Ostatní

Roční vyúčtování v SVJ

Vložil Anonymous, 24. Červen 2009 - 12:43 ::

Prosím,může někdo zveřejnit vzor ročního vyúčtování,které by bylo vypovídající i laikům bez ekonomického vzdělání? Jde o to,že správci se vymlouvají na programy,které mají návaznosti na účetní agendu a vyhotovit srozumitelný dokument jim přijde obtížné. Očekával bych nejen výpočty za energie,které může vlastník ovlivnit minimálně.To platí i pro pojištění domu,odvoz odpadků, výtahy, STA,honorář pro správce a částečně i společnou elektřinu. Vlastníci by měli dostat specifikaci činností jednotlivých pracovníků organizačních i obslužných a informaci o

Soudní žaloba na neplatiče

Vložil Anonymous, 22. Červen 2009 - 16:52 ::

jsem předsedou SVJ a chci podat žalobu k soudu na neplatiče o vymáhání dlužné částky.Musí tato žaloba být sepsána advokátem,nebo ji může sepsat výbor SVJ? Existuje někde na to nějaký vzor jak má vypadat?Poradí mi někdo? Pavel 1944

kontrolní komise

Vložil Anonymous, 21. Červen 2009 - 20:25 ::

Muzete mi,prosim,napsat jaká práva a povinnosti má kontrolní komise? Pokud ma pripominky napriklad k praci vyboru SV nebo pochybnosti o platbach,pokud zjisti nejakou nepravost,ma provest zapis a pisemne pozadovat objasneni nebo napravu ? Za odpoved děkuji Beata Skoumalova

Družstvo versus vlastník

Vložil Anonymous, 21. Červen 2009 - 13:49 ::

Vlastníme s manž. byt v osobním vlastnictví. Tohoto správce je jedno nejmen.bytového družstvo. Náš byt je jako jediný v osobním vlastnictví v sedmipatrovém panelovém domu se dvěma vchody, kdy ostatní byty jsou družstevní. Nyní se rada usnesla o nutnosti zateplení celého panelového domu včetně výměny oken s tím, že bude nutné tento panelový dům zastavit bankou z důvodu úvěru.Obdrželi jsme oznámení s tím, že vlastník bytové jednotky provede platbu doplatku podílu na nákladech akce jednorázově či zajištěním vlastního úvěru (jedná se téměř o 500.000,–Kč) a to i za situace, kdy nám byla zvýšena – upravena záloha plateb a poplatků na tvorbu dlouhodobé zálohy na opravy ve stejné výši, jak u bytů družstevbních (tedy cca 3.000,–Kč měsíčně).

účetnictví

Vložil Anonymous, 18. Červen 2009 - 13:51 ::

bylo mně doporučeno advokátem abychom se obrátili na fin.úřad pov.vlastník nám nechce dát roční výkaz vyúčtování hospodaení. Na schůzi oznámí pouze stav fondu oprav.nelze z něho vydolovat jak je pojištěn dům.Je tam mnoho starších lidí a těm je to jedno.Neznáme výpočet vyúčtování t.j. nákladových položech na otop .Vysmívá se náím do očí.Dokonce z peněz si zajistl právníka, aby 3 čl.výbor obhajoval.

hospodaření SVJ

Vložil Pavlíčková Marie, 15. Červen 2009 - 19:53 ::

prosím o vyjádření jsme členové SVJ ve kterém jsou starší lidé.Předsedem je 73 letý pán který nerozumí účetním a technickým věcem Při shromáždění na otázku nedovede odpovědět a hledá výstřelky ročních klfepů.Na Shromáždění závěrka je jednou větou rozvitou.Nikoho neseznámí kolik co stálo a za co peníze se utaratily.Jeho pomocnou rukou je paní která s ním úzce souvisí. mají společné zájmy chaty kam finanční tok asi plyne.Spofčítá závěrku tak že dá papír podepsat aniž členové něco viděli natož se dozvěděli.Všechny společné prostory obhospodařuje pro svou potřebu Závěrka ta pro něho je jako dříve pro staré lidi televize.Neviděli jsme závěrku za 6 let a nemůžeme ji dostat

účetnictví

Vložil Anonymous, 15. Červen 2009 - 15:39 ::

neobdrželi jsme účetní závěrky za rok 2004,2005,200­6,2007,2008 a nemohu je od pov.vlastníka dostat co s tím dále rozpočet elektřiny je o 500 procent navýšen a platí se spotřeba antény která není v rozpise i když máme kabel

Jak postupovat

Vložil Karter, 15. Červen 2009 - 12:37 ::

Dobrý den, u dvou sousedních domů (oba SVJ) vyměnili z vlasní vůle od 1.1.2009 správ­covskou a účetní firmu. Od změny původní správní firma přestala komunikovat jak s SVJ tak i s novým správcem. Není předaná účetní uzávěrka ani účetní podklady o hospodaření SVJ. Vznikají nesrovnalosti a nová správní firma není z ze strany SVJ dobře hodnocena, jelikož nemůže předkládat účetní uzávěrky ani hospodářské výsledky SVJ.

Ptám se na postup pro SVJ a novou správní firmu:

1. podat trestní oznámení na starou správní firmu
  2. rovnou se vydat cestou soudní žaloby

kam platit platby SVJ,cele spravcovske firme?

Vložil klokan, 13. Červen 2009 - 18:02 ::

mame zalozeno SCJ 30 členu ,veskere platby ,vcetne fondu oprav posilame spravcovske firme S.R.O., je to bezpecne? jednatel s.r.o.ma pristup k uctu a kdyby se neco stalo nebo s.r.o.slo do likvidace k uctu se nemusime dostat a o penize bychom prisly.

Jake mate zkusenosti? Dekuji klokan

Vyúčtování vodného a stočného

Vložil Anonymous, 12. Červen 2009 - 17:41 ::

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem vlastníkem bytu a vyučtování služeb, vč. vodného a stočného nám provádí správce domu. Za minulý rok činilo, podle Vodárenské společnosti, vodné a stočné 57,90 vč. DPH. Ve vyúčtování, které jsme jako vlastníci bytů obdrželi je však částka za m3 72,17 Kč vč. DPH. Když jsem se částku snažila vyreklamovat, bylo mi písemně odpovězeno, že měřidla v bytech vlastníků jsou pouze náměrová, že je rozhodující měřidlo na patě domu. S tím bych i souhlasila, ale předpokládám, podle zdravého rozumu, že podle „patního“ vodoměru bude roúčtován rozdíl vodného a stočného mezi patním měřidlem a součtem všech náměrových měřidel, nikoliv, že bude rozdíl účtován poměrem v ceně, tudíž dojde k navýšení ceny vodného a stočného. Roční spotřebu jsem měla 45 m3, takže jsem předpokládala, že zaplatím svou spotřebu + rozdíl mezi měřidly (pouze poměr, podle velikosti bytu) vynásobený částkou za vodné a stočné, dle Vodáren. Není toto vyúčtování protiprávní? To by se mi také mohlo stát, že budu za m3 platit 200,– Kč a nedoplatím se! Předem děkuji za radu a odpověď. Přeji pěkný den. Iveta Halfarová (Olomouc)(ive­ta.halfarova@sez­nam.cz)

Syndikovat obsah