Ostatní

Trestni oznameni na SVJ

Vložil JS, 18. Červenec 2017 - 6:02 ::

Ma nekdo prosim zkusenosti s obdrzenim trestniho oznameni na SVJ?rada bych se pobavila klidne po tel.Dekuji.

Prodej družstevního podílu BD

Vložil AsiTak, 15. Červenec 2017 - 0:44 ::

BD vzniklo prodejem obytného domu obce nájemníkům bytů. V domě je jeden byt užívaný nečlenem BD. Lze družstevní podíl tohoto bytu prodat stávajícímu členu BD? Nájemní smlouva by byla uzavřena až po uvolnění bytu. Pokud ano, kdo rozhoduje o tom za jakých podmínek (výběr kupujícího, cena bytu…) ve stanovách o tom nic není. Příjem z prodeje lze použít na provozní výdaje nebo investice? Je to příjem podléhající zdanění PPO? děkuji za odpovědi
Není zde poprve, kdy skutečnost se jeví jako událost z Blábolistánu.

Nájem SVJ

Vložil zs.karvina, 10. Červenec 2017 - 12:36 ::

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Jak je to když:

Sedm spoluvlastníku budovy si ji rozdělilo na konkrétní nebytové jednotky o stejné velikosti s tím, že některou nebytovou jednotku vlastní i tři vlastníci a následně založili SVJ. Do SVJ vložili pouze společné prostory budovy. Vlastníci jednotek chtějí aby SVJ uzavřelo nájemní smlouvy (vč. záloh za služby) na jejich vlastněné neb.jednotky, které budou pronajímat třetím osobám. Nájem (vč. záloh za služby) za tyto jednotky chtějí zasílat na účet SVJ a následně chtějí aby SVJ jim zaslala částky vybraný za nájem na jejich soukromé účty.

Mám nárok na 124 850 Kč (zatím)

Vložil Anonymous, 5. Červenec 2017 - 16:28 ::

Ke dni 01.07.2017 uběhlo 792 dnů ode dne 01.05.2015, 426 dnů ode dne 01.05.2016 a 61 dnů ode dne 01.05.2017. Vy­účtování nikde, nahlížení neumožněno.

To máme při denní sazbě 100 Kč/den, resp. 50 Kč/den celkem

(792 + 426) dnů × 100 Kč/den + 61 dnů × 50 Kč/den = 124 850 Kč.

Pokuta na nenahlížení se přičítá?

Vchodový zvonek

Vložil J.M. Zatloukal (bez ověření), 28. Červen 2017 - 15:14 ::

Dobrý den, omlouvám se pokud takové téma již zde je, ale nenašel jsem jej.

Potřebuji radu. V našem domě nejdou domovní zvonky. Několik nájemníků si na to již stěžovalo, ale zvonky stále nefungují. Prý se při nějaké opravě poškodily kabely a proto nejdou a že oprava by vyšla na 15000,– Proto to nikdo neřeší, ale v případě, že jsem teď na nemocenské tak taky nikdo z kontroly nebude řešit, že se ke mě nedozvonil. Jde tato situace nějak řešit? A má SVJ nějakou povinnost udržovat takovéto základní věci v pořádku funkční?

Děkuji za pomoc a radu.

Odepisování majetku - sklep

Vložil Anonymous, 28. Červen 2017 - 12:43 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s odpisy u SVJ. SVJ koupilo sklep pro účely archivace v částce 33 000,–. Musí se odepisovat a pokud ano, na kolik let by mělo být odepisování nastaveno. Děkuji

vyplacení požitku za nebytový prostor

Vložil rtepdole, 27. Červen 2017 - 15:59 ::

Naše SVJ řeší problém.Shromáždění rozhodlo ponechat nájem z nebytového prostoru ve fondu oprav.Dva spoluvlastníci nesouhlasí a požadují vyplacení finanční částky dle svého podílu. Stanovy a hlasování shromáždění je nezajímají. Dle NOZ mají nárok na výplatu. NOZ je právně nadřazen stanovám a usnesení shromáždění. V případě nevyplacení částky budou řešit nárok soudní cestou.Mají naději? Děkuji za vyjádření . Jedná se o nájem za rok 2016. Petr

Nezaslané vyúčtování záloh

Vložil Raleigh, 27. Červen 2017 - 11:33 ::

Dobrý den

od října 2015 bydlíme v bytovém domě. Do dnešního dne jsme neobrdrželi vyúčtování za rok 2015 a ani ne za rok 2016. Dle stanov je zúčtovací období do 31.12. takže vyúčtování jsme měli obdržet dle stanov a zákona vždy nejpozději do 30.4. následůjícího roku. Zatím jsem je vznesl dotaz na firmu, která nás spravuje a dostalo se mi odpovědi že vyúčtování se pozdrželo a to z dúvodu přeúčtovní služeb( během roku došlo ke změne dodavatele některé služby)

Vím že mohu žádat po SVJ sankci ze nedodržení lhůty pro zalání vyúčtování (aktuálně 50,– za každý den)

Nezaplacením zálohy nevznikne dluh

Vložil Anonymous, 26. Červen 2017 - 16:37 ::

Opakovaně se tu uvádí, že nezaplacením zálohy nemůže vzniknout dluh, protože dluh vznikne až nezaplacením vyúčtování. Souhlasím, ale chybí mi pro toto tvrzení argumentační opora, nejlépe judikát.

Kolik položek máte v předpisu záloh?

Vložil Antonie Veselá (bez ověření), 18. Červen 2017 - 21:33 ::

Kolik hlavních položek máte ve Vašem předpisu záloh?

Dvě, zálohy na služby podle § 1181 ObčZ a zálohy na správu podle § 1180 ObčZ.

Tři, zálohy na služby, krátkodobé zálohy na správu a dlouhodobé zálohy na správu (podle § 19 zákona o účetnictví).

(O dalším členění těchto položek – podpoložkách – tento dotaz není; pochopitelně, že se uvedené položky mohou a typicky budou dále členit, což je u služeb přímo předepsáno, u správy nikoliv.)

Ráda bych posílala platby na uvedené účely samostatně s výslovným uvedení

Syndikovat obsah