Ostatní

Platba v hotovosti

Vložil Petr Barák, 30. Leden 2009 - 16:46 ::

Prosím,lze opravy na domě platit v hotovosti?Jedná se o SVJ.Někteří vlastníci bytů si na svůj podíl úvěr berou, čímž se zavazují k placení úroků.Děkuji Petr

garazove stani - fond oprav

Vložil Anonymous, 29. Leden 2009 - 18:17 ::

Rada bych se zeptala podle ceho je mozne dle zakona platit dlouhodobe zalohy (fond oprav) na garazova stani, ktera jsou v podzemi budovy s byty. V nasem pripade platime dlouhodobe zalohy na byt podle spoluvlastnickeho podilu, coz je asi spravne, ale take dlohodobe zalohy na garazova stani platime podle spoluvlastnickeho podilu – velikosti bytu, coz mi prijde naprosto nelogicke, jelikoz ke kazdemu bytu je maximalne jedno garazove stani pro jedno osobni vozidlo a nema to s velikosti bytu nic spolecneho. Je moznost platit za kazde garazove stani stejnou castku na dlouhodobe zalohy-garaz? Kde je stanoveno jak se plati fond oprav – dlouhodoba zaloha? Dekuji.

Příspěvky na správu - ne podle kritéria spoluvlastnických podílů-pokračování

Vložil Anonymous, 29. Leden 2009 - 15:21 ::

Děkuji p. Klainová za odpověď. Naše účetnictví vedla jedna realitní agentura a já jsem zjistila (jako nový vlastník), že jsou příspěvky rozděleny na 2 části – jedna část je stanovena podle spoluvlastnických podílů, druhá – je pak jednotně na byt (prý sloužilo na financování odměny na tuto realitku). Žádnou dohodu prý ale nikdo nesepisoval (nebo si nikdo z vlastníků nevzpomíná). Navíc se tam za poslední 3 roky polovina vlastníků vyměnila. Realitka účtovala tyto příspěvky (jednotné na byt)na samostatné analytice účtu 324 a pak čerpala náklady jednotně.

Příspěvky na správu - ne podle kritéria spoluvlastnických podílů

Vložil Anonymous, 28. Leden 2009 - 19:41 ::

Dobrý večer, jsme malé SVJ a odsouhlasili jsme si, že budeme určité náklady financovat z přípěvků vlastníků, které budou tvořeny jinak než podle spoluvlastnických podílů (např. stejnou částkou na byt). Liší se v tomto případě účtování těchto příspěvků? Chceme zavést samostatnou analytiku k účtu 324 a pak určené náklady přeúčtovat jako čerpání této zálohy do výnosů. Je to správně? Děkuji moc. Naďa

Extra účet pro fond oprav

Vložil hlinky34, 27. Leden 2009 - 18:31 ::

Dobrý den, chtěl bych se informovat, zda-li existuje právní předpis, který by ukládal za povinnost zasílat finanční prostředky určené do fondu oprav na samostatný účet resp. podúčet. Nebo je možné zasílat všechny platby dle evidenčních listů na jeden běžný účet SVJ? Děkuji za reakci. J.Pěnčík

Účetnictví SVJ - nevyúčtování záloh

Vložil Anonymous, 27. Leden 2009 - 12:36 ::

Dobrý den, našemu SVJ vede účetnictví realitní kancelář, pochopitelně ne zdarma. Při nahlédnutí mě překvapilo,že realitka uvádí,že zálohy vyúčtovává až v závěrce příštího roku, čímž podle mne porušuje platný zákon o účetnictví. Realitka uvádí,že to tak má nastavené pro všechny byty ve správě – dle v l a s t n í ch ú č e t n í c h p ř e d p i s ů. Domnívám se, že zákon o účetnictví je nadřazen nějakým vnitřním předpisům, existují různé dohadné účty apod., ale protože v účetnictví SVJ se nevyznám, prosím odborníky o stanovisko.

dotace a její časové rozlišení

Vložil Anonymous, 25. Leden 2009 - 18:39 ::

Dobrý den, prosím o radu, jsme SVJ, které získalo dotace na úroky z úvěru PANEL. úrok z úvěru 544/221 955/602 dotace předpis 346/691 ve výši dotace –955/602

Dotace je po celou dobu vyplácena z ČMZRB 2× ročně ve stejné výši. Dotace je ve výsi 4% úroků z úvěru. My máme úvěr s úrokem 4,3% p.a.V loňském roce jsem snižovala úroky z úvěru ve výši přijaté dotace. Úroky z úvěru byly v loňské roce vyšší než přijatá dotace. Už teď vím, že úroky v následujích letech budou nižší než přijatá dotace a pak bych nevědala co s dotací, kterou lze použít pouze na úroky z úvěru.

Soc. pojištění z odměn členů výborů (pověřených) vlastníků

Vložil Renata D., 25. Leden 2009 - 15:25 ::

Dobrý den, už se na tomto portálu dlouho nediskutuje, zda odměna člena výboru (pověřeného vlastníka) podléhá rovněž sociálnímu pojištění. Podle neoficiálních zpráv nikoliv, máte někdo přesnější informaci? Na tuto otázku mi neodpověděli ani na České správě soc. zabepečení. Zdraví Renata D.

Dům bez vodoměrů

Vložil Anonymous, 25. Leden 2009 - 12:35 ::

Prosím o radu. Dům nemá vodoměry a platba za vodu se začátkem nového roku výměrem dle počtu nahlášených osob požaduje po vlastnících. Ale jsou tací, kteří byt pronajmou na černo, tvrdí, že má na návštěvě bratrance i se ženou atd. Mohu si dovolit jako předseda změnit proti vůli vlastníka a nahlásit správci domu skutečný stav osob a jak ho ověřím, když černí pasažéři bytu se semnou nebudou bavit? Je nějaká legislativní páka na povinnos evidence jiných osob než je vlastnik? Že je to povinností vlastníka, to vím, ale jak to zněj mám dostat?

Výnosu z pronájmu střechy

Vložil Pavel Vorlíček, 25. Leden 2009 - 10:35 ::

Dobrý den, z pronájmu střechy mob.operátorovi má naše SVJ za rok určitý zisk. Každému vlastníkovi náleží jistý podíl z tohoto zisku. Všem vlastníkům je vydáno potvrzení o výnosu z pronájmu společných částí s částkou, která mu náleží, protože tento výnos podléhá dani z příjmu. Podle našich stanov může být případný zisk z hospodaření společenství rozdělen mezi členy jen na základě souhlasu všech členů. Aby jsme měli na schůzi 100% účast je nereálné. Proto výše uvedený výnos zůstává ve fondu oprav. To znamená, že za určitých okolností(§ 7a, ods.3 zákona č.586/1992Sb) musím zdanit výnos, který jsme nedostaly. Nemáme s tím problém.Peníze jdou zpět do údržby a oprav objektu.

Syndikovat obsah