Ostatní

Využívání společných prostor domu

Vložil Anonymous, 7. Červen 2009 - 9:32 ::

Máme v domě v suterénních místnostech společené prostory – kočárkovnu, sušárnu a místnost bývalé prádelny. Tyto místnosti jsou už dlouhá léta zcela nepoužívané. Tak se stalo, že si někteří do těchto prostor nastěhovali nějaký zřejmě nepoužívaný nábytek. Moje otázka zní: Může výbor oznámit své rozhodnutí, že pokud si majitelé těchto věcí tyto neodstěhují k určitému datu, výbor zajistí vyklizení a odvoz sám? Až vlastník těchto věcí zjistí, že propásl tuto „informaci“ a nábytek tam nenajde, nebude mít výbor problém? Může výbor takto postupovat? Není to v rozporu s některými právními předpisy? Mohou mít vlastníci názor, že místnosti se budou využívat např. jako klubovna, takový přechodný skla (jako nyní) nebo jinak tyto prostory využívat v souladu s názorem většiny? Samozřejmě že nepůjde o komerční využití, pouze pro obyvatele domu.

sekačka

Vložil leefi, 2. Červen 2009 - 9:05 ::

Dobrý den, mám dotaz k našemu domu vlastníme i okolní pozemky, které je nutno kosit chceme si zakoupit benzínovou sekačku PC kolem 10 tis. Kč. Účetnictví si vedeme sami a já nevím jak tento nákup zaúčtovat a zda bude nutna inventarizace. V knize p. Klainové jsem se dočetla, že DHM je od 40 tis.,ale co s levnějšími věcmi , které mají použitelnost delší jak 1 rok to jsem tam nenašla. Tak nevím jestli tento nákup naúčtovat na 501. Poraďte prosím

použití os.auta pro SVJ

Vložil Miroslav Benda, 31. Květen 2009 - 6:13 ::

Dobrý den, jsem předseda výboru šestibytovky.Jsem plně inv.důchodce a ZTP.K účetnímu,do banky,na poštu je to z bytu přes 4 km-tam i zpět.K cestám používám svůj os.automobil-nad 100m chůze mám zdr. problémy.Ve výboru schváleno účtování PHM+ opotřebení auta 7.-Kč/1 km.Úřetnímu jsem předal veškeré faktury,výpisy ap. za rok 2008 k vypracování za rok 2008.Bohužel mě ústně sdělil,že se bude muset platit silniční daň za rok 2008,nebo zrušit knihu jízd a výkaz náhrad za použití mého auta.Nejeví se mě to správné a nebo si volat taxi ??např. s

Kanalizace

Vložil onderka jan, 29. Květen 2009 - 11:18 ::

Potřeboval bych poradit. Přestala nám odtékat dešťová voda s jednoho okapu do kanalizace. Pozvali jsme si firmu na jeho vyčištění. Ta bohužel zjistila, že je závada v potrubí odvádějící vodu do městské kanalizace. Pozvali jsme technické služby aby tzv. krtkem průchodnost odpadu zajistila. Ti ale zjistili, že odpad je poškozen a není ho možno jinak opravit než výkopem. Potřeboval bych vědět zda to musíme zajistit sami jako SVJ nebo to je záležitostí místních kanalizací a vodovodů.

rozúčtování TUV,tepla a vody -jiná pravidla

Vložil Eliška, 27. Květen 2009 - 20:50 ::

Pokud bych chtěla rozúčtovat TUV a teplo jinak než je vyhl.372 musím změnit stanovy společenství? Tzn. musím udělat členskou schůzi a tam to odsouhlasit a zahrnout do stanov. Nebo jaký je správný postup. Děkuji

odměny důchodce

Vložil Eliška, 27. Květen 2009 - 20:45 ::

jak je to prosím s odměnou důchodce – statutára, který bude měsíčně dostávat 2000,–Kč. Platí na něho nějaké úlevy a nebo daň je 15% a zdrav. poj. Děkuji

zasílání výpisu z BÚ

Vložil svao, 16. Květen 2009 - 22:29 ::

Dobrý den, budeme zakládat SVJ a s tím také vlastní běžný účet. Chci se zeptat, jestli při rozhodování o tom, v jaké bance ho založit by měl hrát roli i poplatek za zasílání výpisů z účtu? Neboli: Je vůbec třeba si ho nechat zasílat v papírové podobě? Podle mě (možná mě vyvedete z omylu) stačí jako účetní doklad vlastní výtisk výpisu z BÚ z internet banking. Ale stačí to i jako doklad daňový? Druhá otázka je, jestli stačí uchovávat VBÚ s několika případy nebo jestli musí mít každý úč. případ svůj vlastní výpis? Děkuji ..Ondr

zápis z jednání výboru SVJ

Vložil Anonymous, 9. Květen 2009 - 15:33 ::

Členka společenství a náhodně i členka kontrolní komise předložila předsedovi výboru svoje stanovisko, aby bylo zapsáno v zápise z výboru SVJ.Výbor stanovisko členky ani neprojednal a zapisovatel nic tedy nezapsal.
Jeden člen výboru tvrdí,že v jejich jednací místnosti jsou uloženy tajné materiály SVJ a nikdo je nemá právo vidět.Dokonce ani nově zvolení členové výboru, natož kontrolní komise. Je možné se zmínit o kontrolní komisi ve vztahu k výboru SVJ a opačně. Naše Stanovy jsou současným výborem upraveny ve prospěch výboru SVJ.

Plastová okna - prosím o radu

Vložil euforita, 6. Květen 2009 - 12:51 :: |

zdravím, prosím o radu ohledně plastových oken. Přítel s manželkou si pořizovali vlastní plastová okna, rok poté rozhodlo společenství vlastníků, že se pořídí plastová okna do všech bytů v panelovém domě, s tím, že ten, kdo už je má bude dostávat zpět ročně částku, vypočtenou podle výměry bytu. Přítelovo manželka zemřela a přítel se domlouval se správcem ohledně placeního fondu a přidaných energií, správce mu řekl, ať počká na vyúčtování, které proběhne za rok v dubnu, nechali jsme tedy správci zálohu,a dál nic neplatili s tím,že chceme byt prodat a že se prý při vyúčtování dohodneme i ohledně vrácení částek za plastová okna, mezitím jsme byt prodali.

Jednoduché účetnictví

Vložil Vlasta, 5. Květen 2009 - 15:47 ::

Jako SVJ jsme si celá léta vedli jen jednoduché účetnictví, tj. příjmy a výdaje. Neměli jsme žádné měsíční předpisy platem, ale když přišla nějaká faktura (např. za vodu), rozúčtovali jsme jí podle skutečnosti a zaplatili. V letošním roce si chceme vzít úvěr na opravu domu a banka po nás chce doložení účetnictví za dva roky zpětně, výkaz zisků a ztrát… Myslíte, že bychom mohli doložit jen to jednoduché účetnictví??? Někde jsem slyšela, že je nutné udělat rekonstrukci účetnictví – ale jak???

Syndikovat obsah