Ostatní

Odměny výboru SVj

Vložil MaxxII (bez ověření), 3. Prosinec 2017 - 8:32 ::

Dobrý den, mám byt ve společenství, kde je cca 18 bytu. Celý dům jsme provedli rekonstrukci, tzn. vše je hotovo. Nově zvolený výbor přišel s tím, že chtějí být za výkon funkce odměňování i přes to, že v tuto chvíli nemají v podstatě co na práci… Co se týká správy domu, máme externí firmu, kterou platíme.

Má otázka zní, je zákonná povinnost platit výbor SVJ?

Dekuji

Odmena clena vyboru SVJ , ktery ma sve zamestnani

Vložil Vera (bez ověření), 1. Prosinec 2017 - 10:20 ::

Jsem ve vyboru SVJ a soucasne i jinde zamestnana. Mam odsouhlasenou odmenu v SVJ 3000kc. Procetla jsem zde nekolik odpovedi na placeni zdravotni a socialni dane z prace v SVJ . Muzete mi prosim poradit , zda a v jake vysi se odvadi dan z odmeny ve vyboru , dekuji.

Může si většina vlastníků přehlasováním menšiny vytvořit ze SVJ výdělečný podnik?

Vložil Dotaz777, 30. Listopad 2017 - 9:09 ::

Dobrý den, koupila jsem byt v panelovém domě, který má úvěr na revitalizaci; předpokládala jsem automaticky splácení a obecně užití fondu oprav na základě podlahové plochy. Nyní jsem však zjistila, že dělení nákladů je asymetrické – většinoví vlastníci menších bytů si údajně odhlasovali, že budou platit méně (1/4 oproti správné 1/3), a změna je neprůchodná, protože „takto to chtějí a je jich většina“. Lze se nějak bránit? Nestalo se SVJ takto vlastně výdělečným podnikem části vlastníků? Předseda SVJ nereaguje na žádosti o sdělení zůstatku úvěru na revitalizaci, připadajícího na můj byt (bohužel jsem při koupi opět předpokládala symetrii), a další informace, paní, od které jsem byt před rokem kupovala, mne odkázala na předsedu – jak mám postupovat?

Zdravotní prohlídka.

Vložil Joska341, 29. Listopad 2017 - 20:00 ::

Chtěl bych se dotázat na zdravotní prohlídku obsluhy plynové kotelny. Můj obvoďák odmítl vydat potvrzení s tím,že zaměstnavatel musí přesně dodat formulář o jakou kategorii se jedná. Je prý oprávněn provést prohlídky pouze pro kategorii č.1. Jedná se o kotelnu v bytovém domě ,kotle 3*50Kw .Kdo určí skupinu? Pokud je skupina jedna tak podle zákona z 1.4.2013 by prohlídka vůbec nemusela proběhnout. Díky.

Zdaňování odměny právnické osoby jako člena výboru

Vložil HJ (bez ověření), 27. Listopad 2017 - 23:49 ::

Členem výboru je právnická osoba (SBD – jeden z vlastníků), která zmocnila jednoho ze svých členů k jejímu zastupování v tomto výboru. Se svým zmocněncem na její zastupování ve výboru SVJ uzavřela tato právnická osoba dohodu o provedení práce a dle ní mu proplácí a zdaňuje jeho odměnu. Tato právnická osoba vede také účetnictví SVJ a to tak, že SVJ proplatí právnické osobě odměnu bez odvodu daně z příjmu fyzické osoby a příslušného zdravotního a sociálního pojistného. Je to takto v pořádku? Nebo by mělo SVJ proplácet odměnu přímo zmocněnci právnické osoby a přímo odvádět daň z příjmu fyzické osoby a příslušné pojistné? Máte, prosím Vás, s tímto někdo zkušenosti? Velmi děkuji za radu.

Rovným dílem

Vložil GiGi, 26. Listopad 2017 - 23:17 ::

Dobrý den, prosím o radu, co se přesně myslí termínem, že k vyúčtování došlo rovným dílem? Jedná se o rozdělení nákladů podle:

1. počtu jednotek
  2. počtu vlastníků

Která varianta je správná? Popř. se uznává? Existuje k tomu nějaký právní výklad?

Jde mi o to, jak se tento typ vyúčtování dotkne vlastníků, kteří v domě vlastní více jenotek, např. dva byty, nebo byt a garážové stání.

Děkuji za odpovědi.

Účetní deníky

Vložil Důchodce (bez ověření), 25. Listopad 2017 - 15:03 ::

K mému e-mailu „Záhadné účtování“ dodám aspoň poznámku, že účetní zápisy jsou zařazeny do 11 ti samostatných sestav vždy ale s různými nadpisy jako: ÚD-pokladna hlavní, ÚD faktury došlé, ÚD-běžný bankovní účet, ÚD-vnitřní doklady, ÚD-typové doklady, atd. Téměř všechny účetní zápisy jsou účtovány dvou-řádkem stranou MD a protiúčet DAL. Texty zápisů jsou převážně nesrozumitelné. U zápisů jsou používány kontace, které jsou v rozporu s účetními předpisy. Součty obratů v ÚD nelze poro- vnat s HK atd. Důchodce.

Záhadné účtování

Vložil Důchodce (bez ověření), 25. Listopad 2017 - 12:34 ::

Před odesláním jsem celý text prohlédl. Byl zpracován zcela přehledným způsobem. Po odeslání uspořádání textu se změnilo a stal příspěvek špatně srozumitelným. Nevím co jsem udělal špatně. Důchodce.

Záhadné účtování

Vložil Vložil: důchodce (bez ověření), 25. Listopad 2017 - 12:28 ::

Zápis v HK: 311.20-Vyúčt.služeb PS – MD 12581 DAL 12 581 KS — Rozpočet výdajů není stanoven. Ve vyúčt.záloh bez záznamu. Zápisy provedené v ÚD a nadpisem: Vyúčtování B,G-předpis. Datum Učet T E X T MD DAL 30.06.311.20 007-Vyúčt.typ účt. BV 12581 — 30.06.311.20 007-Vyúčt.typ účt. BV — 52018 30.06.311.20 007-Vyúčt.typ účt. BV — –6449 30.06.311.20 007-Vyúčt.typ účt. BV — 2873 30.06.311.20 007-Vyúčt.typ účt. BV — –192

Sestava pokračuje dalš.33 záznamy buď na MD nebo DAL

Pěkný článek

Vložil VN (bez ověření), 25. Listopad 2017 - 10:33 ::
Syndikovat obsah