Ostatní

Zdaňování příjmů SVJ

Vložil Anonymous, 1. Duben 2009 - 22:32 ::

Asi týden před termínem pro odevzdání daňových přiznání se začaly rojit dotazy, jestli má SVJ podat daňové přiznání, má-li jen úroky z běžného účtu, nebo nemusí daňové přiznání podávat.

Zdaňování příjmů SVJ je upraveno stejně mizerně jako ostatní problematika SVJ.

Příspěvek ke zdaňování příjmů SVJ byl proto záměrně zveřejněn po termínu a v názvu má slovo „úvaha“.

Zájemci o uvažování nad touto problematikou z řad pokročilejších účetních jsou zváni na

http://www.klaiex.webnode.cz/…rijmu-v-svj/

N.

člen výboru společenství

Vložil Anonymous, 1. Duben 2009 - 11:09 ::

Dobrý den, zajímá mě zda muže dělat předsedu výboru společenství někdo kdo členem společenství není, pokud je to možné pak při jakých podmínkách, případně zda tuto funkci může vykonávat družstvo které vykonává pro společenství funkci správce, děkuji

VOsek

okna ve společných prostorech úhrada

Vložil Anonymous, 1. Duben 2009 - 10:38 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně plateb za okno a balkonové dveře ve společných prostorech.Dle prohlášení vlastníka je že byt(jedná se o prostřední byt na chodbě jsou celkem 3 byty) má uvedeno že lodžie je zahrnuta v celkové podlahové ploše bytu. Lodžie se nachází v mezipatře tedy na společných prostorech. Správa domu rozhodla, že majitelé vedlejších bytů na stejné chodbě se budou podílet na výměně okna a dveří této lodžie každý byt 1/3 mají na to právo? Jestli ano mělo by to být strženo z fondu oprav nebo záloh na služby? Bylo nám řečeno, že je ve stanovech Určení společných částí budovy cituji q)okna a dveře přímo přístupné ze společných částí domu. Tudíž je musíme prostřednímu bytu v 1/3 zaplatit.Mají na to právo? Dle Prohlášení vlastníka je uvedeno Ohraničení předmětu převodu vlastnictví c) k bytu patří lodžie přístupná vždy se schodišťové podesty balkonovými dveřmi.

živnost správce

Vložil Anonymous, 1. Duben 2009 - 8:08 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsme SBJ celkem 48 bytů. (zapsáno v rej.spol.vlas­.jedn. v roce 2003).Je toto společenství ze zákona povinno vést podvojné účetnictví? Osoba, která se stará o zálohy vlastníku,vyúč­tování,výběr dodavatelů, je správcem a místopředsedou zároveň. Musí mít na tuto činnost živnost nebo stačí dohoda o provedení práce? Ve stanovách není nic uvedeno.Bohužel s námi neochotně komunikuje a nic nám nevysvětlí,vy­účtování je bez razítka i podpisu,nep­řehledné, částky neodpovídají,. Jsme zoufalí a nevíme na koho se obrátit.Bohužel je nás málo abychom s tím mohli něco udělat.Ostatní to neřeší.

Vrácení FO, proč nejsou zálohy u stejných bytu stejné?

Vložil Anonymous, 28. Březen 2009 - 15:21 ::

Dobrý den, mám několik, otázek. Co mám udělat, aby nám vrátili část FO? Zda postupuje správce správně, když u stejných bytu účtuje jiné zálohy? Jak se můžu tomu bránit? Správce napsal, že naše účetnictví je vedeno dle vyhlášky č.504 a příslušné účtové osnovy pro neziskové organizace, je to správně? Popis situace: Protože se zvedlo DPH od dodavatelů a zálohy byli malé, tak na schůzi se odsouhlasilo, že zálohy se zvednou o 8%. Ale ve skutečností nám zvedli zálohy skoro o 30%. A jak jsem zjistila, tak majitelům, ze stejným podílem, se zálohy zvedli každému jinak. Když jsem začala řešit tyto otázku, proč jsou jiné zálohy u stejných bytů, tak náš správce řekl, že nám do toho nic není. Vím, že jsou to jen zálohy, ale nechápu, proč jsou u každého jiné (tím víc, že my nejsme neplatiče nebo nejsme rodina s nedoplatky, to navýšeni neodpovídá naše skutečné spotřebě) .

Odměny členů výboru

Vložil bonnier, 27. Březen 2009 - 18:24 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na který formulář pro finanční úřad mám vykázat zálohu na daň z příjmu z odměn členů společenství, když nepodáváme daňové přiznání?

datové schránky

Vložil Anonymous, 27. Březen 2009 - 13:55 ::

V souvislosti s přijetím zákona 300/2008 mají právncié osoby povinnsot zřízení elektronické datové schránky. Platí tato povinnost i pro SVJ? Jsme dům zejména starších občanů a skutečně nevím, kdo byji obhospodařoval. Děkuji za informaci Eva Šindlerová

Podat či nepodat DP

Vložil Anonymous, 27. Březen 2009 - 8:09 ::

Dobrý den, prosím ty zkušenější o konzultaci: Mé SVJ nemá žádné příjmy,které by byly předmětem daně (pronájem, reklama atd). Jediný příjem je z úroků z běžného účtu 22,–Kč = osvobozeno od DP. Pak tu jsou náklady (správa nemovitosti, poštovné, účetnictví, drobné opravy…)= 120.000 Kč. Nemáme žádné náklady, které by nebyly daňově uznatelné (odměny členů výboru atp.).Všechny faktury za služby spojené s užíváním bytů jsou na účtech 3×x (výtah,úklid,od­pady…). Majitelé platí měsíčně zálohy na služby, na správu a na „FO“=dlouhodobé zálohy na opravy. Vše je účtováno na rozvahových účtech 311,324,955) – až doposud tedy nemáme nic na účtech řady 6. Nyní vezmu z účtu 324, kde máme zálohy na správu částku 120.000– zúčtuji ji na účet 648.Tím mám rovny náklady a výnosy. Vše ostatní zůstane na účtech 3×x a 9×x a bude se řešit vyúčtováním služeb nebo na účtech zůstane do příštích let. Podle mého názoru nemisím podávat přiznání k DPPO za SVJ. Je tento postup správný?? Jestliže by byly i náklady na odměny členů, pak by se přizná k DPPO podávalo. (Příjmy by byly vyšší než daňově uznatelné náklady.)

Výsledek hospodaření

Vložil Anonymous, 26. Březen 2009 - 10:34 ::

Dobrý den, SVJ má úroky z běžného účtu ve výši 10.000Kč. Můžete mi prosím poradit, jak se tím vypořádat v následujícím roce? Co potřebuji jako poklad pro účetnictví, aby mi částka 10.000 Kč zmizela z účtu 931-HV ve schvalovacím řízení?

Děkuji moc, B.Rybová

Fond oprav

Vložil Petra Zemanová, 26. Březen 2009 - 9:21 ::

Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit.Jsme nový dům a se vším začínáme. Založili jsme fond oprav.Ale rádi bychom se dozvěděli, kde si můžeme přečíst, co všechno se může z FO hradit.Jsme úplně nový dům, takže spíše než opravy budeme pořizovat např. čističku vody atd. Takže spíše dům vylepšovat.Je toto také možno hradit z FO?

A co se týká správcovství domu- technické(výměna žárovek, zámků a tyto drobné opravy? Musíme si toto ošetřit nějakým jiným příspěvkem na náš společný účet?

Kde bych tyto informace prosím mohla najít.

Syndikovat obsah