Ostatní
Nepředložení účetnictví, navyšování příspěvků, většinový vlastník
Dobrý den,
prosím o radu. Vše řešíme pomocí právních zástupců, kdy vyřešíme jeden problém, dalších 10 se objeví. Podali jsme i žalobu, avšak rok se nic neděje.
Máme činžák, kde je nadpoloviční většina majitelů a firem, které jsou za jedno. Většinou za ně koná a řeší jedna osoba, která však není nikde vedena ani jako vlastník, ani jako zodpovědná osoba. Pověřený vlastník je mladý kluk, který zde v domě dělal dělnické práce a je taktéž i psaným majitelem podílu na bytě. Náš právník ho nazývá bílý kůň. Jedná pouze písemně, na jedné jediné schůzi které se účastnil neřekl ani slovo a jednali za něho jiné osoby.
Příspěvky spojené se správou domu a zálohy na služby spojené s užíváním
Podle zák. č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů byl dříve vlastník povinen přispívat na na náklady spojené se správou domu a pozemku, dále na zálohy na služby spojené s užíváním b.j. podle ust § 13 a § 15. Nyní je v platnosti NOZ, je zde nějaký obdobný §, či povinnost přispívat je dána zákonem o službách?
Rozdělení společných prostor = kryt, sušárna atd.
Dobrý den,v našem domě spoluvlastníků jsou společné prostory. Kryt, sušárny, které již svému původnímu účelu mnoho desítek let neodpovídají. Cyklicky se zaplňují většinou neidentifikovatelným materiálem a haraburdím, pak dojde k placené likvidaci haraburdí a tak stále dokolečka. Máme záměr rozdělit plochu místností dle plochy bytů vs. celková plocha do užívání jednotlivým uživatelům, načárat hranice (event. lehké příčky). S tímto řešením nyní souhlasí 100 proc. vlastníků. Prosím dotaz: 1/ jak toto provést nejlépe legislativně a jak prakticky?
Účetnictví pro blbce za 10 €
Nabízí se zde Účetnictví pro blbce za 10 €. Mám do toho uvedenou sumu investovat, a nebo raději zajít na dobrou večeři?
EET Společenství vlastníků
Prosím o radu, bude muset mít EET i Společenství vlastníků? Předpokládám, že ne. Moc děkuji
znovu otevírám diskuzi "účtovat rozvahově nebo výsledkově"
Dobrý večer všem!
Prosím o názory na hodně diskutované téma, zda SVJ účtovat rozvahově či výsledkově. Četla jsem hodně názorů, většinou jsem viděla kritiku rozvahového účtování a pak prosazování jakési kombinace rozvahově + minimálně úroky výsledkově.
Za mne – nevidím problém v rozvahovém účetnictví, není nepřehledné ba naopak oproti kombinovanému účtování rozvahově a část výsledkově se mi zdá logické, vše je popsané následně v příloze k ÚZ. SVJ nic nevlastní, je to jen zprostředkovatel. U klasických PO kdyz jedna společnost zprostředkovává druhé bez marže, také účtuje rozvahově. Úroky z termínovaného vkladu byly kdysi diskutované zejména kvůli povinnosti DPPO, ale ty jsou už nyní osvobozeny (banka strháva srážkovou daní, z DPPO osobozeno).
Účetnictví SVJ před zápisem do OR a po něm
Dobrý den, jsem čerstvým předsedou SVJ, které vzniklo v roce 2012, do OR bylo zapsáno 7/2014 a bankovní účet spolu s prvním vkladem do fondu oprav byl vytvořen 1/2015. Letos v červnu jsem byl na shromáždění vlastníků zvolen jako nový předseda spolu s výborem. O co jde: Stávající předsedkyně má účetní závěrku pouze za rok 2015, rok 2014 prý nemá, jelikož účetnictví tehdy vedl ještě vlastník nemovitosti – developer. Ten asi před rokem zkrachoval. Na konci roku 2014 prý bylo účetnictví údajně vyrovnáno a v lednu 2015 developer vložil do fondu oprav 50.000,–.
platby za služby - vlastník byt dlouhodobě neobývá a nechce tyto platby (výtah, odpady, osvětlení domu) platit
Jsme malé SVJ v Praze, Jeden vlastník se odstěhoval a bude byt prodávat. Šel si k našemu správci upravit evidenční list, co se týče dlouhodobých příspěvků na opravy + nájmu, to bude dál platit, dokud byt nebude mít nového vlatníka. Ale chce, aby na evidenčním listu byla 0 osob pro platbu za služby- tedy odpady, elektřina ve společní části a výtah. Jde to vůbec udělat? Našla jsem si v NOZ, par. 1180, že: (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
Odkoupeni bytove jednotky od členů svJ
SVJ resp. jeho všichni členové ( majitelé) vlastní jednu bytovou jednotku ktera je na LV zapsana na všechny členy SVJ.
Jakým nejmene komplikovanym způsobem lze tuto bytovou jednotku odprodat jednomu z členů SVJ?
Postačuje souhlas vetšiny vlastniku k prodeji na shromazdeni vlastniku ? S tim, že v pripade odsouhlaseni prodeje vetsinou vlastniku nebude treba od vsech jednotlivcu ziskavat znovu podpis na kupni smlouvě? Je pote ( v pripade souhlasu vetsiny) vybor SVJ opravnen (zplnomocnen) na zakladě schuze vlastniku podepsat kupni smlouvu za všechny vlastniky SVJ ?
Odkoupeni bytove jednotky od členů svJ
SVJ resp. jeho všichni členové ( majitelé) vlastní jednu bytovou jednotku ktera je na LV zapsana na všechny členy SVJ.
Jakým nejmene komplikovanym způsobem lze tuto bytovou jednotku odprodat jednomu z členů SVJ?
Postačuje souhlas vetšiny vlastniku k prodeji na shromazdeni vlastniku ? S tim, že v pripade odsouhlaseni prodeje vetsinou vlastniku nebude treba od vsech jednotlivcu ziskavat znovu podpis na kupni smlouvě? Je pote ( v pripade souhlasu vetsiny) vybor SVJ opravnen (zplnomocnen) na zakladě schuze vlastniku podepsat kupni smlouvu za všechny vlastniky SVJ ?

Poslední komentáře