Ostatní

*TÉMA – KONTROLA SPRÁVY A TRANSPARENCE HOSPODAŘENÍ V SVJ- FUNKČNÍ EFEKTIVNÍ NÁSTROJE?!

Vložil Aspekt, 13. Květen 2017 - 17:34 ::

Jaké nástroje, postupy jsou skutečně nejefektivnější dle vašich zkušeností v SVJ, která úmyslně vlastníkům trvale odmítají přístup ke komplexním informacím ke spravovaným financím, účetnictví,…

Jedná se např. o SVJ která trvale vybírají mj. měsíční „poplatek“ odměnu správci kt. má vést také účetnictví ale ve skutečnosti žádné nevedl.

Všeobecné základní schéma SVJ účetnictví:

http://www.danarionline.cz/…ku-jednotek/?…

Jde o SVJ, která odmítají jakoukoliv transparentnost včetně kontrolní komise nebo auditu, etc..

Dotaz

Vložil Lenka (bez ověření), 13. Květen 2017 - 16:22 ::

Dobrý den,mám dotaz.Jsem vlastník bytu a řádně platím do fondu oprav.Chci se zeptat zda mám právo chtít opravit z fondu telefon…jako zvonek v bytě.Bylo mi řečeno,že ostatním jde tak si ho mám zaplatit sama.Dekuji

Dotaz

Vložil Lenka (bez ověření), 13. Květen 2017 - 15:07 ::

Dobrý den,mám dotaz.Jsem vlastník bytu a řádně platím do fondu oprav.Chci se zeptat zda mám právo chtít opravit z fondu telefon…jako zvonek v bytě.Bylo mi řečeno,že ostatním jde tak si ho mám zaplatit sama.Dekuji

Způsobená škoda nájemníkovi konáním SVJ

Vložil hacks666, 12. Květen 2017 - 21:10 ::

Dobrý den. Mám prosím Vás dotaz. Ve sklepních prostorách bytového domu,kde jsem vlastníkem bytové jednotky jsem měl uskladněné věci z bytu. Jednalo se o věci,které se mi nevlezly do sklepní kóje a tudíž jsem je uskladnil v rohu sušárny,která nebyla využívána a tudíž tyto věci nikomu nezavazely. Po 3 letech se na nějaké schůzi,na které jsem nebyl přítomen domluvila nějaká rádo by brigáda , na které měly být vyhozeny všechny stré a přebytečné věci ze sklepa. SVJ se hájí tím,že informaci o této brigádě rozdala do schránek , ale vzhledem k tomu,že tento leták byl nápadně podoben letákům s reklamou,kterých mám ve schránce denně asi deset,tak jsem si toho nevšimnul.

Vyuctovani sluzeb

Vložil Jan Kirschner (bez ověření), 9. Květen 2017 - 13:50 ::

Dnes tedy 10.5.2017 Mi majitlka bytu dorucila vyuctovani sluzeb (fakturu) ale datum splatnosti faktury mam do 13.5.2017 jak je mozne ze muze obejit mesicni lhutu na odvolani coz podle zakona na to mam pravo dekuji vsem za odpovedi

Bezpoplatkové banky

Vložil € (bez ověření), 7. Květen 2017 - 7:46 ::

Jaké jsou bezpoplatkobé účty pro účet SVJ? Rychle jsem to prošla a našla:

Equa,
Fio.

Něco jsem přehlédla?

Vratná záloha v SVJ

Vložil Abik (bez ověření), 5. Květen 2017 - 18:49 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal na odborný názor na vratné zálohy v SVJ. Dlouhodobě máme potíže se sejít v usnášeníschopném složení. Přemýšlíme nad zavedením měsíční vratné zálohy 100Kč (1200Kč za rok). Záloha by se při ročním vyúčtování vracela těm, kdo se zúčastní Shromáždění, nebo dodá plnou moc.

Otázkou je, zda-li by taková zálohová platba nebyla proti právní, případně jakým typem by měla být.

Děkuji

Vyúčtování - jiné náklady na služby než za zúčtovací období 2016

Vložil yxcv (bez ověření), 5. Květen 2017 - 15:22 ::

Co byste řekli na vyúčtování 2016, které, jak bylo dnes (čili 5 dní po termínu) v průvodním dopise předsedy výboru oznámeno, obsahuje i náklady na vodné a stočné z let 2014 a 2015? Jde údajně o rozdělení „zbytkové vody“ (co bylo natočeno jako rozdíl mezi patním a bytovými vodoměry), a to podle spotřeby v roce 2016. Zatím to ještě nemám v ruce, takže neznám formu. Správu až do konce roku 2016 „vykonávalo“ LBD Praha 10 bez vedení účetnictví (!) a bez zahrnutí svých jednotek do hospodaření domu. Vyúčtování služeb navíc nikdy neobsahovalo kompletní služby.

Dotace na úvěr a jeho účtování

Vložil SVJ515, 3. Květen 2017 - 11:10 ::

Dobrý den, účtuji o dotaci na zateplení domu IROP. Chtěla bych se zeptat, zda to mám správně.

MD D Přijatá faktura: 042100/ 321 způsobilé 1.255,–- tis.
042200/ 321 nezpůsobilé 712,–- tis. Úhrada faktury : 321/ 221 1.967,–-

Jak dojde dotace budu účtovat takto:

Příjem dotace : 221/042 100 z­působilé
221/042 200 n­ezpůsobilé

A zbytek bych použila z tzv. fondu oprav na dofinancování. Je to tak správně.

Petra

Poplatek za roční vyúčtování

Vložil Sylva Benesova (bez ověření), 2. Květen 2017 - 8:14 ::

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně vyúčtování. Jsem majitelem družstevního bytu a už vloni mě docela zarazilo, že si firma, která provádí rozúčtování vzala za Roční vyúčtování od každého vlastníka bytu 4000,– Kč, přičemž rok před tím to bylo „pouze“ 1490,– Kč. Letos, když jsem viděla, že částka narostla opět na 7836,– Kč tak nechápu. Nechápu princip na jakém může cena takhle růst a navíc mi přijde naprosto neadekvátní platit takovou sumu za „vyúčtování“.

Můžete mi poradit, zda je to běžné jednání, nebo jak můžeme bránit?

Syndikovat obsah