Ostatní
Hlavní kniha a Účetní deník
** Nejsem účetní, ale chtěl bych se naučit číst v účet ních sestavách. Je možné aby na BÚ bylo účtováno sou- časně na str. MD i DAL. Třeba na prvním řádku je zápis o úhradě fa na DAL a hned na druhém řádku je uveden protiúčet 321. Takovým způsobem zápisů nebudu mít podklady pro uvedení obratů jednotlivých účtů v HK. Stejné to bude když dostanu výpis z BÚ, že mi byla uhrazena faktura tak bud na BÚ zase účtovat dvořádkem a to na str. MD 221 a DAL 311. Viděl jsem sestavu, že někdo tak účtuje. Je to správné když mně ÚD neposkytne
kdo určuje domovníka a jeho povinnosti a výši jeho platu
Dobrý den, bydlím v městském bytě. Majitel určil v domě domovníka, kterým je vedoucí tech. služeb města, který v domě bydlí. Platíme mu 100kč měsíčně (v domě je 17 bytů). Nikde ale není napsáno, jaké má domovník povinnosti a ani v domovním řádu toto není zmíněno. Úklid v domě si provádíme sami. V evidenčním listě figuruje platba domovníkovi v kolonce poplatek za správu. Protože vlastně není jasné, za co domovníkovi platíme, mám dojem, že se jedná vlastně o sponzorování tohoto člověka. On sám ani nedodržuje domovní řád a pokud se proti tomu někdo ohradí, tak jedná vulgárně.
příjmy z pronájmu v SVJ
Dobrý den, prosím o radu, rozpočítávám příjmy z pronájmu nebytových prostor v SVJ mezi jednotlivé vlastníky a nejsem si jistá, zda mám rozpočítat předepsané výnosy nebo skutečně uhrazené příjmy (nájemce bohužel špatně platí). Moc děkuji.
**Správně vedené účetnictví?
Naše účetnictví má celkem v účtové třídě 2, 3 a 9 celkem 22 účtů. V účtové třídě 5 a 6 je 8 účtů. Je toto účetnictví majetkové nebo výsledkové? Příklad vedení ÚD:Je rozděleno do 10 skupin a to: Faktury došlé, Pokladna, BÚ, Mzdy, Vnitřní doklady, Nájemné byty-předpis, Nájemné byty-úhrady, Vyúčtování B,G-předpis, Vyúčtování B,G-úhrada, FV-správa firmy. Faktury došlé jsou účtovány na MD a různé protiúčty na str. DAL účtu 221.Pokladna hlavní-tam je účtováno na MD i DAL s různými protiúčty. BÚ – zde jsou zapsány všechny obraty na str. MD i DAL s protiúčty. Je samozřejmé, že tento způso neumožňuje porovnání obratů
Generální plná moc manželů
Dobrý den, je možné chtít po majitelích bytu, pokud jsou manželé a mají byt ve spol.vlastnictví ,generální plnou moc na dobu neurčitou? Domnívám se, že to nelze, protože vždy musí plná moc obsahovat na jaký úkon je vydávána a mít aktuální datum, plné moci se pak zakládají spolu s prezenční listinou. Můžete mi prosím poradit, jak to vlastně je. Děkuji
1) Splácení úvěru SVJ. 2) Stanovení příspěvku na správu domu a pozemku
Dobrý den.
- Měla bych dotaz ohledně úvěru SVJ. Syn koupil byt v roce 2014 za odhadní cenu, která byla stanovena znaleckým posudkem, kde bylo zohledněno zateplení domu. O úvěru který si vzalo SVJ na toto zateplení jsme se dozvěděli až v loňském roce. Syn si požádal o výpis plateb, které se hradí z příspěvků na správu domu, kde bylo vidět, že se podílí na splácení úvěru. V kupní smlouvě, ale nic o splácení úvěru nebylo. Naopak je ve smlouvě, že prodávající nemá žádné dluhy, které by přecházeli na kupujícího. Od kupujícího jsme žádné potvrzení nedostali a sami jsme ani v tu dobu nevěděli, že by jsme měli nějaké potvrzení o dluhu žádat. Kdo je v tomto případě povinný splácet úvěr SVJ?
Výpis z účetnictví-skutečnost
V HK při otevření nového úč. období nesouhlasí poč. stavy
některých účtů se zůstatky vykázaných v uzavř. minulém
období.Ještě nikdy nebyla provedena dokladová inventura kon.zůstatků
vykázaných v HK dle §u 30 ZoÚČ. Nesrozumitelné účtování na účtu
311.09-Vyúčtování služeb.V HK je vykázán pouze obrat na MD a DAL
12 581.V ÚD jsou zapasány následující obraty s texty na DAL.
Vyúčtování typ účtu BV 52 018
" „ – 6 449 Odpovídají tyto
“ " 2 873 zápisy §u 8 odst 1?
" " – 192
Zdravotní nezávadnost pitné vody
Chtěl jsem se zeptat , zda nějakým zákonem je nařízeno výboru SVJ provádět test zdravotní nezávadnosti pitné vody. Kolik to stojí , případně jak tento test funguje..
Boj proti výboru
Dobrý den, v našem panelovém domě /SVJ/ je 45 byt. jednotek. Protože jsme nyní prošli rekonstrukcí domu, některým vadí nové věci s tím spojené. /úprava předzahrádek zahradnickou firmou, kamerový systém apod./ Rozhodli se škodit členům výboru a chodí na správní firmu, listují si v účetnictví a pak všude prohlašují, že vyhazujeme finanční prostředky, například, že si platíme drahé právníky, kteří už měli s přestavbou domu dost práce kolem smluv s firmami a další jiné případy. Stále dokola slyšíme, že jsme zpronevěřili jejich peníze a že nás dají k soudu. V tomto ovzduší, za 1250 měsíčně se opravdu ve výboru nyní pracuje jen těžko. Jsme přesvědčeni, že pravdu nemají, ale jak se bránit? Snad nějaký vnitřní audit, ale kdo ho zaplatí, to je přeci hodně peněz. Poraďte prosím.
Vlastní správní činnost
Pokud správu domu SVJ provádí SBD jedná se o vlastní správní činnost?

Poslední komentáře