Ostatní

Je a nebo není třeba vést v Svj účetnictví,

Vložil Máňa (bez ověření), 28. Leden 2018 - 19:01 ::

jestliže nemá Svj žádný příjem a výdaje, kromě úvěru na opravu střechy? Kerý splácí všichni člení Svj stejným dílem měsíčně. Jo a voda je účtována podle vodoměrů, společnou kotelnu nemáme (každý sám za sebe), jo a vybíráme na ruku penize jenom za hasičský revize. Mi tvrdí, že účto nemusíme vést. To se mě ale moc nezdá, když už jednou máme i to íčo, že jo.

Proplaceni opravy spolecnych casti domu, SVJ vaha

Vložil Petral, 26. Leden 2018 - 9:47 ::

Dobrý den,

potřebovala bych radu, jak postupovat. Nechala jsem ve svem byte (osobni vlastnictvi) opravit odpadni potrubi ve stoupackach, bylo derave. Podle stanov se jedna o spolecne casti domu. Instalater byl doporucen samotnym SVJ. Opravu jsem zaplatila a ocekavam, ze mi bude castka vracena ze spolecnych penez spolecenstvi, kdyz se jednalo o spolecne casti domu. Fakturu jsem SVJcku poslala, nic se nedeje. Na pisemne dotazy nereaguji. Je nejaka lhuta, do kdy mi to musi proplatit, pripadne kam se mam obratit? Podotykam, ze SVJ jiste nema problem s proplacenim, jsou akorat necinni, laxni a maji na vsechno dost casu.

instalace nouzového osvětlení

Vložil pověřenec (bez ověření), 25. Leden 2018 - 14:42 ::

Rádi bychom věděli, jestli je nouzové osvětlení stanoveno zákonem, případně číslo zákona,který toto stanovuje. Jestli ano, tak zda se týká i „panelových kostek“, tzn domů o 4 podlažích a 16 bytech. Zde jsme našli pouze termíny revizí, ale ne to co stojí v dotazu Děkujeme za informaci.

Jednací řád nebo závazné usnesení shromáždění

Vložil Sidlob, 25. Leden 2018 - 11:50 ::

V našem mini SVJ (5 členů) shodli jsme se, že je vhodné stanovit si pravidla hry. Jenže předseda a jeden člen (mají nadpoloviční počet hlasů) prosazuji samostatné tzv. „závazné usnesení“; o průběhu jednání, dále o hlasování, strukturu zápisu, závaznou strukturu výroční zprávy, postup ověřování, atd. Zbývající 3 členy navrhuji Jednací řád a uvádí, že je to zvyklost nejen v SVJ ale obecně. Prosím , zda má to být tzv. Závazné usnesení nebo Jednací řád. A co je „závazné usnesení“? Děkuji

Nečinnost výboru SVJ, předseda "mrtvý brouk"

Vložil Já (bez ověření), 21. Leden 2018 - 20:18 ::

Dobrý den, mám dotaz. Jsme s mužem členi SVJ. Kde je zvolen výbor o 3 členech. Od doby, co je SVJ založené, se nevede účetnictví, nejsou dělané výroční schůze, prakticky je to u nás jako že plaťte a nic po nikom nechtějte a nic vás zajímat nemusí. Když jsme chtěli vidět účetnictví, nebo doklady od vyúčtování, nebo zápis z běžných dohod mezi vlastníky podílů v SVJ (úklid domu, úklid chodníku, rozúčtování společných služeb plus elektřiny, platba úvěru na revitalizaci domu a dalších dohod), bylo nám řečeno, že je vše v naprostém pořádku a nikdy se žádné zápisy nedělaly a dělat nebudou.

Odpověď výboru SVJ

Vložil H+L (bez ověření), 21. Leden 2018 - 17:13 ::

Sdělení výboru SVJ Dne 27. října 2017 jsem podal písemný požadavek výboru SVJ na zapůjčení níže uvedených dokladů za účelem jejich oko- pírování vlastní kopírkou a následné vrácení zapůjčených dokoladů do 2 dnů po jejich obdržení. Převzetí požadavku potvrzeno předsedou SVJ. Do dnešního dne nebyl můj požadavek splněn ani částečně. Co jsem požadoval:

1. Znění opravených stanov SVJ.
  2. Před schvalováním účetní závěrky umožnit členům nahlí- žet, či provést kontrolu vyhotovených účetních sestav.
  3. Respektovat předávání zápisů ze shromážděnípros­třednictvím e-mailu respektive zveřejněním na nástěnce.

Vedení účetnictví "vlastními silami"

Vložil Eva F (bez ověření), 20. Leden 2018 - 16:02 ::

Dobrý den, jsem předseda malého SVJ ( 6 bytů) Účetnictví nám zpracovává paní (bývalá účetní na hodně historickém softwaru). Napadlo mne, zda bych to zvládla sama, narazila jsem na program moneyS3…taky možnost absolvování školení v tomto systému. Má někdo podobnou zkušenost, že se na to takto dal, aniž by měl k tomu patřičné vzdělání? Dá se to případně zvládnout i bez školení? Děkuji za odpovědi a rady Eva

Sidlo firmy

Vložil Veronika Krejčová (bez ověření), 17. Leden 2018 - 10:46 ::

Dobry den, Mam vseobecny dotaz.Jsem spolumajitelkou nemovitosti a muj pribuzny si chce zapsat nemovitost jako sidlo sve nove firmy.Jsou nejaka rizika s tim spojena, kdyby zkrachoval?

Dekuji za odpoved

proplacení nákladů za vyčištění plynospořebičů

Vložil Z. Lorencová (bez ověření), 15. Leden 2018 - 16:17 ::

Dobrý den, prosím o radu. U nás v domě probíhá rekonstrukce – výměna oken, oprava střechy, zateplení světlíku. Na výbor SVJ se obrátili uživatelé dvou bytů s požadavkem na proplacení dokladů za vyčištění plynospotřebičů – plynové karmy a kotle. Posudek od servisní firmy mají na běžné vyčištění od prachu – nic víc. Prosím o váš názor a zda-li existuje nějaká vyhláška, kde bychom našli tyto a podobné otázky zákonem ošetřené. Děkuji Z. Lorencová

vyúčtování čištění komínů

Vložil Jana Lencová, 12. Leden 2018 - 19:42 ::

Dobrý den, potřebovala bych poradit.Od letošní zimy začali dva vlastníci topit elektrik.kotlem, takže už nepoužívají komín.Mohla bych jim náklady na kominíka (fakturu hradím z příspěvku na provoz domu) vrátit na základě souhlasu shromáždění SVJ nebo se to musí řešit jinak? Děkuji za odpověď

Syndikovat obsah