Ostatní
Je to správné?
Našemu SVJ vede účetnictví správce. Porovnáním kon.stavů účtů období 2015 není v některých případech souhlasné s uvedenými poč. stavy v HK roku 2016. Je možné účtování na straně DAL účtu, který zazname- nává pouze spotřebu tepla výhradně našeho SVJ aby byl proveden nějaký zápis na straně DAL? Učetnictví našeho SVJ je vedeno majetkovým způsobem. Amatér.
Nespoluprace ze strany predsedkyne svj
4.7 nahlasena pojistna udalost (vytopeni sklepa protoze neudrzovany okap). 2 mesice trvalo, nez mi predsedkyne komunikovala udaje o pojistce domu (az po stiznosti na reditelstvi). Pojistovna zde byla hned, technik zkonstatoval stav sklepa a skodu. Nyni opet pojistovna ceka jiz mesic na dodani podkladu od predsedkyne svj. Bez uspechu. Netusim, jak primet pani k soucinnosti. Jak se branit. Sklep je mokry a akorat se nam v nem degraduji veci, ktere nemuzeme vyklidit.
Vyúčtování služeb-vodné a stočné je rozpočítáno na vlastníky vyšší sazbou než je fakturovaná
Dobrý den,
nová účetní firma rozúčtovala rozdíly celkové spotřeby vody tedy rozdíl mezi hodnotou na hl.vodoměru: např.1000 m3 a součtem všech podružných vodoměrů např. 970 m3 na jednotlivé byty vlastníků.
Částka za kubík vody je uváděna vyšší než jak nám ji fakturuje dodavatel vody. Účetní firmy k vyšší částce za 1 m3 vody přišla vydělením konečné částky celkového náměru na patním vodoměru např. 80 000,–Kč (tzn. 1000 m3) děleným součtem podružných byt. vodoměrů (např. 970 m3). Tzn. 80 000,–Kč : 970 m3 = 82,47 Kč za 1 m3 (fakturováno dodavatelem je ale 77,–Kč za 1 m3).
Musí být funkce člena výboru SVJ placená?
Musí být funkce místopředsedy výboru SVJ placená? A musí takovýto člen podávat daňové přiznání?
Prinosnost auditu SVJ objednaneho clenem SVJ?
Dobry den,
rad bych se poradil zda ma pravni vahu, smysl kdyz bych objednal jako radovy clen SVJ audit kvalifikovaneho auditora SVJ napr. takoveho http://www.audit-pipal.cz/…vane-sluzby/ na audit hospodareni SVJ, pokud by se SVJ svevolne odmitlo podrobit auditu tak alespon nekterych ucetnich dokladu-zaverka, rozvaha, ktere mam. Tento auditor ale nema opraveni na vystavovavni posudku jako soudni znalec, tak nevim zda by to bylo u soudnich sporu s SVJ k necemu prinosne…
Jen pro uplnost uvedu, ze SVJ na shromazdeni hlasovanim odmitlo jakoukoliv kontrolu spravy, hospodareni formou nezavisleho auditu anebo alespon ustanoveni interniho kontrolniho organu nebo jednoho kontrolora.
vybor po funkcnim obdobi a volba noveho vyboru
Dobry den, snazila jsem se radne procist veskere diskuze,ktere se tykaji vyboru SVJ,jejich odstoupeni,odvolani a volby. Ovsem diskuzi tykajici se naseho problemu jsem nenasla. Jaka je situace. Stala jsem se novym vlastnikem bytu ve spolecenstvi. Po nejake dobe jsem si vytahla vypis z rejstriku a zjistila jsem dane veci.
- Spolecenstvi bylo zalozeno v roce 2006, za pritomnosti notare schvaleny stanovy a zvolen peticlenny vybor.
- stanovy uvadeji,ze volebni obdobi vyboru je dvoulete. Da se pochopit,ze clenove svj nevedeli jak bude vse probihat,a proto si dali takove volebni obdobi.
- od teto doby je na rejstriku nezmeneno,i kdyz jeden clen vyboru umrel a dalsi nechce tuto funkci vykonavat a ustne sdelil na schuzi,ale az v letosnim roce
Problem s predani ucetnictvi a podkladu novemu spravci
Zadam o radu co delat, v pripade, ze stary spravce nemovitosti jiz pul roku neni schopen predat ucetnictvi a veskerou dokumentaci novemu spravci. Dale pak jsme nevideli vyuctovani za 2014 a 2015 a i pres veskere vyzvy a zadosti jsme se starym spravcem na mrtvem bode. S novym spravcem jsme podepsali smlouvu na zacatku roku 2016. Dekuji za pripadnou pomoc a radu.
Změna stanov současně se změnou údajů v rejstříku - notář?
Dobrý den, dnes už je konečně jasno ohledně notářů při změně stanov pro SVJ která vznikla před účinností NOZ. Pokud budeme měnit stanovy tak notáře není potřeba. Nemáme ale jasno v tom, zda budeme notáře potřebovat v případě, že spolu se změnou stanov (obecná ustanovení stanov) budeme také měnit údaje zapsané v rejstříku (změna výboru na předsedu SVJ). Můžete mi toto prosím někdo objasnit. Předem Vám děkuji.
zápis z výboru - vyvěšení
S ohledem na starší diskusi o zveřejňování zápisů ze schůzí výboru na nástěnce se přesto znovu ptám, jestli je to nutné a jestli je to vhodné. Pokud by se tento zápis vyvěšoval, tak jakékoliv další výzvy výboru o zamykání, pořádku, úklidu atd. (viz například vlákno právní subjektivita), jsou zbytečné a duplicitní, protože je to v tom zápisu. Ve výroční zprávě na shromáždění bych mohl jen konstatovat, „byli jste informováni na nástěnce“. Není-li zveřejňování zápisu uvedeno ve stanovách, lze ho vynutit?
Podklady pro Shromáždění
Dobrý den vážení! V Zákoně 89/2012 Sb se v § 1207 uvádí: (1) Statutární orgán svolá shromáždění k zasedání tak, aby se konalo nejméně jedenkrát do roka. Statutární orgán svolá shromáždění i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich; neučiní-li to, svolají tito vlastníci shromáždění k zasedání na náklad společenství vlastníků sami. (2) Nejsou-li k pozvánce připojeny podklady týkající se pořadu zasedání, umožní svolavatel každému vlastníku jednotky včas se s nimi seznámit.

Poslední komentáře