Ostatní

Zdroj na nákup nemovitosti

Vložil Pavel, 7. Srpen 2009 - 15:18 ::

Při diskuzi o možnosti nákupu nemovitosti do vlastnictví SVJ se objevil názor:

„Ještě bych, ale doplnil financování. Je IMHO nemožné toto realizovat z fondu oprav a měl by se vytvořit samostatný fond za tímto účelem. Rozpor s využitím fondu oprav je zjevný.“

Nákup nemovitosti do vlastnictví SVJ opravdu není možný z fondu oprav, protože fond oprav se v drtivé většině SVJ nevytváří.

Jiný fond by šlo teoreticky vytvořit ze zisku (prakticky to však nelze) nebo např. darem a zde jsou daňové konsekvence.

Nebo by šlo rozhodnout, že část dlouhodobé zálohy (která je nepřesně nazývána fondem oprav) se použije na nákup nemovitosti.

Hlasování o úvěru dle VS

Vložil Pavel, 7. Srpen 2009 - 10:21 ::

Vrchní soud ve svém rozsudku http://www.beck.cz/…opnosti.aspx

vyslovil právní názor:

„2. K přijetí usnesení shromáždění SVJ o způsobu financování celkového zateplení objektu formou půjčky (úvěru) od stavební spořitelny je nutný souhlas 3/4 většiny hlasů všech členů společenství podle § 11 odst. 5 věta druhá BytZ; důvodem je případný dopad do majetkové sféry všech členů SVJ, zejména ručením členů za závazky SVJ podle § 13 odst. 7 BytZ.“

Změna vlastníka

Vložil Anonymous, 7. Srpen 2009 - 6:53 ::

Dobrý den, pokud se mění vlastník, převádí se jeho zůstatek příspěvků na správu automaticky na nového vlastníka? Nebo to musí být ošetřeno ve smlouvě (kupní, darovací, apod.)? Když se pak dělá „vyúčtování“ nákladů na správu a zůstatku záloh vlastníků (1× ročně), tak se celý rok (pokud došlo ke změně vlastníka v průběhu roku) vyúčtovává na nového vlastníka? Děkuji za odpověď. Simona L.

neplatiči

Vložil Anonymous, 5. Srpen 2009 - 11:10 ::

V nasem SVJ mame problem s neplaticem do FO jaké máte zkušenosti a jak postupovat při jejich vymahani.

Zálohy na služby

Vložil gold, 4. Srpen 2009 - 20:50 ::

Dobrý den, můžete mi zodpovědět otázku, kdo určuje výši záloh na služby (teplo, TUV,SV a ostatní) za jednotlivé vlastníky? Zda schůze shromáždění či vlastník? Děkuji za odpověď

Nový zákon o VB

Vložil Anonymous, 4. Srpen 2009 - 9:35 ::

Dobrý den, mohl by prosím někdo poradit, v jaké fázi schvalování je novela zákona o vlastnictví bytů?Kde to lze zjistit? Děkuji Helena P.

dlužník umřel

Vložil Anonymous, 31. Červenec 2009 - 6:34 ::

Mám dotaz jak se postupuje při vymáhaní dluhu za nájem při úmrtí. vlastník neplatil najem, zaslana byla upominka, teď již měla být podána soudu žaloba. Jenže vlastník umřel, bydlel tam sám. Je rozvedený, má děti. Čili zajímalo by mě jak dál. Kde uplatnit pohledávku? U notáře? JAk to zjistit? Viděl jsem že se tam pohybuje bejvalá manželka, ale teď mi to přijde ještě blbé hned jí se ptát. Vlastník spáchal sebevraždu!

Karel Pazdera, místopřeseda SVJ Ústí nad Labem

Výměna oken - dotace

Vložil Richter, 30. Červenec 2009 - 16:28 ::

Dobrý den, jsem členem SVJ – bytový dům, kde vlastním jeden byt. SVJ si odsouhlasilo, že provede z fondu oprav (+úvěr) zateplení domu. Před rokem na vlastní náklady si kdo chtěl vyměnil okna za plastová. Nyní je nám tvrzeno, že pro získání úplné dotace je nutné, aby měli všichni plastová okna. Já bohužel na ně teď nemám finance a taky původní okna mám v dobrém stavu. Navíc nevěřím, že budu jediný kdo okna vymění. Můj dotaz, co se stane, když okna nevyměním? Může mě SVJ nějak sankcionovat nebo třeba zvětšit platbu za teplo? (Ano chápu, že budu platit o něco víc než lidé s plastovými okny, díky větší spotřebě tepla.

Vlastník neplatí včas do fondu oprav a na služby

Vložil Zdeněk Novák, 28. Červenec 2009 - 22:53 ::

Pokud vlastník platí předepsanou částku do fondu oprav a zálohy na služby pravidelně se spožděním (např. 3 měsíců),kdy a na základě čeho je možné požadovat úroky za opožděné platby?

penále dle vyhl. 372/2001Sb

Vložil Anonymous, 26. Červenec 2009 - 20:30 ::

Velice moc prosím o informaci, zda vedení SVJ může,či nemůže umožnit dodatečné vyúčtování skutečné spotřeby SV,TUV, když z důvodů prac.zanepráz­dněnosti došlo k opožděnému odečtu.Nyní dle vyhlášky 372/2001 Sb mi bylo naúčtováno penále 2OO%.Jsem pravidelným plátcem záloh na služby a každý rok mám přeplatky.Nevím, zda je možné nějaké dovolání, odvolání vůči tvrdosti vyše jmenované vyhlášky. Děkuji za odpovědˇ. Michaela Mihovičová

Syndikovat obsah