ze schromáždění je uvedeno že byl odsouhlasen. Dále je uvedeno, že se nikdo nezdržel hlasování, přitom já osobně jsem se hlasování zdržela. Děkuji.

Poslední komentáře