Ostatní
Potvrzení příjmů z pronájmů - jak u SJM manželů když podniká jen jeden
Prosím vás, jak je to s potvrzováním příjmů z pronájmu: budeme vystavovat jen těm, kteří podávají daňové přiznání. 1.Podniká jeden z manželů, ale v katastru je byt napsaný jako SJM obou maželů. Mám dát potvrzení s výpočtem na 1/2 vlastnického podílu? Druhý z manželů nebude podávat DP. 2. daňové přiznání bude podávat manžel, ale vlastníkem bytu je podle katastru manželka, žádné SJM. Když není vlastníkem a podniká, tak mu potvrzení dávat nebudu.
Prosím, je správně 1. i 2.?
Děkuji.
Nahlížení do dokumentů SVJ.
Nahlížení do dokumentů SVJ je možné pouze první pondělí v měsíci které je pracovním dnem a to od 18 do 19 hodin. Pokud bude člen společenství nahlížet častěji než jedenkrát ročně musí uhradit SVJ zvýšené náklady a to ve výši 100 Kč za kaž- dou i započatou hodinu. Pokud bude člen vyžadovat nahlížení do podkladů pro jednání shromáždění nebo zápisů ze shromáž- dění, platí stejné poplatky. Je to vůbec možné po členech SVJ požadovat? Jsem asi hlupák protože toto vůbec nemohu pochopit. Kuba
Pohledávka SVJ za majiteli bytu v exekuci
Dobrý den, v SVJ 5 bytů vlastnila firma, která neplatila pravidelné platby. Nakonec se firma dostala do exekuce. Byty byly prodané v e-dražbě. Bohužel z peněz za byty byly uspokojeny jiné závazky firmy a SVJ žádné peníze nedostalo. Chtěla jsem se zeptat, jak se toto řeší v účetnictví. Jedná se mi o fond dlouhodobých záloh (FO). Momentálně to je tak, že mám účet s dlouhodobými zálohami i včetně neuhrazených plateb. Vzhledem k tomu, že se zálohy na služby musely platit, tak se dlouhodobé zálohy odčerpávaly na tyto platby a na účtě je 60 tis. a fond oprav mám 150 tis.
Vyúčtování služeb v domě
Dobrý den, máme v našem domě problém. Správcovská firma ještě neudělala vyúčtování společných služeb v domě za rok 2016 a zatím ty vypadá že se k tomu v dohledné době nemá. Správcovská firma tedy konkétně Z-COOP s.r.o z Liberce si nabrala více objektů než je schopna stačit. Mám proto dotaz jestli je možné výúčtování nějakým způsobem vymáhat a kdo je za to zodpovědný. Jestli jenom správcovská firma nebo je zodpovědnost na pověřeném vlastníkovi.
Kabelová televize
Je shromáždění SVJ oprávněno hlasovat o připojení domu na kabelovou TV. Tj. všichni budou povinně přijímat signál kabelové TV (společný rozvod TV signálu) od komerční společnosti. Je to myšleno jako služba. Hrazeno by to bylo buď z DPZ nebo formou příspěvku (zálohy).
Přijde mi to na trochu ujeté. Jako by mi mohlo SVJ usnesením nařídit dodavatele elektřiny nebo plynu v domácnosti.
Upravené stanovy
Členská práva a povinnosti-Výpis znění Stanov: seznámit se s hospo- dařením společenství a způsobem správy movité věci včetně nahlížení do smluv uzavřených ve věcech správy, do účetních knih a dokladů podle pravidel uvedená v odst. 5. Znění odst. 5. Nahlížení lze realizovat po předchozí domluvě se statu- tárním orgánem a to vždy první pondělí v měsíci, který je pracovním dnem, od 18 do 19 hodin. Pokud bude člen spole- čenství vyžadovat nahlížení do dokumentů souvisejících s hospodařením častěji než jedenkrát ročně je povinen uhra-
CO je záchovný fond ?
Náš předseda stále vymýšlí novou terminologii. Ptal jsem se, co to je záchovný fond ? Došla odpověď: " pro ty, kteří sice tento termín často používali, ale neslouží jim již paměť sděluji, že se jedná o fond na správu domu a pozemku.
Výbor svj odmítá vydat potvrzení o příjmech z pronámu společných prostor a pozemků
Dobrý den. Protože naše SVJ v roce 2017 pronajímalo (a stále pronajímá) společné prostory a pozemky, požádal jsem předsedu SVJ aby mi dodal potvrzení o výnosech z nájmu (doklad ke zpracování daňového přiznání).
Přišla mi emailem nesmyslná odpověď: „Žádné příjmy z pronájmu nejsou, budou rozúčtovány až v 4/2018 viz. bod 11) Pravidel pro pronájem.“
Příjmy z pronájmu prokazatelně jsou – chodí na účet SVJ. Předsedovi jsem poslal vysvětlující mail, že doklad potřebuji logicky ještě před podáním daňového přiznání, ale od té doby se už předseda nevyjádřil.
Problémy s rozdělením prostorů
Dobrý den, do cihlového domu jsme se s přítelkyní nastěhovali cca před rokem. V domě jsou 4 bytové jednotky, správce mi říkal, že jsme společenství vlastníků. Jsou tu 4 půdy tzv kóje, které jsou vyrobeny z latěk, bylo mi řečeno, že jedna je moje, z čehož zbylé 3 patří sousedu vedle ( 2 byty v patře a 2 byty v přízemí ). Dále jsou tu jakési půdy zděné, z jedné má soused vedle udělanou ložnici, a zbylé 3 údajně patří sousedům dole ( 2 byty co jsou dole v přízemí vlastní manželé, jeden ona a druhý on ). Takže zděnou nemám žádnou. Když jsem se na to ptal správce, ten co bydlí dole, tak mi řekl, že oni ty dřevěné kóje nechcou, že mají prý ty zděné, že tam mají prý nataženou i svoji elektřinu.
Bytové družstvo - pronájem NP
Dobrý den, najde se zde prosím někdo kdo by mi poradil ohledně bytového družstva? Bytové družstvo: nájem členů bytového družstva – osvobozeno z DPPO náklady k těmto příjmům – nedaňové nájem nečlena – zdanit.příjem náklady k těmto příjmům – daňové (dle % podlahové plochy z celkových nákladů)
- pokud BD provede opravu bytu „nečlena“ lze dát
celou částku jako daňový výdaj ? Děkuji

Poslední komentáře