Ostatní
Deliminace
Dobrý den, jako SVJ odcházíme od správce(SBD),dnes nám zaslali účetní listiny ( dle nich) DELIMINACI- může mi prosím někdo vysvětlit co by měla deliminace obsahovat prosím? děkuji K.
záruka u developera
Dobrý den,
v 6/2015 jsme kupovali byt v novostavbě, s kondenzačním kotlem. Kotli vypršela záruka (protože ho developer kupoval dříve) k 12/2016. Nyní nám vypověděl službu. Můžeme u developera vyžadovat záruční opravu? V kupní smlouvě na byt je, že se prodejce poskytuje kupujícímu lhůtu k uplatnění stavebně-provozních vad bytu bránících jeho řádnému užívání v délce 2 let. Já už teď vidím, jak se bude cukat, a my budeme bez teplé vody :/
Tržby za náhradní klíče
Dobrý den, chtěla bych zkonzultovat jeden účetní případ. SVJ nakoupilo v roce 2011 několik náhradních dálkových ovladačů vrat do garáže. V tomto roce byl výdaj uplatněn jako výdaj z fondu oprav.
Následně je prodávalo vlastníkům, pokud ti ztratili svoje původní ovladače. Tržby za ně byly v následujících letech, naposledy v roce 2016 (celkem 1326,– Kč). Je tato tržba daňovým základem? (Náklady jsou v roce 2011).
Předchozí správcovská firma příjmy za ovladače účtovala ve prospěch tzv. fondu oprav.
Děkuji za odpovědi.
Vysoká sankce za pozdní zaplacení záloh.
Dobrý den, jak vysoká může být sankce za nezaplacení záloh v daném měsíci? Za každý započatý den prodlení mi účtují 100Kč, to mi přijde dost přemrštěné. Nebráním se zaplacení nějakých úroků ale tohle? Než budu schopen zaplatit bude sankce kolem 1500Kč. Je ta sankce nějak nastavena zákonem?
Předání prostor prádelny
Dobrý den, chtěli bychom poprosit o radu, jak postupovat při vrácení prádelny do vlastnictví SVJ. V roce 1997 při prodeji bytových jednotek do osobního vlastnictví jednomu majiteli byla připočtena plocha prádelny ve sklepních prostorách do rozměrů byt.jednotky. Nyní jejich syn po přepočtu podílů na společ.prostorách platí podstatně více, než byty stejných rozměrů v domě. Prádelnu nevyužívá a ta je po revitalizaci domu zamčená a klíče má výbor SVJ. Máme tedy dotaz, zda lze písemnou formou vyzvat výbor, aby si SVJ prádelnu převzalo do svého vlastnictví, aby se mohl posléze upravit majiteli výše podíly na společných prostorách. Ještě připomínáme, že v našem SVJ ještě nedošlo ke změně Prohlášení vlastníka.
Rozdíly v odhlasovaném způsobu rozúčtování a stanovách
Dobrý den,
naše nově vzniklé SVJ si na svém prvním shromáždění odhlasovalo rozúčtování nákladů za společnou spotřebu elektřiny a úklid společných prostor dle počtu bytových jednotek, což je ale v rozporu se stanovami (dle stanov by mělo rozúčtování těchto nákladů proběhnout podle počtu osob). Je možné postupovat při rozúčtování uvedených nákladů podle přijatého všemi vlastníky odsouhlaseného usnesení nebo se musí vše řídit dle stanov? Děkuji všem za jakoukoliv odpověď.
Jaký způsob zasílání dopisů pro SVJ volit v roce 2017 s ohledem na jejich nevyzvedávání
O způsobu doručování je na tomto portálu napsáno mnoho v sekci doručování. Většina témat ale pochází z doby před platností NOZ jako např. ZDE. V příspěvku Nevyzvednutý doporučený dopis s dodejkou - je doručeno ano nebo ne? jsem se ptal, zda nevyzvednutý a vrácený dopis s dodejkou zaslaný na adresu SVJ je doručený.
Další "pěkná" věc ze strany EU
Jakpak se asi dotkne bytové problematiky toto nařízení:
Můj známý přišel o byt kvůli neplacení zástavy, jak rychle ho může nový majitel vystěhovat pokud se nedohodnout na nájmu?
Dobrý den, jeden můj známý přišel o byt, protože byt zastavil, ale nesplácel splátky. Byt má teď nového majitele, ale známého matka, které je skoro 90 let, v něm jěště pořád bydlí. Pokouší se sice shánět nové bydlení a má také podanou žádost do pečovatelského domu, ale ani jedna z těchto možností není dostupná okamžitě.
V bytě bydlela již dříve, ale protože byt byl jejího syna, tak nemá sepsanou žádnou předešlou nájemní smlouvu. Jak by měla postupovat v případě, že se s novým majitelem nedohodne na výši nájmu?
Může jí nový majitel legálně vystěhovat i před tím, než se jí podaří najít nové bydlení? Má právo ji vystěhovat ze dne na den nebo musí dodržet nějakou minimální lhůtu?
Hra na hudební nástroj a protest SVJ
Prosím o radu: moje dcera studuje hru na hoboj a musí doma cvičit (ve dne). Společenství našeho cihlového domu se proti tomu bouří. Dokonce mi sousedé sdělili, že si odhlasují, že se v domě nebude hrát na žádné hudební nástroje. Mají na něco takového právo? Kde bych našla proti takovému postupu argumenty? Vím, že existuje noční klid mezi 22. a 6. hodinou a ten samozřejmě dcera bohatě dodržuje (nikdy nehraje po 20. hodině). Kromě toho jsou i nějaké hygienické normy o hlučnosti, které ale jistě hra na hudební nástroj nepřekračuje. Prosím, poraďte mi. Moc děkuji.

Poslední komentáře