Ostatní

Správce versus výbor

Vložil Jana P. (bez ověření), 16. Březen 2017 - 18:53 ::

Jsme SVJ o osmi bytech. Výbor (tvoří 3 členové) chtěl změnit stanovy podle NOZ. Kvůli této situaci vznikl spor, zda zachovat staré nebo zajistit nové stanovy. Vše se jen protahuje a nic se neřeší, jelikož jeden z vlastníků trvá na tom, že pokud si zvolíme správce (fyzickou osobu), která bude zařizovat věci pro naše SVJ, nemusíme vést účetnictví a nemusíme volit výbor, protože správce se o vše postará. Tyto informace prý získal od právníka a že je vše v souladu s NOZ. Mám za to, že jeho informace nejsou pravdivé, ale bohužel většina vlastníků staršího věku mu věří. Má pravdu? A jaké máme možnosti to řešit?

Praktická aplikace zákona 67/2013

Vložil Neznalý (bez ověření), 15. Březen 2017 - 3:50 ::

Dobrý den, můžete někdo poradit s aplikací správného postupu? Níže uvedený příklad samozřejmě nastal v roce minulém a nyní se bude nepochybně opakovat. Že se takto postupuje i v jiných SVJ nemám pochyb. Jak se dostat z tohodle ven? (prosil bych jiné rady a názory než umřít nebo prodat a táhnout jinam – jak se příjemce dozvěděl od členů výboru)

• 15.3. podal příjemce žádost dle §8/1
    tj. o podklady pro následné vyúčtování a možnost si je ofotit
  • 15.4. bylo příjemci doručeno vyúčtování – obsahující vyčíslený dluh.
    Příjemce se od tohoto data stal „dlužníkem“ a poskytovatel se stal „věřitelem“.
    Vyúčtování mimojiné neobsahovalo vyúčtovaný úklid spol.prostor,
    obsahovalo záhadný „dluh z minulých let“ (60% z vyčísleného dlu­hu)

jak nemuset platit daň z příjmu?

Vložil Jitka (bez ověření), 13. Březen 2017 - 14:21 ::

Dobrý den, bydlíme v nástavbách z 80. let. Dům patří družstvu obyvatel pod námi. Ti nedávno splatili městskému úřadu i pozemek pod domem. Protože oni i my chceme mít byty ve vlastnictví, musí se s nimi nástavby vyrovnat, pokud jde o pozemek, protože ho zaplatili jen lidé zespoda. Jak to udělat, aby se peníze, které jim nástavby zaplatí za pozemek, mohly vrátit jednotlivým lidem zespoda a ti aby to nemuseli zdanit? Pokud toto nejde, šlo by, aby tyto peníze byly použité jako příspěvky na správu, zálohy na služby atd. a tím pádem by lidé zespoda nemuseli měsíčně platit to, na co jsou zvyklí?

Archivace složek účetnictví SVJ

Vložil Suková (bez ověření), 13. Březen 2017 - 8:55 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s archivací (úschovou) celé složky účetnictví (rozvaha, výkaz zisků a ztrát, příloha k účetní závěrce, prvotní účetní doklady, apod.). Vím, že prvotní doklady mají být uschovány 5 let. Ale zarazilo nás, když nám paní předávala celou složku s ročním účetnictvím SVJ a řekla, že archivovat máme 30 let. Není to nějak dlouho? Děkuji za pomoc

Povinnost placeni mesicnich plateb kdyz v byte neni hlasena a nebydli zadna osoba?!

Vložil clenkaSVJ, 9. Březen 2017 - 13:32 ::

Dobry den,

existuej dle vaseho nazoru pravni povinnost placeni predepsanych mesicnich plateb dle EVL (na EVL specifikovano 1/sluzby, 2/poplatek za spravu, 3/prispevek do fondu oprav) kdyz v byte fakticky nikdo nebydli a neni hlasena zadna osoba?

SVJ mi sdelilo ze je irelevatni zda v byte nekdo bydli nebo ne, ze se musi hradit minimalne za 1osobu mesicni platba dle predpisu.

VE VSECH JEDNOTAKCH JSOU INSTAL. VODOMERY.

Dekuji za nazory!

Co za služby obsahuje předpis záloh

Vložil cardova (bez ověření), 7. Březen 2017 - 20:02 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co za služby je obsaženo v předpisech záloh. Jde o to, že se nyní s vlastníkem bytu dohadujeme o vyúčtování služeb za rok 2015. Odmítám jí uhradit náklady jako je pojištění apod… děkuji za odpověď

Placení poplatků a záloh

Vložil Marie (bez ověření), 7. Březen 2017 - 11:09 ::

Dobrý den, s manželem patříme do společenství vlastníků jednotek. Každý měsíc platíme poplatky a zálohy, v nichž je zahrnut i úklid domu. Částka za úklid činí 206 Kč. Což za rok činí 2472 Kč.Jako pětičlenná rodina si dovedeme představit, že takovou částku bychom mohli investovat do jiné aktivity. Bytový dům má 16 bytů. Pokud bychom uklízeli jednou za 16 týdnů, bylo by to pro nás řešení? Je to možné? Nebo se na tom musí domluvit společenství vlastníků? Eventuálně jak máme postupovat? Děkuji.

Marie

výhradné užívání společných prostor

Vložil N.Hov (bez ověření), 5. Březen 2017 - 21:14 ::

Dobrý den, chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s výhradním užíváním společných prostorů v SVJ. Je třeba na toto smlouva či stačí dohoda? Jak postupovat, když jeden vlastník SVJ výhradně užívá tento prostor (43m2) a parkuje zde motorová vozidla, nechce za tento prostor platit ani prostor vyklidit. Dle prohlášení vlastníka je tento prostor společný. Má někdo s podobným případem zkušenost, jak postupovat? Děkuji za odpovědi.

diky problemy s kuchyni a stehovanim jsem si poradne neprecetl smlouvu...

Vložil hejl, 5. Březen 2017 - 12:47 ::

A misto placeni spolecnych vydaju 4,800.00 mesicne od listopadu, jsem zacal platit prikazem az od ledna 2017. na ustavovaci schuzi SVJ jsem bylverejne oznacen pri nejmensim za supaka, neplatice a neschopneho uhradit horentni sumu cca 8,700.00 kc.

po celou dobu meho beziciho dluhu jsem nebyl nikym s z SVJ ci Metrostavu kontaktovan o me delikvenci verbalne ci pismem.

Souhlas s uverejnovanim svych dat jsem take nedal. Pravnik Metrostavu odpovedel ze je povinosti SVJ upozornovat na delikventy na verejnych schuzich.

Poznamka.. Byt jsem si diky svemu veku 83 let koupil za hotove, dluznou castku jsem zaplatil prevodem druhy den po schuzi.. ovsem tou dobou uz bezel mnou (od Ledna) podany prikaz k platbe..

Rozsudek o zpristupneni uctenictvi, danovych dokladu v realu...?

Vložil clenkaSVJ, 5. Březen 2017 - 6:36 ::

Byl vynesen rozsudek o zpristupneni vymahane podkladove dokumentace, hospodareni, uctenictvi, danovych dokladu dle §1179 NOZ, c.67/2013Sb, c. 366/2013Sb, stanov tedy dle specifikovanych listin v petitu.

Kdyz vybor SVJ umyslne operativne nezpristupni (napr. si vymysli ze se znicily) listiny dle petitu rozsuku a nezpristupni treba zadne ucetni knihy apod. jaky postup byste doporucili dle vasich realnych praktickych zkusenosti…?

Diky za rady, navrhy reseni.

Pro uplost take uvadim, ze neplatim v soucasnoti zadne zalohy za bj. nebot mi SVJ dluzi a take protoze dlouhodobe opakovane clenove vyboru cerpaji vysoke spolcne finance z uctů SVJ nezakonnym zpusobem. V dobre vire zaplacene zalohove, prispevkove platby za b.j. nema sanci vlastnik ziskat zpet prakticky ve lhute nepromlceni vzhledem k produktivite soudniho systemu CR. Bohuzel zbyva pouze (nebot z procesni opatrnosti ulozeni plateb u soudu nebo notare asi neexistuje) v takovemto pripade nezakonne spravujicich SVJ uzit rady pana Lakeho ktere znely neplatit zalohy, sluzby, prispevky, poplatky coz je ale v praxi dosti pravne riskantni postup pro vlastnika a take mu to zpusobi totalni casove vycerpani s relevatnimi rizenimi.

Syndikovat obsah