Ostatní

Technické zhodnocení jinak

Vložil Anonymous, 24. Listopad 2017 - 18:18 ::

Paní Radka zde uvedla, že technické zhodnocení (akce nad 40 000 Kč) se účtuje pro účely finanční správy samostatně a odlišně. Znamená to, že bych měla obdržet na předpisu záloh samostatnou položku, a to právě zálohy na technické zhodnocení? Jak jinak tuto částku poznám? Obdobně, na vyúčtování by technické zhodnocení mělo být vedeno samostatně? Kolik položek by tedy vyúčtování mělo obsahovat?

SIPO

Vložil Bobeš (bez ověření), 24. Listopad 2017 - 11:48 ::

Zdravím,poradí mi někdo,jak dlouho uchovávat doklady jako SIPO,skončené smlouvy stavebního spoření,výpisy z banky,telefo­nu..... Děkuji Bobeš

Odměny za členství výboru SVBJ

Vložil magdalena (bez ověření), 23. Listopad 2017 - 8:53 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplácení odměn za členství ve výboru (předseda, účetní, třetí člen výboru), odměny jsou uvedeny ve stanovách. Od loňského roku nám však bylo sděleno, že již nelze vyplácet odměny za tyto služby, (nyní ať nematu, tak možná lze, ale na nějakou dohodu a vše by se muselo asi danit…? Omlouvám se, nejsem odborník. Prosím Vás jakým jiným způsobem lze toto řešit? Jak lze motivovat tyto členy, jakou odměnu jim poskytnout aby bylo vše účetně a právně v pořádku? Mockrát děkuji a všechny zdravím

Rozúčtování nákladů na služby

Vložil BVP (bez ověření), 21. Listopad 2017 - 15:27 ::

Dobrý den, dle zákona č. 67/2013 Sb. je úklid společných prostor domu služba a rozúčtováva se podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Jak lze tedy uhlídat počet osob v bytech pro dané období??? Lze na shromáždění schválit jiný způsob rozúčtování nákladů na úklid spol. prostor třeba: stejnou částkou na každý byt, nebo dle spoluvlastníckého podílu?

Zdaňování odměn členů výboru SVJ

Vložil Denisa Jarošová (bez ověření), 21. Listopad 2017 - 9:58 ::

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte nějaké informace ke zdaňování odměn členů výboru SVJ od roku 2018?

Rešíme nyní problém, že jsme doposud zdaňovali špatně – jen srážkovou daní na základě DPP (bez SP+ZP)- převzali jsme to takto od firmy specializované na správu a účetnictví SVJ s tím, že jsou „odborníci“, takže nás nenapadlo, že odměňování probíhá v tomto případě jinak. DPP zní pro předsedu i ostatní členy „Práce pro dům“… Případně jestli lze zpětně tvrdit, že členové se odměny z pozice své funkce vzdali a dohoda byla na jiné činnosti s funkcí nesouvisející, což je v podstatě pravda, jsme malé SVJ (14 subjektů) a spoustu věcí si děláme svépomocí kvůli úspoře financí.

Účetní deník

Vložil Idiot (bez ověření), 20. Listopad 2017 - 16:45 ::

Jsem již 20 let v důchodu a mám 40 leté zkušenosti zkušenosti jako vedoucí účtárny a ekonom jednoho závodu velkého podniku s 30 tisíci zaměstnanci. JIž v roce 1966 zakoupil podnik sálové počitače údajně za 16 milionů na které převedl nejen agendu účetnictví podniku, ale i všech odloučených závodů. Účetnictví mělo vysoké vypovídací schopnosti. Tyto informace z účetnictví nepřímo upozorňovaly na nedostatky v řízení výroby, efektivnosti výrobků a na podvody některých pracovníků. Na základě těchto podnětů získaných z účetnictví jsem vypracoval nejméně 100 kontrolních zpráv s návrhem na odstranění zjištěných chyb a podvodů. Prověrkou všech možností chyb v dodávkách materialu pro určitý výrobek jsem využil možnosti kontroly správnosti technologického předpisu, která byla příčinou vysokých ztrát vysokých ztrát při provádění inventur materialu.

Účetní deník

Vložil Důchodce (bez ověření), 19. Listopad 2017 - 12:18 ::

Uveřejněný příspěvek pod názven „Založení SVJ“ není „BLÁBOL“ bohužel ale skutečnost. Úvod článku může být označen jako „BLÁBOL“. Bohužel však způsob vedení účet ních deníků je skutečnost. Programem INTEGRI je účetnic tví vedeno mnoha SVJ. Předpokládal jsem, že se někteří uživatelé programu INTEGRI vyjádří jak je jejich účet nictví vedeno a jak jsou s tímto software spokojeni. Důchodce.

Správné účetnictví SVJ?

Vložil Karel (bez ověření), 18. Listopad 2017 - 17:24 ::

Je účtování spotřeby vody účtu 315.10 správné:? Zúčtovaná spotřeba vody za uplynulá období následovně: Opisuji údaje z HK, které mám k dispozici. HK 2013: PS 80098, MD 91385, DAL 80098, KS 91385 Kč. Jak je možné, že spotřeba na MD je shodná s KS účtu? Je to správně účtováno, když spotřeba min.období je uvedena v HK jako PS následujícího období? Opis údajů HK 2014:PS 91385,MD 91519, DAL 93239, KS 89665. Výpo- čet KS 2014 je správný. Zajímá mně hlavně účtování na str. DAL, které je převzato z úč.deníku s nadpisem Účetní deník-Vyúčtování B,G-předpis. Zápis proveden

Neprůkazné účetnictví

Vložil Důchodce (bez ověření), 17. Listopad 2017 - 11:19 ::

Poradí mi někdo co mohu nebo mám udělat pro srozumitel-nost účetnictví SVJ. V příspěvku pod názvem „Založení SVJ“ jsem uvedl některé v účetnictví nesrozumitelné informace u nichž nelze vyloučit, že by se mohlo jednat i o trestný čin. Dúchodce.

Založení SVJ

Vložil Důchodce (bez ověření), 16. Listopad 2017 - 16:54 ::

Nepamatuji si z jakého důvodu byla založena SVJ. Většina SVJ byla založena odloučením z SBD. Jaký byl skutečný důvod tohoto odloučení nevím. Možná to bylo proto,že SBD nemohla zajistit hospodárnější řízení bytových jednotek. Proto byly vypracovány vnitřní směrnice pro SBD, která zpracovávají účetnictví společenství a provádějí správu pro SVJ. Ve skuteč- nosti SVJ vedou účetnictví podle různých softwarových programů s větším či menším úspěchem. Účetnictví našeho SVJ je vedeno podle programu INTE- GRI.Četl jsem různá vyjádření k tomuto způsobu vedení účetnictví a to, že je nespráné, neprůkazné a nesro- zumitelné. Účetnictví je možno vést buď výsledkovým, nebo majetkovým způsobem. Zastávám názor,že účetnic- tví vedené majetkovým způsobem je průkaznější a sro- zumitelnější. Uvádím příklady jak je zpracována naše HK: V účt.tř. 3 jsou vykazovány nákladové účty jako 311.1-poplatky za správu, 311.2-vyúčt.služeb, na AÚ

Syndikovat obsah