Ostatní

Odměny statutárnímu orgánu - zdravotní pojištění, DPP a úklid

Vložil key, 26. Srpen 2016 - 9:36 ::

Dobrý den, předem bych se chtěl omluvit za svou neznalost finanční sféry, ale snad mi to prominete a pomůžete mi objasnit některé věci.

Vznikli jsme jako SVJ a nyní probíhá přepis smluv atd. a mimochodem řešíme smlouvu s paní úklízečkou a odměny členům výboru SVJ.

1. podle toho co jsem se dočetl tady na portále nebo různě na webu, tak členové výboru nesepisují DPP nebo DPČ, protože podléhají odměně statutárního orgánu – zajímají mě další podmínky, co musím udělat, abych mohl dál a v pořádku vykonávat funkci ve výboru. Mám hlavní pracovní poměr mimo SVJ, kde mám i podepsanou slevu na dani, a zajímá mě, jestli musím mít zdravotní pojištění pro svou roli v SVJ.

Návod pro vlastníky bytů

Vložil Anonymous, 26. Srpen 2016 - 8:38 ::

Vážená paní inženýrko,

žádáte poznámky k Vašemu Návodu pro ne-účetní za 250 Kč. Napíšu Vám, co zajímá vlastníka bytu. Např.:

Kolik Kč SVJ vydalo v minulém účetním období v dostatečně podrobném členění a jak přimět SVJ, aby mu tento přehled poskytlo.

Co se děje s jeho Kč, které skládá ve prospěch SVJ. Je hezké, že máte ve svých příkladech 27 „chlívků“, ale vlastníka bytu zajímá, v jakém pořadí jsou tyto chlívky z jeho Kč zaplňovány a odkud toto pořadí plyne, resp. kdo o tomto pořadí zaplňování „chlívků“ rozhodl, případně jak sdělí SVJ, v jakém pořadí je má zaplňovat.

Reklamace vyúčtování služeb a vymahači dluhů

Vložil Vyděšený (bez ověření), 26. Srpen 2016 - 2:12 ::

Dobrý den,

také mám problém s vyúčtováním služeb od SVJ, ale poněkud jiného rázu, než se zde běžně řeší. Zálohy platím pravidelně měsíčně ve výši předepsané SVJčkem. V dubnu mi bylo předáno vyúčtování za rok 2015. Na vyúčtování byla částka se kterou jsem nesouhlasil protože byla zvýšena o neznámých 9000 na 21000 a tak jsem podal reklamaci a požádal SVJ o všechny podklady pro kontrolu kde se stala chyba. V polovině července mi byla zaslána odpověď od smluvního správce, ze které se lze jen za použití velké fanatazie domýšlet, že moje reklamace byla zamítnuta (prostě přímo to tam uvedeno není, pouze že žádná chyba v jejich vyúčtování neexistuje). Podklady jsem k dnešnímu dni nedostal vůbec a ani žádnou odpověď, proč vlastně ne. Na dotazy mi zástupci SVJ odpovídají pouze tak, ať prý zaplatím a tím to prý bude vyřízeno. Na dotazy u správce mi řekli, že se se mnou nebudou bavit o ničem. Na konci 5-minutového přesvědčování ať mi vyjasní problém chybějícího zúčtování záloh, mi paní účetní řekla, že jim SVJ zakázalo, se se mnou o čemkoliv bavit a cokoli vysvětlovat a jestli prý budu informací „že se se mnou nechtějí bavit“ kdekoli argumentovat, že ji popře a označí mne za lháře.

Výdaje, náklady, skutečné náklady

Vložil Alois Vyskočil (bez ověření), 25. Srpen 2016 - 10:31 ::

Paní Klainová,

nemůžete nám, prosím, naznačit, zda vlastníka jednotky zajímají výdaje SVJ, náklady SVJ nebo skutečné náklady SVJ? Rád bych se zajímal o to správné a správně se ptal. Děkuji.

zdanění odměn členů SVJ v roce 2016

Vložil MK (bez ověření), 17. Srpen 2016 - 11:30 ::

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zdanění odměn členů výboru SVJ. V současné době řešíme případ vyplacení odměn 3 členům. Odměna předsedy byla stanovena ve výši 6000 Kč a zbývajícím členům ve výši 2400 Kč. Podle platných předpisů z roku 2014 by z odměny předsedy mělo být odvedeno zdravotní a sociální pojištění a z odměn zbývajících členů pouze zdravotní pojištění (na základě stanovené výše odměny). Lze takto odvody stanovit i v roce 2016? Z hlediska zdanění bude použita záloha na dani nebo srážková daň popř. v jaké výši a zároveň lze uzavřít se členy výboru dohodu o provedení práce?

hospodaření SVJ a zisk dle návrhu nových stanov

Vložil Anonymous, 15. Srpen 2016 - 13:44 ::

Zapadl zde jeden dotaz, který mne také zajímá, tak jsem ho aktualizoval.

hospodaření SVJ a zisk dle návrhu nových stanov

Vložil MartinII, 11. Srpen 2016 – 11:43

Mám dotaz, za jakých okolností může SVJ hospodařit se ziskem. Snad jen tehdy, když by pronajímalo jednotku ať již byt či spíše nebyt (k podnikání). Zmínka o zisku byla ve vzorových stanovách 2000 a našich tehdy odhlasovaných, dostala se i do návrhu nových stanov ale nevím, zda možnost zisku přichází prakticky do úvahy, když naše SVJ žádnou takovou jednotku nevlastní. Děkuji účetním za odpověď

Předpis záloh a rozpočet

Vložil Výbor (bez ověření), 12. Srpen 2016 - 11:05 ::

Předpis měsíčních záloh byl schválen v dubnu 2015. Platnost tohoto předpisu nebyla stanovena. Nemusí se tedy na rok 2016 rozpočet schvalovat když před- pis záloh stále platí? Výbor.

Jak také může fungovat SVJ

Vložil ik (bez ověření), 11. Srpen 2016 - 20:50 ::

Uvedu zde jako příklad jak také může fungovat SVJ- přišla za mnou kolegyně (asi rok bydlí v domě, kde je SVJ) s dotazem, jak zajistit u nich v domě fungování SVJ. Zjistila, že vůbec nejsou několik let svolávána shromáždění, neschvalují se závěrky, peníze se vybírají, neví se na co, co se z toho platí. Jak zjistila, výbor má být tříčlenný, přičemž když se začala ptát, tak jí jeden člen výboru /vtipné je, že je, jak se dozvěděla, neplatič/ řekl, že už ve výboru není, že odstoupil. Když jsme spolu našly stanovy uložené na obchod.rejstříku, tak jejich výbor se volí na 2 roky, naposledy však proběhlo shromáždění a byla volba nového výboru v roce 2010 od té doby zřejmě nic. Nikdo zatím neřeší ani schvalování nových stanov. Kolegyně začala sondovat po domě u vlastníků -„starousedlíků“ a zjistila, že nikoho nic nezajímá, neplatiče litují, prý je chudák, nemá práci. Teď řeší, jak sehnat potřebný počet vlastníků a svolat shromáždění, přičemž neví, zda vůbec někdo přijde. Poradila jsem jí byt prodat a hledat jiné bydlení. I takto zřejmě fungují SVJ.

Dluhopisy

Vložil alef (bez ověření), 9. Srpen 2016 - 15:14 ::

Může Společenství vlastníků investovat část finanční rezervy (ze záloh na budoucí opravy) do nějakého dluhopisového fondu? Jsem místopředsedou výboru Společenství vlastníků a v současné době držím rezervy na spořicím účtu s výpovědní lhůtou 1 měsíc na 0,5 procenta ročně (minus daň 15%, takže reálné zhodnocení dosahuji jen 0,425 procenta). Může někdo prosím poradit? Jedná se o rezervu v řádu stotisíců, kterou potřebujeme mít k dispozici s „výpovědní lhůtou“ nejdéle 2 měsíce vzniku potřeby. Děkuji

Doručování...

Vložil HajdyHou (bez ověření), 9. Srpen 2016 - 3:16 ::

Zdravím,

§573 NOZ uvádí:
Má se za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla třetí pracovní den po odeslání, byla-li však odeslána na adresu v jiném státu, pak patnáctý pracovní den po odeslání

Znamená tento § fikci doručení ve vztahu SVJ-vlastník nebo ne?
Resp. lze sdělění zaslat obyčejnou obálkou za poštovní cenu „A“ (tj. bez „doručenky“, bez „doporučeně“) s tím, že 3-den po odeslání je „ve sféře adresáta“ ?

Pokud ano, není možné to jednoduše zneužít? : prostě nepošlu něco závažného obyčejnou poštou „s využitím provozovatele poštovních služeb“, ale budu to tvrdit.

Syndikovat obsah