Ostatní
Obecné
Vážení diskutující ,jsem přímo „naštvanej“ to je slušně napsané . Sleduje-li člověk jak EU nám stále něco podsouvá,nařizuje..... ať se nediví ,že ze strany obyčejných lidí není zrovna v oblibě. Čtu si o GDPR udivuje mi, že najednou chce EU chránit naše data. Proč to neudělala dříve než z nás vytáhli co mohli. Je snad trestné mít kontakt na osobu bydlící ve společném domě? Veškerá data jsou dnes dostupná na KÚ ale ne jen tam, přeci každý kdo si něco objednal zadal svojí adresu někdy i data narození a souhlas o poskytnutí údajů třetí osobě.
Neusnášeníshopné shromáždění
Dobrý den,
V našem komplexu vlastní mnoho bytů zahraniční investoři, byty jsou v pronájmu, samotných vlastníků je velmi málo, tedy dochází k neusnášeníschopnému shromáždění. Bohužel na našem pozemku mají nebytové prostory pronajaté restaurace. Přestože nebyly předzahrádky smluvně schváleny a neplatí nám majitelům bytů měsíční pronájmy, tak nejsme schopni jim předzahrádky zakázat. 4 restaurace s předzahrádky je na malém pozemku přespříliš, hluk, kouř z cigaret a ničení okolí, to vše přímo pod okny a balkony majitelů. Je nějaká možnost, jak jim předzahrádky zakázat/omezit? SVJ nic neřeší, na vše odpovídá, že nejsme usnášeníschopní.
Žaloba na nahlížení dle § 1179 NOZ - vzor
SVJ mi dělá problémy nahlédnout do smluv uzavřených ve věcech správy dle § 1179 NOZ a tak mi asi nezbude než se obrátit na soud. Žalobu bych si napsat zvládl sám, ale žalobní petit nevím jak formulovat tak, abych se nemusel soudit pokaždé, když bych chtěl nahlédnout.
1)
Neposkytl by někdo pro inspiraci vzor žaloby na nahlížení dle § 1179 NOZ, popř. rozsudek nebo spisovou značku týkající se nahlížení dle § 1179 NOZ (beru pro inspiraci cokoliv)?
2)
Protože nahlížení nelze vyjádřit v penězích jaký odstavec § 9 vyhlášky č. 177/1996 Sb. by s
Neusnášeníschopné shromáždění - platnost usnesení
Ve veřejném rejstříku jsem nalezl zápisy, kde neusnášeníschopné shromáždění (jen 20% vlastníků) schválilo třeba účetní závěrku aj., připadá mi to divné, takto by třeba dva vlastníci mohli odvolat výbor, zvolit jiný (svůj) výbor a udělat další ...
- Ptám se tedy, je (ne)platné usnesení shromáždění vlastníků, které není usnášeníschopné?
- Je (ne)platné absolutně nebo je potřeba napadnout usnesení do 3 měsíců u soudu, a jak by to posuzoval soud, podle důležité záležitosti?
- Máte s tím někdo zkušenosti? Můžete někdo dát odkaz na judikát nebo spisovou značku kde se platnost usnesení neusnášeníschopného shromáždění probírala?
Platby za odpad a správu
Situace: Obytný dům s byty, garážemi, které jsou zvláštními jednotkami (nejsou součásti jedné jednotky s bytem) a nebytové komerční jednotky. Platba odpadků je podle plochy. Náklady dle plochy. Dotazy:
- Platí se odpad i za garáže? Podle jakého klíče.
- Jak se rozpočítají náklady na správu? (Stejně pro byty a garáže, nebo s použitím nějakých koeficientů „náročnosti“)
Kontrola činnosti výboru SVJ
Dobry den. Může řadovy člen SVJ požádat o kontrolu učetnictví a hospodaření ,když mu nejsou poskytovany informace o stavu účtu, vyúčtování SLUŽEB se zpožděním a učetni na toto téma nekomunikuje. A kde ? Děkuji z odpověď. Jana
Jak by měl vypadat předpis plateb?
Můžete zde uvést, jak by měl vypadat bezvadný předpis plateb, který bych jako vlastnice bytu měla obdržet, abych ho mohla s klidem platit a abych ho místo toho nemusela reklamovat? Děkuji.
Kdo platí, souhlasí. Takže jednou zaplacený rozpis je jeho zaplacením odsouhlasený. Zbývá jediné: při pochybnostech neplatit.
Reklamace vlastníka uznaná - jak se má vyúčtovat?
Do nákladů na vodu pro ohřev na TV (fakturace od vodárny) nám při vyúčtování za rok 2016 zahrnuli jakousi reklamaci jednoho z vlastníků. Ve výši 21000Kč. Takže rozdíl mezi poměrovými a fakturačním měřidly je zhruba 50% a jsme nuceni platit za m3 cca 125Kč místo 86, které fakturuje vodárna. Rozúčtování provedeno jen dle poměrových měřidel, takže ti s minimální spotřebou zaplatí minimum z té částky navíc. Není to nějaké divné? Tu reklamaci jsem zatím k nahlédnutí nedostala. I kdyby reklamace byla oprávněná, nemá se účtovat někde vedle?
SMBD nebo SČMBD
Dobrý den, uvažujeme , že vstoupíme s našim SVJ do nějakého sdružení, hlavně kvůli výhodnějšímu pojištění. Máte zkušenosti, zda je výhodnější pro malé SVJ SMBD nebo SČMBD? Děkuji
investiční úvěr
Naše bytové družstvo v souvislosti s plánovanou výměnou plynových kotlů uvažuje o investičním úvěru. Úvěr by byl splácen 5 – 7 let. V roce 2021 však budou mít členové družstva právo požádat o převod bytu do vlastnictví. Jak by to bylo se splácením úvěru, když by někteří uživatelé přestali být členy družstva a stali se členy SVJ? Bylo by vhodné, aby svůj podíl splatili ještě před převodem bytu do vlastnictví? Nebo je lze zavázat ke splácení i když budou v pozici členů SVJ? Děkuji.

Poslední komentáře