Ostatní

Musíme vést podvojné účetnictví i když máme ve stanovách, že vedeme jednoduché účetnictví?

Vložil ipetr, 24. Červenec 2009 - 15:16 ::

Musíme vést podvojné účetnictví i když máme ve stanovách, že vedeme jednoduché účetnictví? Co jsem se ptal, tak mi všude tvrdí, že jednoduché účetnictví je zrušeno a že se musí vést podvojné účetnictví. Můžete mi poradit, kde je tato povinnost ukotvena? V zákoně č. 72/1994 Sb. (o vlastnictví bytů) je bod 4 kde je pod položkou b uvedeno, že můžeme vést jednoduché účetnictví.

zákon č. 72/1994 Sb.

4. Účetnictví
SVJ vzniká ze zákona, zápis v rejstříku společenství vlastníků jednotek nemá konstitutivní povahu. SVJ je účetní jednotkou ve smyslu zákona o účetnictví a otevírá účetní knihy dnem svého vzniku

účetní závěrka

Vložil Anonymous, 22. Červenec 2009 - 9:02 ::

Dobrý den,prosím o radu, jak postupovat v případě nedostatečného plnění povinností výboru.Podle stanov by měl výbor SVJ nejpozději do konce dubna následujícího roku předložit ke schválení účetní závěrku (ÚZ).Tu nám každoročně zpracovává renomovaná účetní firma. Je pomalu konec července a nic takového se nestalo. Mám obavu, že výbor vytvořil samovolně zápis, kterým je ÚZ schválena, i když ještě letos neproběhla žádná schůze.V dubnu jsem na tuto skutečnost upozornil člena výboru,nepovažoval to však za nějak významné,pouze se vymlouval na pozdní vyúčtování záloh za r.2008 a následnou 21-tidenní lhůtu pro případnou reklamaci (toto však podle mého názora na ÚZ nemá vliv ).

fondu oprav

Vložil klokan, 21. Červenec 2009 - 6:13 ::

mam dotaz SVJ použilo finanční prostředky ,ktere platíme do fondu oprav na zalohy plynu na topeni,bez souhlasu spoluvlastniku a ted chce znovu jednorazove vybirat peníze,na opravu kotle s tím,ze zadne penize ve fondu oprav pry nejsou.

Veškere platby posíláme ne na účet SVJ,ale spravcovské firmě, a to na účet s.r.o.

Předseda výboru ukazal ucet SVJ,kde samozrejme nic nebylo.resp. byl nulovy zustatek.

dekuji za odpoved Lada

účetní doklady

Vložil Anonymous, 20. Červenec 2009 - 11:40 ::

pane Laky, děkuji, byt byl koupen a v kupní smlouvě máme celý rozpis, co je soukromé a co společné. Soukromé jsou okna a vstupní dveře nenosné příčky a společné kočárkárna,sušárna chodby a venkovní vstupní dveře.Byt jsme koupili v roce 2003 a smlouvu nám dělala realitní kancelář a SBD.

účetní doklady

Vložil Pavlíčková Marie, 18. Červenec 2009 - 17:12 ::

Od pov.vlastníka a jeho zástupce od r.2005 nelze dostat účetní závěrky předpis záloh na služby a fond oprav a zápisy se shromáždění.Užívá všechny společné prostory a neplatí z nich nájem Jak ho donutit aby dodržoval stanovy děkuji.

Datové schránky

Vložil SVJ Jungmannova..., 17. Červenec 2009 - 7:13 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, jaký názor máte na zřízení datových schránek společenství a zda-li je vůbec SVJ jako právnická osoba zapsaná v obchodním rejstříku musí mít. Pavel

Vrácení přeplatku za služby - lhůta.

Vložil Anonymous, 16. Červenec 2009 - 14:02 ::

Dobrý den, prosím, je možné poskytnout odpověď na dotaz: V jaké lhůtě je majitel domu (bytu) povinen vrátit přeplatek za služby nájemníkovi bytu(tj. za topení, vodné, stočné atd.)? Majitel domu nám sdělil, že přeplatky za uplynulé období (tj. za rok 2008)budou vráceny v termínu do konce září 2009. Domnívám se, že se jedná o neoprávněné zadržování přeplatků. Vyúčtování bylo provedeno až v červenci 2009 a přeplatky jsou dosti vysoké. Děkuji.

Jak se domáhat svých práv ?

Vložil Anonymous, 9. Červenec 2009 - 11:13 ::

Na patře kde bydlím, máme rodinu, která má 2 malé mimina, které se narodily začátkem července, přičemž, nám to ta rodina vůbec předem nenahlásila. V noci mimina, která jsou ke všemu dvojčata stále brečí a to tak, že vůbec nemohu usnout. Ta rodina má mimina ke vší schválnosti v obyváku, který má společné zdi s mou ložnicí. Lze nějak nařídit, aby mimina byla v jejich kuchyni, kde to tak neuslyšíme ? Nebo lze zbavit tu rodinu vlastnického práva k bytu pro trvalé porušování nočního klidu ?

Pronájem střechy

Vložil bonnier, 4. Červenec 2009 - 9:02 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se daní pronájem střechy internetové společnosti a jestli to daní jednotlivý vlastníci nebo to daní SVJ? Smlouvu s internetovou společností uzavíralo SVJ. Děkuji předem za odpověď

Pozemky

Vložil Anonymous, 2. Červenec 2009 - 22:49 ::

Dobrý den. Majitelé pozemků v okolí našich domů nám je chtějí prodat. Na pozemcích jsou také přístupové cesty do domu a chodníky. Může nás majitel pozemků nějakým způsobem omezit? A může je SVJ nabývat? Z KÚ nám na dotaz neodpověděli, ale údajně by nám je nezapsali. Pokud by to možné bylo, lze je uhradit z FO? Za každou odpověď děkuji. BUCH

Syndikovat obsah