Ostatní
Krátko/dlouhodobé pronájmy v bytovém domě spravovaném SVJ, BD a zákon...
Výnosný hotel, podnikání v bytovém domě spravovaném SVJ nebo BD
Povinnost platit daň z odměn výbor SVJ...?
Ve kterých konkrétních případech „odměn výboru“ je SVJ povinno podat prílsušné vyúčtování zálohové a srážkové daně FÚ tj. platit dan z odměn…?
Dále dle č. 586/1992 Sb.
e)výnos z prostředků rezerv uložených na zvláštním vázaném účtu v bance podle zákona upravujícího rezervy pro zjištění základu daně z příjmů, stane-li se příjmem zvláštního vázaného účtu.
Patří sem např. i výnos z čistě spořícího samostatného učtu SVJ?
Legálnost vyplácení odměn, případné vrácení odměn výboru SVJ
V našem SVJ nastala situace, kdy si členové výboru v minulosti vyplatili odměny za období 2014 a 2015 na základě dohody o provedení práce, které sepsali sami mezi sebou jako členové výboru a zaměstnanci. Problém ale je, že toto nebylo odsouhlaseno shromážděním vlastníku na žádném shromáždění (přesněji to není uvedeno v žádném dochovaném zápisu ze shromáždění). Nicméně tato částka je zahrnuta jako Příspěvek na správu v měsíčních předpisech, které podepsali všichni nájemníci (ať už se jedná orok 2014, 2015 i 2016), tudíž o tom každý ví. Dřívější vedení, tehdy ještě BD tento příspěvek dostávalo, po změně na SVJ a zvolení nového výboru se v tom tak nějak pokračovalo i když stanovy byly samozřejmě jiné. Na posledním shromáždění se tento bod řešil stím, že je možno to odsouhlasit zpětně a všechno bude urovnáno (tím by to asi skončilo), ale zatím k tomu nedošlo a není jisté, že dojde.
Povinnost SVJ podat přiznání k dani z příjmů právnických osob
V jiné diskusi se tu řešilo, kdy je SVJ povinno podat daňové přiznání. Dovolím si to shrnout:
Nejdříve zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (ZDP):
§ 38mb
Daňové přiznání není povinen podat
b) společenství vlastníků jednotek, pokud má pouze příjmy, které nejsou předmětem daně, příjmy od daně osvobozené nebo příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně,
Takže DPPO musí podat pouze SVJ, která má příjmy, které jsou předmětem daně, nejsou od daně osvobozené a z nichž není vybírána daň srážkou.
povinnost umožnit nahlížení do dokumentů
Jako výbor máme povinnost umožnit nahlížení do dokumentů SVJ. Chci se tedy zeptat :
- jakých dokumentů se tato povinnost týká – myslím tím zabránění nechtěnému úniku obchodních a smluvních informací
- mohou se dokumenty „vydat“ žadateli bez toho, aby u jeho studování musel být člen výboru, příp. pracovník zpracovat.-účetní firmy,
2a) na jak dlouhou dobu nahlížení má žadatel právo 2b) jak často se může každý o toto právo ucházet ?
- při počtu 150 spoluvlastníků – jak alespoň každému 10. vyhovět
- jaké vzdělání, či znalosti, musí mít přítomný zástupce SVJ
Správnost, legitimnost doručené rozvahy, VZaZ ke hlasování na shromáždění 11/2016?!
Dobrý den,
dne 22.11.2016 mi byla doporučeným dopisem (dopis se dostal do sféry dispozice adresáta 22.11.2016) doručena stručná pozvánka na shromaždení SVJ svolané na den 30.11.2016. S pozvánkou byla doručena přiložená rozvaha, VZaZ (které nevím kdo vypracoval neboť nejsou nikým podepsané) a vypís z běžného účtu SVJ za 10/2016 a vypis z účtu spořícího SVJ za 10/2016 pouze s uvedeným konečným zústatkem.
Žádné podklady, přísl. přílohy k rozvaze ani VZaZ nejsou připojeny ani uvedeno-označeno kde je možnost se s podklady seznamit.
Jen pro úplnost uvadím, že o umožnení nahlížení do podkladů, dokumentace jsem SVJ marně žádala opakovaně, posledně nedávno. Nahlížení do komplexních podkladů dle NOZ §1179 nebylo nikdy umožněno.
odstoupení výboru, platnost stanov
Zdravím, mám dotaz ohledně odstoupení všech členů výboru. Když se na shromáždění nepodaří jmenovat nové členy výboru, jak se potom postupuje? Jak je to ohledně sankcí z toho plynoucích. Ještě je, od kdy jsou platné nové stanovy, aby se s nimi mohlo nakládat a měnit je? Náš předseda nám je předložil teprve před 3 týdny, s tím , že pokud to neodsouhlasíme do 31.12. 2016(to, co on už změnil) čeká nás pokuta 100 tisíc, je to opravdu možné??? Děkuji.
zapisovatel na shromáždění
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc, ve Stanovách nemáme určeno, kolik % vlastníků na shromáždění postačí k odsouhlasení zapisovatele na shromáždění. Minulé shromáždění většina lidí právě nesouhlasila s návrhem zapisovatele, takže bych potřebovala najít „nějaký“ § kde je uvedeno kolik % je zapotřebí (jestli nadpoloviční většina z přítomných, nebo ze všech vlastníků).
Moc děkuji za pomoc kde to najdu
Sibyla
společný zástupce v SVJ
Dobrý den, mám dotaz. SVJ vyžaduje udělení plné moci pro zmocnění společného zástupce společného jmění bytové jednotky k tomu, aby byl společným zástupcem bytové jednotky k výkonu práv vůči Společenství vlastníků jednotek domu. Je to tedy v podstatě generální plná moc bez omezení z hlediska času i oblasti. Je tato forma NOZ výslovně vyžadována? Je nějaký problém v tom, kdybych udělovala opakovaně dílčí plnou moc k zastupování na schůzích? A jak to bude s hlasováním, v případě, že za rok na schůzi půjdu já, bude mi pro změnu udělovat generální plnou moc manžel a bude tato druhá plná moc anulovat tu předchozí? Děkuji za odpověď.
právo na nahlížení do účetnictví - a jak to je v praxi ?
Mám dotaz – podle našich stanov mám právo na nahlížení do dokumentů SVJ. Chci nahlédnout do účetnictví, případně si udělat nějaké kopie.
Výbor mně tvrdí, že právo mám, ale :
- že nemá čas na to, aby se mnou trávil čas, který budu k nahlížení potřebovat,
- že nikde není uvedeno, kdo za účetnictví v době mého nahlížení bude ručit z hlediska účetního i právního
- že mně nemůže doklady ponechat bez dozoru ke kopírování, neboť výbor takovouto technikou nedisponuje
- nikde není uvedeno, kým a jakým způsobem by měli přítomní členové výboru být zaplaceni

Poslední komentáře