Ostatní
Účetní závěrka
Jsme od roku 2005 SVJ, smlouvu o správě máme se SBD Průkopník. Ještě NIKDY nám ani nezpracoval, natož snad dal ke schválení, účetní závěrku. Náš výbor to vůbec neřeší, protože nemají tušení, co závěrka je. Když jsem se jí domáhala na SBD, tak na mě koukali jak na exota, že za předchozí roky si nic neukládají ani netisknou, prostě účtují pořád dál. Tzn. že zpětně žádný „dokument“ (pokud se tak dá říkat jedné sjetině účtu fondu oprav – nic jiného nám nedávají) nelze získat! A to prosím tohle družstvo spravuje přes 12 tis. bytů, tzn. že jen na poplatcích za správu za rok vyberou cca 17 mil. Kč! Jak se proboha proti takovému jednání bránit? Mám sto chutí tam poslat nějakou kontrolu. Vždyť oni to účetnictví vlastně nevedou a tím porušují zákon, ne?
Chování předsedy výboru SVJ
Dobrý den, Chci se zeptat, jestli výbor samosprávy může rozhodnout o investici zhruba 100 000 – 130 000. – Kč. Jedná se o výměnu poštovních schránek. Vlastníci o této investici nebyli informováni a tato akce nebyla schválena na shromáždění vlastníků jako plánovaná investice. Dělám u nás v domě domovníka 103 bytových jednotek a vím, že schránky jsou v pořádku. Jen pan předseda shledal zalíbení ve schránkách formátu A4. V takovýchto schránkách se prý nemačkají noviny. Děkuji za radu. Mirek
Převod bytů z vlastnictví občanského sdružení
Dobrý den, navazuji na dotaz týkající se převodu „s.r.o. – SVJ“. Jak by to prosím bylo v případě, že by se členové občanského sdružení nájemců bytů (vzniklo v r. 2000) rozhodli bezúplatně převést byty do osobního vlastnictví. Členové se před koupí domu složili na dům svými vklady (účet 901)do výše pořizovací ceny a teď uvažují o bezúplatném převodu. Jsou zde daňové dopady? Děkuji Marta
Lhůty revizí v domech majitelů byt. jednotek-hromosvody,el.zařízení,plynu, vody, has. přístrojů a další
Dobrý den Můžete mi sdělit povinné lhůty revizí v domech majitelů byt. jednotek. hromosvody el.zařízení plynu vodovodů has.přístroja dalších? Vím, že je může upravit rev. technik dle stavu zařízení. Děkuji. S pozdravem vaclavklecka@seznam.cz
zaplacení počitače
Jsme dům společenství vlastníků o velikosti 40 BJ různých
velikostí.Na čl.schůzi jsme odsouhlasili koupit počitač pro p.účetní
která je členem výboru.Zaplacení počitače s příslušenstvím
vyůčtovala z fondu oprav.Domnívám se,že tento počitač měli zaplatit
všechny byt.jednotky stejně,neboť účetní provádí na tomto počitači
stejné operace pro každý byt
Děkuji za odpověď. Vilil
DPH v SVJ
Dnes se mi dostal do ruky časopis SVJ aktuálně a tam je napsané,cituji ,,Dodávka tepla/pro vytápění a ohřev vody/se považuje za ekonomickou činnost SVJ podle §5 odst.2 ZDPH(viz kapitola 7/5 str.9).,, Podle tohoto má SVj povinnost odvádět z přijatých záloh-plateb přijatých před uskutečněním zdanitelného plnění-daň ve výši 9% protože teplo podléhá snížené sazbě DPH… Takže jestli tomu rozumím dobře,protože máme vlastní kotelnu kterou si topíme a vyrábíme teplou vodu,musíme zaplatit DPH.Je to tak???Děkuji za případnou odpověď.
daň z převodu nemovitosti
Dobrý den, prosím o radu. V prosinci 2008, kdy jsme ještě nebyli statutárním orgánem SVJ, si pověřený vlastník prodal nakoupený pozemek a zavázal se uhradit odhad i daň z převodu nemovitosti – přiznání však podal až v únoru 2009, když již dle zákona nebyl daňovým subjektem. Finanční úřad rozhodl o zastavení řízení a ukládá povinnost podat příznání jako společenství. Přiznání tedy podáme, ale zajímá mě, zda z tohoto rozhodnutí FÚ vyplývá pro SVJ nějaká sankce.
Děkuji
LD
úvěr
Dobrý den, prosím o radu.Nevím si rady s úvěrem.Výpis z BÚ odečtena celková částka splátka jistiny,úroky,poplatky. Výpis z úvěrového účtu v mínusovém zůstatku rozúčtovány všechny částky avšak jen splátka odečtena z jistiny.Prosím jak na základě těchto dvou výpisů účtovat.Mám převést prostředky z BÚ na ÚÚ jako peníze na cestě,úroky 544,poplatky 549.Abych se dostala na stejnou částku na výpise z ÚÚ jako na účtu 951.Prosím kdo máte zkušenosti.Velice děkuji Lenka
zasklení lodžií
Dobrý den, přečetla jsem pozorně všechny dosavadní příspěvky na téma lodžie/balkony, ale zdá se, že v nich není odpověď na náš problém. Vloni jsme záháji téměř kompletní rekonstrukci domu včetně zateplení a výměny zábradlí lodží, které v někteých případech již byly v havarijním stavu. Lodžie máme v prohlášení vlastníka definovány jako společné části domu. Takže rekonstrukce lodžií a výměnu zábradlí hradíme ze záloh na opravy (FO). Problém je v tom, že 8 vlastníků ze 48, má lodžii zasklenou. Zasklení logicky překáží výměně zábradlí. Zasklení lodžií povolilo tehdejším družstevníkům BD a tito si jej nechali namontovat na své náklady. Nicméně zasklení není nikterak zmíněno v prohlášení vlastníka při převodu BJ. Shromáždění SVJ 3/4 většinou rozhodlo, že na nutnou demontáž a zpětnou montáž zasklení nebude přispívat ze záloh na opravy, neboť zasklení se netýká 100% BJ. Souhlasilo s tím i sedm z osmi majitelů zasklení. Jeden ale rozhodnutí napadá jako protiprávní, tvrdí, že zasklení je součástí pláště budovy, tudíž manipulace s ním musí být hrazena ze společných prostředků. Ostatní namítají, že každý si zasklení pořídil ze své svobodné vůle a na své náklady a vylepšil tím parametry pouze svého bytu.
složení funkce předsedy SVJ
Dobrý den,z důvodu výměny bytu v SVJ chci složit funkci předsedy SVJ.Nemám dostatečné informace jak vše předat jinému členu SVJ,protože tradičně nikdo toto nechce vzít dobrovolně.Děkuji.

Poslední komentáře