Ostatní
výpočet a výplata odměn za rok 2008
výpočet a výplata odměn členům výboru SVJ za rok 2008 může být provedeno v roce 2009?
Peníze z prodeje společných prostor - jak rozdělit?
Dobrý den,
prosím někoho o radu, jak nejlépe postupovat s rozdělením peněz z prodeje společných prostor (novému zájemci, který smlouvou o výstavbě vybuduje z těchto prostor nový byt). Prodejem všichni vlastníci dohromady získají cca částku 600.000,– Z této částky ale musíme uhradit daň z převodu nemovitosti a daň z příjmu. Takže: Náš právník bude mít 600.000,– z prodeje. Z toho odvede 3% na daň z převodu nemovitosti – všichni vlastníci udělají daňové přiznání, on to pošle. Ze zbytku tj. 582.000,–se musí zaplatit daň z příjmu. Někdo ji ale platit bude, jiný ne (někdo je důchodce, jiný zaměstnanec…). Ti, co budou platit daň by měli peníze na daň získat z výše uvedeného zbytku. Finální zbytek chceme vložit do fondu oprav.
Daň z převodu bytu
Byli jsme podílovými vlastníky bytového domu (6 bytů). Nyní jsme převedly byty do osobního vlastnictví. Na Finančním úřadě mi v jedné kanceláři řekli, že daň z převodu nemusíme platit, ale v jiné kanceláři zase řekli, že platit musíme. Víte někdo, jak je to ve skutečnosti?
Výdaje spojené s pronájmem
Dobrý den, pokud mají vlastníci povinnost zdanit příjmy z pronájmu nebytových prostor nebo společných prostor, jak určit (spočíst) náklady na tyto pronájmy? Které náklady účtované jako náklady na správu domu a v jakém poměru lze použít? Děkuji a zdravím Renata D.
Dotace na opravy
Zajímalo by mě kolik peněz může SVJ získat na opravu panelového domu. Podle novinového článku je to 50–60% celkových nákladů. Je to pravda ??
Účtování dotace
Dobrý den. Měl bych následující dotaz. Pobíráme dotaci na úroky na základě programu panel. Dotace je stanovena rovnoměně, každý rok stejně. Úroky však postupně klesají v závislosti na klesající jistině. Podle informací, které jsem získal, se při výpočtu daně snižuje náklad o výši dotace. V tomto okamžiku nemám problém, ale časem bude úrok nižší, než výše dotace a možná i celková výše všech nákladů bude menší než dotace. Zapoměl jsem uvést, že jsme družstvo, které má tedy trvale náklady i výnosy a platí daň. Ví někdo jak postupovat, v okamžiku, kdy dotace převýší úrok a kdy dotace dokonce převýší celkové náklady?
sklepní prostor v mém vlastnictví
Jsem vlastníkem sklepní místnosti, kterou jsem koupil od obce spolu s bytem. Vzniklo u nás SVJ. Jak mi bude účtován fond oprav,bude se tato sklepní místnost účtovat stejně jako za byt.Obec před prodejem mi účtovala poloviční sazbu než za byt. Děkuji za odpověď.
Zaokrouhlování
Navazuji na předešlý příspěvek a ještě jsem narazila na jednu skutečnost. Zaokrouhlením např. při vyúčtování služeb vznikne zůstatek na účtu 324×xx (zálohy na služby za rok 2008). Aby byl zůstatek účtu 324 nulový, přeúčtovává se ve prospěch účtu 649: 324×xx/649×xx. Jedná se o haléřovou položku (do 5 kč maximálně), jedná se ale o zdanitelný výnos SVJ? Vím, že je to malá částka, může ale rozhodnout o tom, zda podat či nepodat DP (pakliže má SVJ výnos jen z úroků z běžného účtu). Děkuji Renata D.
Poplatky za přeúčtování energií z jiného odběrného místa
Dobrý den, SVJ má v domě domovní předávací stanici (provozovatelem je jiný subjekt), takže SVJ pronajímá jen prostor k podnikání. Na základě dohody o přeúčtování energií (tepla, teplé vody) na vedlejší vchody (samostatná SVJ) požaduje čtvrtletní zálohy na energie a dále příspěvek na úhradu bankovních poplatků ve výši Kč 60,00. Jak tento příspěvek účtovat? Pokud do výnosů SVJ, lze jej při ročním vyúčtování záloh na správu („FO“) odečíst od nákladů na bankovní poplatky, čímž se neobjeví v rozdílu mezi výnosy a náklady? Nebo se jedná o zdanitelný výnos SVJ?
Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví společenství
Dobry vecer, mohl by nekdo poradit kde najit, pripadne zaslat vzorove Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví společenství??
Predem dekuji a preji pekny vikend.
S pozdravem
v. Kratka
adresa: danielku@centrum.cz

Poslední komentáře