Ostatní

Výpověď nájemníkovi

Vložil Anonymous, 20. Prosinec 2016 - 12:38 ::

Dobrý den, přítel je majitel domu, kde jsou dvě totožné bytové jednotky,v jednom bydlí jeho sestra s rodinou.Jsme s ní v soudních řízeních a neustále máme nějaké konflikty,chceme jí vystěhovat, právník tvrdí, že to nelze, neříkejte mi,že ve vlastním domě nemůžu vystěhovat člověka,který mi dělá neustále naschvály, pomlouvá,vyhrožuje, neustále píše nějaké dopisy jak je nespokojená a pořád vyhrožuje soudy, jen proto ,aby nám ukázala že na ní nemůžem, v tom se nedá žít.Je nějaká možnost???Opravdu, už nevím co dělat a asi mi brzo bouchnou saze.Děkuji moc.

Stanovy a shromáždění

Vložil Skeptik (bez ověření), 20. Prosinec 2016 - 11:54 ::

Na nástěnce je zveřejněna pozvánka na shromáždění členů SVJ kde se má schvalovat úprava stanov zparcovaných již v roce 2004. Žádnému z členů SVJ nebyl návrh nových stanov předložen k prostudování. Je možné výborem SVJ požadovat schválení stanov aniž by členové věděli co je jejich obsahem? Skeptik.

pošta pro SVJ

Vložil mikrob, 19. Prosinec 2016 - 12:54 ::

poštovní doručovatel omylem hodil poštu pro SVJ do schránky vlastníka, ten ji otevřel, byla to faktura do 2 tis. Kč. Místo aby ji předal předsedovi SVJ ponechal si ji a až za 14 dní na shromáždění se s ní vytasil, že takový výdaj neschválil (jsme SVJ s 8 byty). Může tuto poštu adresovanou přímo SVJ otevřít?

vlastní správní činnost - vyúčtování

Vložil Květuše (bez ověření), 18. Prosinec 2016 - 20:23 ::

Výbor našeho SVJ stanovil a (přes naši námitku)nechal shromážděním odsouhlasit, že příspěvek na vlastní správní činnost se bude brát z fondu oprav. Tehdy jsem na svůj dotaz dostala odpověď, že to sice není obvyklý způsob, ale že důležité bude vyúčtování příspěvku. K tomu došlo (za rok 2014 a 2015) až nyní a na shromáždění nás zástupce správcovské firmy informoval, že existují pouze dva způsoby, jak provést vypořádání. Buď zpětně doplatit příspěvek na vlastní správní činnost (to nechtěl nikdo, neboť příspěvek do FO byl předtím zvýšen právě kvůli tomu, že v něm bude obsažen i příspěvek na vlastní správu), nebo provést vyrovnání pouze účetně, ti kteří „dluží“, nebudou nic doplácet, ti kteří „přeplatili“, nic nedostanou. Toto řešení shromáždění většinou hlasů odsouhlasilo a „dlužníci“ se zvednutím ruky zbavili povinnosti doplatit „dluh“. Můj dotaz zní, je to tak správně? Opravdu lze takto dostát podmínkám zákona, že náklady vlastní správní činnosti – se rozvrhnou na každou jednotku stejně?

Stanovy

Vložil kcspk, 16. Prosinec 2016 - 9:46 ::

Dobrý den, naše SVJ schválilo nové stanovy dle NOZ bez přítomnosti notáře a můj dotaz je: jak dále postupovat a komu změnu nových stanov nahlásit případně zaslat nebo jen založit do dokumentace SVJ? Děkuji kcspk

doba archivace účetnictví

Vložil rubanovy, 16. Prosinec 2016 - 7:16 ::

dobrý den, jako vlastník bytové jednotky, vzhledem k tomu, že mám nesrovnalosti ve vyúčtování služeb za byt dlouhodobě, požádal jsem správce v prosinci 2016, ať mi pošle za období 2008 –2011 mé vyúčtování. sdělil mi, že to již nemá archivované. je to možné?
s pozdravem a děkuji za odpověď. grygar

Mimořádná odměna

Vložil OMi (bez ověření), 8. Prosinec 2016 - 21:17 ::

Naše SVJ se nemůže dohodnout s účetní, jakým způsobem vyplatit našemu členovi SVJ společenstvím schválenou mimořádnou odměnu ve výši 10 000,– Kč. Uvedený společník navrhl stanovy a poskytl další služby, nemá živnost. list. Zda je možné uplatnit DPP s 15% daní, nebo bez daně příjmy z příležitostné činnosti dle § 10 odst. 1 písm. a) zák. č. 586/1992 Sb.

jak uplatnit pokutu za pozdní doručení vyúčtování služeb

Vložil Monika (bez ověření), 7. Prosinec 2016 - 14:44 ::

Dobrý den,

dne 25.10. 2016 jsem kontaktovala majitele bytu který jsme měli pronajatý od ledna 2015 do 31.10.2015 s tím že jsme neobdrželi vyúčtování služeb. Obratem mi veškeré faktury poslal, jsou s datem 21.4. 2016 kdy je vystavila firma, která spravuje dům. Napsal mi, že máme kontaktovat nájemce, kteří do bytu nastoupili po nás od 1.11. 2015 a vyúčtování si máme sami rozpočítat mezi sebou a peníze mu zaslat. Na to jsem mu odpověděla, že je on majitelem bytu a aby nám poslal řádné vyúčtování za období po které jsme by užívali. Odepsal, že nemá čas a že rozpočítané vyúčtování pošle okolo Vánoc. Vím, že je podle občanského zákoníku stanovena lhůta pro doručení 4 měsíce. Z Vašich odpovědí jsem se dočetla, že máme právo po něm chtít pokutu ve výši 50kč za každý den prodlení, smlouvu jsme měli ve vztahu pronajímatel vs. nájemce.

Zajímavá historie jednoho SAVJ

Vložil Jiří Málek, 7. Prosinec 2016 - 10:15 ::

Dobrý den, již více než 8 let vlastníme byt ( v osobním vlastřnictví). Podle stanov našeho SVJ musí být minimálně 1× ročně svolána schůze vlastníků. Za celou dobu byla schůze svolána asi jen 2×. Nevíme, jak vypadá stav našeho účetnictví, před lety bylo provedeno zateplení domu + oprava balkonů -nevíme, kolik již máme splaceno aj. Vzhledem k tomu, že byt obývají 3 důchodci a platíme poměrně velký fond oprav- nevíme, co s našimi penězi děje. Již jsme zaplatili do fondu oprav cca 200 000 Kč. Naše SVJ má celkem 12 bytových jednotek. Nyní (na naše opakované přání) byla na 19.12.2016 svolána schůze SVJ.

Uklid

Vložil Laura (bez ověření), 6. Prosinec 2016 - 20:27 ::

Dobry den, mam se sousedkou vetsi problem. Bydlime ve 2 patrovem dome. Nahore bydli sousedi,pote ja a pak ta problemova sousedka. Cely lonsky rok kdy nad nama nikdo nebydlel,jsem se na uklizeni chodby vyprdla. Uznala jsem svou chybu a misto sousedky dole jsem vytirala 2 mesice v kuse.jak za ni tak za sebe. Kdyz mame ted nad sebou sousedy, meli bychom se stridat. Jenze tu byl problem a tak jsem se snazila zavest rozpis sluzeb. Horni sousedka vytira z 2.patra az dolu do prizemi,ja tez a ta spodni vytira jen pred svym bytem. Takze kdyz jsem chtela aby tedy i ona vytirala od shora dolu (cca 15 min prace) prisla mi otriskat o tlamu. Co si dovoluju a ze to vytirat nebude ze nahoru nechodi. Jecela na me jak na malyho haranta a zacla mi vyhrozovat ze na me posle socialku skrz me dite ( ktere si hraje,breci,pisti atd. Je mu 1,5 roku). A pak jeste na me jeci ze jsem „pica zasrana“ horni sousedka mi rekla ze to byl skveli napad,ze jsem se alespon ja snazila byt ferova. Bohuzel,siusedka ze zdola mi zavidi prcka a schvalne mi dela tyhle problemy. Muzete mi nekdo poradit ? Jsem uz z ni zoufala a bojim se jit jen na chodbu abych ji vubec nepotkala. Dik moc

Syndikovat obsah