Ostatní
výbor SVJ
mám dotaz :
Výbor SVJ by chtěl odstoupit z funkce .
Nikdo další z členů nemá zájem stát se pověřeným vlastníkem nebo členem výboru .
Jak postupovat dál?
Může výbor odstoupit, když není nástupce ?
děkuji za odpověd
Balkon ve SVJ
Jsme spolecenstvi vlastniku. O balkon se deli 2 bytove jednotky, jedna z nich ma 5 clenu a o 20m ctverecnich vetsi byt, ve druhe byt. jednotce bydli pouze 1 osoba. Ma se delit balkon na relativni polovinu nebo by mel vetsi byt s vice osobami mit narok na vetsi cast balkonu?
úroky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Náš správce – máme SVJ o 18 bytech je Městská bytová správa. S touto jsme podepsali mandátní smlouvu, že nám bude spravovat účet atd. Platíme měsíčně 140,– Kč. Chci se zeptat zda je možné odstoupit od této smlouvy jako vlastník jedné bytové jednotky ,aby mi správu vedl někdo jiný? Třeba to v našem městě vede jeden advokát má i jiné SVJ. Za druhé se chci zeptat když jsem byla dlužníkem za tyto služby a uhradila to a s dost velkým úrokem existuje někde nějaká vyhláška jak se dluh vůči tomu úročí? Děku
Hlasování
Zdravím, přítomných na schůzi 28, Vznesl se dotaz na zvýšení poplatku za teplou vodu. PRO : 11, PROTI : 10, ZDRŽEL SE : 7.
Hlasování odhlasovalo nebo neodhlasovalo? Domníváme se,že „zdržel se“ se také počítá a tímpádem to není nadpoloviční většina.
Děkuji za odezvu, Shongololo
Přechod účetnictví od původního správce (BD) na SVJ
Situace: SVJ vzniklo ze zákona před dnem platnosti „nového občana“, ale nebylo ještě ustaveno. Správa domu je v rukou původního BD, které má v domě kromě bytu a garáže také komerční prostory. V domě máme vlastní kotelnu:
Účetnictví je daleko od mé profese, a tak mohou moje dotazy znít dost naivně:
- V seznamu faktur se objevují náklady, které se týkají komerčních prostor BD. Účetnictví se vede na dům, včetně pohledávek k nájemcům komerčních prostor BD? Účetnictví za kotelnu může být oddělené od účetnictví domu?
- BD vkládá svůj podil do fondu DZOI ke konci účetního období, zatímco vlastníci plati průběžně. To si může BD určit, kdy složí na účet finanční prostředky?
Měřiče a indikátory tepla.
Jaký je rozdíl mezi měřičem a indikátorem tepla. Na ra- diátorech máme namontované uzávěry tepla. Nevím zda jsou to měřič až 5.e nebo indikátory. Měřič (indikátor) má stupnici od čís. 2 až 5. Když nastavím stupnici 3, tak třeba za hodinu se indikátor posunu na čís. 5. Když nastavím stupeň indikátoru na čís. 5, tak se změní na čís. 4, nebo 3. Jak je možné, že se čísla na měřiči tepla mění bez vědomí uživatele? ABC
Výpočet započitatelné podlahové plochy pro vytápění v případě asymetrických místností
Dobrý den,
je tu někdo, kdo by mi poradil, jak počítat započitatelnou podlahovou plochu pro vytápění, pokud je nevytápěná místnost tvarově asymetrická?
Vyhlášku 269/2015 jsem samozřejmě četla (i související metodické pokyny), ale mj. nevím, jak přesně naložit s touto větou: Má-li místnost velké rozdíly v délkách stěn nebo sousedící místnosti nejsou podél celých délek stěn, zvolí se koeficient úměrný hodnotám z tabulky. Co se zde myslí tou úměrností?
Jak se to tedy v praxi má udělat, když např. bude v bytě velká nevytápěná hala, která nemá půdorys obyčejného obdélníku, nýbrž třeba obdélníku s jedním růžkem „otočeným dovnitř“ (pro lepší představu něco jako turistická značka pro zříceninu) a která sousedí s vytápěnými místnostmi třeba stropem, podlahou a právě tou jednou stranou, která se ale vlastně skládá ze 3 kratších stěn? Skutečně se pak bude počítat 5 „vytápěných“ sousedících stěn (a bude tím pádem pak už jedno, že tam budou další 3 „nevytápěné“ sousedící stěny), ačkoliv na délku a poměry stěn je to úplně stejné, jako kdyby tam ten „otočený roh“ nebyl? Nebo si lze pro výpočet koeficientu ten obdélník upravit „do normálního tvaru“, tím pádem brát jako „vytápěné“ jenom 3 sousedící stěny a dosáhnout tím zcela odlišného, ale podle mě v reálu mnohem spravedlivějšího koeficientu?
neplatnost usnesení
Dobrý den, prosím o radu. Jeden vlastník podal k soudu žalobu, na neplatnost shromáždění v roce 2016. Budeme mít další shromáždění a chceme body, kde bylo usnesení, dát znovu do programu shromáždění 2017. Poslali jsme pozvánku na shromáždění v roce 2016 o jeden den později. Soud zatím nebyl. Všechna usnesení byla schválena, ale nevíme, když soud nerozhodl, jestli když byla podána žaloba, jestli můžeme provádět schválené investice a opravy. Děkuji Beník
Štěnice
Dobrý den, v našem domě (12 pater) se vyskytl výskyt štěnic. Deratizační služba zjistila ohnisko výskytu v jednom bytě v 10. patře. K množení štěnic docházelo již delší dobu, v bytě žijí staří manželé, mysleli si že to jsou jen broučci, které zabíjeli jen jako „komáry“. Štěnice se dostaly do bytů nad a pod tímto bytem. Vedeme diskuse, zda deratizovat celý dům, nebo jen některé byty. Je možné vymáhat po výše uvedené rodině zaplacení faktury za prováděné postřiky deratizační četou? Měl by se výskyt štěnic hlásit na hygienickou stanici?
Změna písma
Co musím udělat abych mohl změnit velikost písma či barvy, podtržení řádku a pod. ve svém příspěvku na portále. Důchodce.

Poslední komentáře