Ostatní

Poškozené dvere společných prostor

Vložil Vacha (bez ověření), 8. Srpen 2016 - 21:53 ::

Dobrý den, v svj máme společné prostory, které byly pod uzamčením kde máme uskladněny kočárek. Minulý týden v pátek se stalo že přišla přítelkyně s tím že po otočení klíče v zámku se jí klici zaseknu a nešel otočit na žádnou stranu a ani nešel vyndat. Zkusil jsem jej vyndat a přitom se mi klic zlomil. Zkusil jsem jej vyndat což neslo a následně jsem musel zničit vložku a ani následně nešlo dveře otevřít. Při největší možné snaze jsem nakonec musel vypáčit i zámek abych se dostal ke kočárku. Přitom došlo k částečnému poškození dveří a bohužel již není možné je dále použít a nainstalovat zámek s klíčovovložkou a zamykat je.

pokladna v hotovosti

Vložil Olina, 8. Srpen 2016 - 14:21 ::

Prosím Vás o radu, jak správně nakládat s hotovostní pokladnou. Náš pan předseda SVJ se vyjadřuje, že mu nedělá problém, ale podle mne nemá vůbec představu, co by to mělo obnášet. ( Směrnice, pokladní kniha, výdajový a příjmový doklad, inventura hotovosti). Děkuji !

platnost odmeny spravci do r. 2015, po r. 2015

Vložil LEX, 7. Srpen 2016 - 3:46 ::

Dobry den,

rad bych znal nezavisly pravni nazor.

Od r. 2006 do 9/2015 v nasem SVJ vlastnici jednotek nikdy nijak neschvalili mesicni odmenu spravci xxx,–Kc/mesic (vcetne DPH). V 9/2015 urcil (bez vyberoveho rizeni) vybor SVJ noveho spravce na zaklde jedne vyssi cenove nabidky xxx,–Kc/mesic (+DPH) mimo shromazdeni, pravdepodobne formou Per rollam.

Moje otazka. Jsou vsechny platby vybrane vyborem do 9/2015 opravnene?

Predem dekuji. Pohodovy den.

Právo užívat kočárkárnu - BD a SVJ

Vložil ivysek (bez ověření), 4. Srpen 2016 - 16:39 ::

Dobrý den, koupili jsme byt do OV v domě, kde je SVJ i BD. Správu zajišťuje firma, kterou vlastní člen představenstva. Zajišťuje vše od oprav přes investice až po účetnictví. Před necelým rokem vyvěsil v domě pokyn k označení věcí v kočárkárně, po určeném termínu budou nepodepsané věci vyhozeny. Po měsíci jsem potřebovala dát do kočárkárny koloběžku a zjistila jsem, že je vyměněný zámek jak do společných prostor (chodba), tak i do kočárkárny. Klíč od kočárkárny má pouze předseda, na požádání mi přijel odemknout (firmu i bydliště má jinde, musí sem jezdit autem), počkal, než si koloběžku uklidím a zase zamkl. Přitom jsem zjistila, že mi vyhodili některé věci podepsané dvaceticentime­trovým písmem. Hodně jsem se rozčilovala, prý to zajišťovala firma, kontakt mi nedal. V kočárkárně zůstalo asi 15 starých rezavých dětských kol od nájemníků, kteří tu už nebydlí. Klíč od kočárkárny prý nedostanu, až po schůzi. Od té doby se nic nedělo, do kočárkárny přístup nemáme, dětská kola máme v bytě, protože nečekám, že by předseda jezdil dvakrát denně odemykat nám kočárkárnu. Mám nárok kočárkárnu užívat? Ve veřejném rejstříku nejsou veřejně stanovy. Jak mám dál postupovat?

VZOR LEGITIMNIHO VYUCTOVANI ROCNI, MIMORADNE, ATD.

Vložil LEX, 3. Srpen 2016 - 7:51 ::

Dobry den,

chtel bych se zeptat zda mate nekdo k dispozici nebo zda je zde publikovano spravne vzorove vyuctovani od SVJ. Tedy takove kt. je bezvadne, neni na nem nic k reklamaci. Jde o vyuctovani obdobi platnosti NOZ i stareho OZ. Jsme SVJ o cca 20ti jednotkach.

Dale s kym z procesni opatrnosti doporucujete komunikovat, jednat ve vecech reklamace vyuctovani, zaloh, vypoctovych listu. S SVJ anebo se spravcem?

Predem se omlouvam pokud je obdobna diskuse jiz zalozena.

Dekuji za odpoved. Hezky den.

PS: omlouvam se ze nepisi s diakritikou, pisi z minitabletu.

Zakonna povinnost radne vyuctovat vsechny druhy plateb; efektivni system pokutovani.

Vložil LEX, 3. Srpen 2016 - 6:40 ::

Dobry den,

letos poprve SVJ predalo vlastnikum pokus o rocni vyuctovani v cervnu. Jinak bezne pseodovyuctovani predavali v cervenci-srpnu.

Jaky postup a metody vystaveni pokuty SVJ dle c. 67/2013 se vam nejvice osvedcily? Zapocty do zaloh, vymahani soudne,…?

Je nekde v legislative presne zakotvena povinnost radne vyuctovat, polozkove rozepsat i vsechny platby za spravu, dlouhodobe „zalohy“ na opravy, apod?

Dekuji za nazory. Hezky den.

PS: omlouvam se ze nepisi s diakritikou, pisi z minitabletu.

Majetkové účtování

Vložil Výbor (bez ověření), 31. Červenec 2016 - 11:04 ::

Naše SVJ vede majetkové účetnictví. Podle diskuzí na Portále v tomto případě se účtují do tř. 5 a 6 pouze poplatky za vedení účtu u banky a přijaté úroky. Naše SVJ kromě těchto 2 účtů má do úč. osnovy zařazeno dalších 6 účtů ve tří- dě 5 a 6. Zůstatky těchto účtů při závěrce převede na různé majetkové účty. Na účet 315 účtuje náklady na dodávku tepla. Na tomto účtu vykazuje jak poč. stav, na MD náklady na teplo, na str. DAL účtuje také, ale nevím co a vykazuje na účtu i KS. Nerozumím tomuto účtování. Na úhradě nákladů na teplo se nikdo

Úvěr SVJ

Vložil Honza (bez ověření), 29. Červenec 2016 - 21:53 ::

Mám dotaz : SVJ si bere úvěr na revitalizaci domu. 4 majitelé z 18 si zaplatí revitalizaci sami tzn. bez úvěru. Pokud by došlo z jakéhokoliv důvodu k nesplacení úvěru některým z majitelů odpovídají za toto bance i tito 4 majitelé bytů ?

Zálohy na správu domu - na co je lze použít

Vložil Elirije (bez ověření), 22. Červenec 2016 - 21:00 ::

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. V bytovém domě jsou některé byty ve vlastnictví bytového družstva a některé ve vlastnictví jednotlivých osob –je založeno společenství vlastníků jednotek. Na „domovní schůzi“ bylo odhlasováno – nejprve družstevníky a poté i vlastníky – že budou zálohy na správu domu (říkáme tomu „fond oprav“) využity na právnické služby, s čímž nesouhlasím. Právník má být najat na to, aby podal žalobu na město kvůli nedalekému hřišti v majetku města, kde si někteří vlastníci stěžují na to, že děti na hřišti hlučí a létají jim občas míče na balkon (hřiště je oplocené poměrně vysokým plotem). Nevím o tom, že by z toho někdy někomu vznikla nějaká škoda a na straně domu, kde je hřiště, se ani nenacházejí žádné společné prostory.

Chci se pomstít.... a taky vydělat :) ...

Vložil HajdyHou (bez ověření), 21. Červenec 2016 - 2:18 ::

…tedy ne „vydělat se“, ale „vydyndat“ nějaký prašule na SVJčku.

Zdravím, všechny siroty. My question: aplikovali jste již někdo skutečně sankce dle §13 zákona 67/2013 a jakým způsobem? Já indicie mám – SVJčko mně natáhlo – nedali mi dokumenti (§7), a reklamaci nevyřídili (vůbec nereágovali).

Ale jak to provést – mám dát návrh k soudu (jak přesně), nebo jim pokrátit další zálohu? Jak jste to udělali u Vás doma?

Syndikovat obsah