Ostatní
směrnice o vedení účetnictví
Dobrý den, je povinnost vypracovat směrnici pro vedení účetnictví SVJ? Díky.
Krátkodobé závazky SVJ
Ahoj, rád bych se dotázal, zda někdo nemá zkušenosti s účetní uzávěrkou za SVJ. Snažil jsem se od našho výboru dostat kompletní účetnictví, abych měl představu o tom, na co jsou vynakládány společné finance – bohužel jsem ne zcela uspěl (o tom až jindy:)).
Nicméně jsem se prozatím dostal k finančním výkazům z OR, jmenovitě rozvaze. Po prostudování jsem zjistil, že v rozvaze za uplynulý rok figuruje položka Krátkodobé závazky s poměrně vyšší částkou. Nejsem znalý účetnictví vztahující se k SVJ, proto bych se chtěl zeptat, zda někdo ví, co se pod touto částkou v účetnictví SVJ může skrývat?
Rozúčtování záloh
Dobrý den, potřebuji poradit se zaúčtováním měsíčních záloh za elektřinu.
- fa.ČEZ od 1.3.2017 – 1.3.2018;
fa.rozúčtována na rok 2017 a 2018-na 381;
- jak zúčtovat zálohy, 11×250,–Kč z toho 9 v roce 2017 a 2 tedy 500,– Kč v roku 2018.
Předem děkuje a zdraví Jana
Je SIPO služba dle zákona 67/2013 nebo náklad vlastní správní činnosti
Kam u SVJ zařadit SIPO, je to služba dle zákona číslo 67/2013 nebo náklad vlastní správní činnosti?
Platnost způsobu rozůčtování služeb dle § 5 odst. 2 z.č.67/2013 Sb.
Naše SVJ dle našich stanov čl. 8 odst. 5) zajišťuje tyto služby:
5) Společenství vlastníků zajišťuje tyto služby: dodávku tepla a teplé vody, dodávku vody a odvádění odpadních vod, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu a další služby, o jejichž poskytování rozhodne shromáždění vlastníků.
Shromáždění schválilo (přítomni nebyli všichni vlastníci, pouze většina), že služba „osvětlení společných prostor“ bude rozúčtována dle počtu osob.
Znalec SVJ
Existuje vůbec nějaký znalec přes vyúčtování služeb a správy v SVJ?
Dostal se mi do ruky znalecký posudek, kde znalec neodlišuje služby od správy, vyúčtování nákladů provádí proti předpisu zálohy namísto proti skutečně zaplacené záloze, píše o několika fondech a o povinnosti vlastníka jednotky tyto fondy plnit, o tom, že se tyto fondy nevyúčtovávají, což odůvodňuje tím, že se jedná o spoření ad. blafy.
Pokuta dle zákona o službách.
Dobrý den,
jak jsem již napsal minule zde, děláme si naschvály. Dám příklad (svého souseda): SVJčko mu poslalo dopis, že údajně v 10/2015 nenahlásil změnu počtu osob a stejně tak v 6/2016. Pokutu údajného porušení mu počítají takto:
- 100 Kč/den od 1.10.2015 do písemného nahlášení. (k 19.2.2018 tj. 872 dní x100 Kč/den =87.200 Kč)
- 50 Kč/den od 12.6.2016 do písemného nahlášení. (k 19.2.2018 tj. 617 dní x50 Kč/den =30.850 Kč)
Co všechno má být ve vyúčtování nákladů na teplo a teplou vodu
Vyhláška č. 269/2015 Sb. stanoví v §6/odst.f
Ve vyúčtování poskytovatel služeb, kromě náležitostí stanovených zákonem, uvede
- podíly nákladů připadající na příjemce služeb s uvedením základních složek, spotřebních složek a celkových nákladů v Kč, a to zvlášť na vytápění, na teplo na ohřev vody a na vodu spotřebovanou na poskytování teplé vody,......
Jestli to dobře chápu. Měl bych dostat přehled pro všechny ostatní byty v domě. Dostal někdo takový přehled za rok 2016?
Čištění vzduchotechniky
Měl bych jeden dotaz. Naše BD obdrželo od jedné firmy nabídku na čištění vzduchotechniky. Jde o pročištění odtahů z digestoří atd..Chtějí za to 1100 Kč/bytovou jednotku s tím , že tuto akci budou dělat ze střechy bez přítomnosti nájemců v bytech.Údajně dle nějaké normy je doporučeno tyto rozvody čistit každé dva roky. Díky zachycování nečistot a tuků v rozvodech prý hrozí mimo jiné větší problémy při případných požárech… Chtěl bych se zeptat , zda s tím někdo máte nějaké zkušenosti. Dále zda cena 1100 Kč/bytovou jednotku je adekvátní.
Obsah smlouvy o vedení účetnictví
Dobrý den, rád bych se zeptal:
- Co by měla obsahovat smlouva o vedení účetnictví?
- A co si za 100Kč/ 1 bytová jednotka / 1 měsíc vlastně kupuji?
Děkuji za odpověď a zárověn pochopení za takto primitivně položený dotaz.

Poslední komentáře