Ostatní

Nahliženi do účetnictví SVJ

Vložil Petr Tichý, 12. Listopad 2016 - 19:41 ::

Jsem majitel bytu a také člen SVJ. V domě jsou všechny byty v osobním vlastnictví a Správu nám dělalá Stavební bytové družstvo, pod které jsme spadali před koupí bytů do osobního vlastnictví.

Byl jsem na Stavebním bytovém družstvu a chtěl nahlidnout do účetnictví – tzn. prohlédnout si faktury , bankovní výpisy, přepisy nájmu apod. Účetní na družstvu mě sdelila, že mě nic neukáže že musím mít souhlas výboru SVJ . Je to vůbec možné a co mám udělat proto, abych jako majitel bytu a člen SVJ mohl svobodně nahlížet do účetnictví tzn. do do

Rozpočet SVJ v NOZ a ve stanovách

Vložil cleverservis, 10. Listopad 2016 - 20:31 ::

V NOZ je rozpočet SVJ zmíněn pouze v §1200, Stanovy obsahují alespoň:

1. pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství.

Ve stanovách, v pravidlech pro tvorbu rozpočtu by mělo být uvedeno, že společenství sestavuje vyrovnaný rozpočet předpokládaných nákladů na správu domu a pozemku a finančních zdrojů na jejich úhradu na každé účetní období, kterým je kalendářní rok. Vyrovnaný rozpočet znamená, že součet předpokládaných ročních nákladů na správu domu a pozemku se rovná součtu všech plánovaných finančních zdrojů na jejich úhradu. Výsledky plnění rozpočtu schvaluje shromáždění v rámci schválení zprávy o hospodaření společenství.

Zůstatky osobního účtu dlouhodobých záloh a převod bytu

Vložil Anonymous, 10. Listopad 2016 - 19:26 ::

Zřejmě zde panuje shoda, že zůstatky osobního účtu dlouhodobých záloh (OÚDZ) by měly být vedeny pro každého vlastníka jednotky a jemu oznamovány řekněme 1× ročně. Mám za to, že rovněž při převodu bytu by měl být novému vlastníkovi oznámen konečný zůstatek osobního účtu dlouhodobých záloh předchozího vlastníka. Při převodu by pak nový vlasntík měl požadovat poslední oznámený zůstatek OÚDZ. Souhlas, nebo jsou i jiné názory?

Účet zdarma kromě Fio

Vložil Anonymous, 8. Listopad 2016 - 14:39 ::

http://www.skrblik.cz/…ucty-zdarma/

má seznam účtů pro lidi zdarma. Je pro právnické osoby kromě Fio ještě nějaká jiná volba?

Vzor rozpočtu dle autora příspěvku

Vložil AsiTak, 7. Listopad 2016 - 20:55 ::

Je třeba rozlišit hodnocení výsledku hospodaření a tvorbu rozpočtu. To první je obdobná tabulka z přílohy ale sloupec 5 obsahuje ukazatele plánu (rozpočtu 2015) a sloupec 6 vyhodnocení roku 2015 podílem nebo rozdílem (sl5/sl6 nebo/a sl5-sl6). Rozpočet roku 2016 sestavujeme dle účetních výsledků roku 2015. Význam dat v tabulkách.
Řádky 1–14 obsahují celkové údaje SVJ rozložené do bilance. Obsahuje očekávané disponibilní zdroje a návrhy použití dle jednotivých sedmentů hospodaření SDaP, VSČ a Služby.
Další tabulka 1–40 obsahuje dílčí položky těchto segmentů. Seznam těch detailů je individuální a podle toho je třeba přispůsobit obsah danému společenství.

§1180/2 NOZ & SVJ(2000)

Vložil HajdyHou (bez ověření), 7. Listopad 2016 - 6:12 ::

Zdravím,

náklad na vlastní správní činnost:

1. platí §1180/2 NOZ pro SVJ(2000) nebo pouze pro SVJ(2012)?
  2. pokud se SVJ(2000) musí §1180/2 NOZ řídit, mohou v SVJ(2000) vlastníci rozhodnout hlasováním, že se §1180/2 NOZ přesto řídit nebudou a vše budou rozdělovat jako doposud (třeba podle podílů …nebo třeba podle počtu koček v přilehlém lese… co já vím). Ano nebo ne?
  3. pokud v SVJ(2000) nemohou vlastníci §1180/2 NOZ „přehlasovat“, musí být „příspěvek na vlastní správní činnosti“ vyúčtován?
    příspěvky se dle ZVB nevyúčtovávají ani nevypořádávají tzn. jeli v §1180/2 uvedeno „příspěvek“ pak by se vyúčtovávat neměl. JENŽE pokud se nevyúčtuje, jak se vlastník dozví či pozná, zda náklad dle §1180/2 byl skutečně zůčtován „na každou jednotku stejně“?

stanovy

Vložil lea (bez ověření), 6. Listopad 2016 - 21:44 ::

Je pravda pokud nedodáme stanovy do konce roku 2016 k soudu ,že budeme platit pokutu do výše 100.000 Kč ? Mněly jsme problémy se na stanovách domluvit a notaři jsou teď hodně vytížení, proto stanovy asi do konce roku nestihneme.

Je to správné?

Vložil Kuba (bez ověření), 5. Listopad 2016 - 11:13 ::

Dodavatelem nám byl vrácen přeplatek na provedených pracích ve výši 51300 Kč. účetni to proúčtoval takto: Přeplatek zálohy MD 321.xx DAL 221.xx – 51300 Kč Je takový způsob účtování správný? Kuba

vyúčtování vratné zálohy na akci

Vložil olčaa, 4. Listopad 2016 - 18:21 ::

Můžete mi prosím poradit. Členka výboru si vzala vratnou zálohu 1.000 Kč na zajištění akce v měsíci únoru. Do dnešního dne ji nevyúčtovala – nevrátila do pokladny. Myslím si, že je to špatně a vratnou zálohu měla po uskutečnění akce vyúčtovat – vrátit do pokladny a ne ji nechat v restauraci, ke se bude pořádat někdy další shromáždění VJ. Děkuji za radu. olčaa

Rozúčtování místo počtu osob podle spotřeby studené vody

Vložil AsiTak, 4. Listopad 2016 - 9:50 ::

Míru užívání jednotky osobami a za lhůtu nejlépe vyjadřuje množství jednotek „osoboměsíce – OsMe“.
Pouze přepočtené počty (lhůtou na rok – 3 měs. = 0,25 počet) by vykazovaly ekvivalentní míru.
Pokud hledáte „lepší a spravedlivější“ rozvrhovou základnu místo „počtu osob“ a „plocha jednotky“ tak je to ukazatel „spotřeba studené vody SV SP“.
Jak ukazuje obrázek z přílohy průběhy vyznačených jednotek (žlutá a červená) významně korelují (vykazují podobný průběh) a ukazatel „Plocha“ – modrá čára vykazuje větší rozdíly.

Syndikovat obsah