Ostatní
Uživatelské heslo
Je možné zapsat uživatelské jméno a heslo souhlasně se záznamem pro email? Pokud ne, tak jak to mám udělat? učeň.
změna výše záloh na dodávku tepla
Prosím o zodpovězení dotazu, zda může výbor SVJ zvýšit předpis na úhradu záloh na dodávku tepla během roku bez souhlasu shromáždění vlastníků
, když došlo k navýšení záloh u dodavatele.
děkuji dachovský
vzorova dokumentace GDPR pro SVJ
Naše AK nabízí zaslání vzorové dokumentace upravené speciálně pro potřeby SVJ.
Je možné jak zaslání úplné vzorové dokumentace, kterou si dle přiloženého návodu sami upravíte dle konkrétních potřeb Vašeho SVJ, či poskytnutí kompletních právních služeb ve věci implementace nových povinností v této oblasti.
Více informací na: www.akvolejnik.cz
Platba společné energie
Dobrý den. Mám dotaz ohledně rozúčtování společné el.energie. V našem svj je to tak, že přijde složenka, předseda částku sníží o peníze z nájmu vysílače, co je na střeše (cizí firma), výsledek vydělí počtem lidí v domě a pak obejde byty a peníze bez dokladu vybere. Vše se děje bez účetnictví a bez účetní závěrky. Mohu se proti tomu nějak ohradit? Nesouhlasím s postojem výboru, který tvrdí, že účetnictví a účetní závěrky, SVJ vést nemusí. Mohu tedy na základě neexistujících předpisů plateb a ujednání o rozúčtování, přestat platit s tím, že vše zaplatím až bude účetnictví v pořádku?
platba FO za sklepy, které 3 roky neexistují
Dobrý den,
jsem vlastníkem bytu v OV. Bohužel kdysi došlo ke zrušení sklepních kójí a nové stále nejsou.
Za kóje platíme FO a to v plné výši (většinou jsem se setkala s nižším FO resp. s 50% započítatelnou plochou).
Předsedkyně stále na výstavbu sklepů nereaguje (byty jsou 1+1, uzamykatelné sklepní prostory prostě chybí).
Mohu požadovat náhradu FO za neexistující prostory, za které platím?
Resp. žádala jsem a ona zamítla aniž by to projednávala schůze (předsedkyně bydlí mimo dům a moc nekomunikuje).
Jak mám postupovat?
děkuji.
GDPR příručka
Je vydána i příručka pro SVJ, podle níž by mohly výbory vlastní audit osobích dat zvládnout bez právníků:
Nela a pronájem bytu a oprava kotle, kdo a kolik hradí
Zdravím všechny znalé,
můžete mi poradit prosím, mám pronajatý byt od soukromníka. Rozbil se plynový kotel, neteče teplá voda a měla jsem dnes opraváře, kdy oprava bude stát cca 3 400 CZK ( 2 000 ventil, ostatní doprava, práce). Bydlím zde rok.
Kdo má hradit tuto opravu a je nějaký zákon o co se jde opřít? Fakturu na opravu mám napsat na koho? Moc děkuji.
Nela
Prohlášení vlastníka - vklad do sbírky listin
Asi méně známá povinnost vkladu prohlášení do sbírky listin u rejstříkového soudu:
Občanský zakoník 89/2012 Sb. http://zakony.centrum.cz/…lava-2-dil-4 Pododdíl 7 Společná ustanovení § 1220 (2) Je-li osoba odpovědná za správu domu zapsána do veřejného rejstříku, založí bez zbytečného odkladu prohlášení v úplném znění i do sbírky listin u orgánu, který vede veřejný rejstřík.
Vklad podle katastrálního zákona je něco jiného:
https://zakony.kurzy.cz/…paragraf-34/ § 34 Ukládání úplného znění prohlášení vlastníka domu a dohody spoluvlastníků o správě nemovitosti
Nevyúčtovávání příspěvků na správu domu a pozemku
„„Nevyúčtovávání“ příspěvků na správu domu a pozemku odráží charakter těchto příspěvků – nejde o zálohové platby, jde o příjem SVJ (§ 16 odst. 1 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.), slouží k úhradě nákladů spojených se společnou věcí, ať již aktuálně vzniklých, nebo k vytváření dlouhodobé rezervy pro hrazení těchto nákladů v budoucnosti, či ke splácení nákladů, na jejichž úhradu si musela osoba odpovědná za správu domu a pozemku půjčit, jde tak o platby, které bezprostředně souvisí se spoluvlastnictvím společných částí domu a na kterých se vlastník jednotky zásadně podílí podle velikosti svého podílu na těchto společných částech.“ JUDr. Pavlína Brzobohatá, Nejvyšší soud ČR
dostupné na
Rozúčtování nákladů na správu kotelny
Jsem vlastník bytové jednotky v SVJ. V domě je plynová kotelna, která mimo vytápění celého domu zajišťuje i ohřev vody pro rozvod do všech bytových jednotek. Spotřeba teplé vody z tohoto rozvodu je vyúčtována samostatně, dle vodoměrů v každém bytě. Nedávno jsem dostal od výboru SVJ vyúčtování služeb, které bylo v kolonce topení velmi překvapivé. Oproti roku 2016 bylo vyúčtování nákladů pro můj malometrážní byt 1 + 1 za rok 2017 o cca 4 000 Kč vyšší. Po mém dotazu proč, mi předseda SVj sdělil že po ukončení spolupráce s firmou, která se starala o správu domu v roce 2016, sestavil vyučtování on. Dále mi předseda SVJ sdělil, že spotřeba plynu pro samotné vytápění byla rozúčtována podle měřidel na radiátorech, dle ista, stejně, jako v roce 2016. Když jsem srovnal vyúčtování ista za oba roky, byly cca stejné. Čtyřtisícové navýšení mi předdseda vysvětlil tím, že kotelnu spravuje externí firma, která do svých nákladů započítává platy zaměstnanců, výdaje za drobné opravy a údržbu a patrně i nějaký přiměřený zisk, v celkové výši za poskytnuté služby několka desítek tisíc korun. Platbu externí firmě za tyto náklady spojené se správou kotelny byly, dle předsedy SVJ, v roce 2016 chybně uhrazeny bývalou správcovskou firmou domu z fondu oprav. V roce 2017 se předseda SVJ rozhodl, že tyto náklady na správu kotelny jsou službou, kterou potřebují vlastníci bytových jednotek rovným dílem a proto je rovným dílem mezi vlastníky bytových jednotek ve vyúčtování topení za rok 2017 rozdělil, bez ohledu, jak na spotřebu tepla dle měřičů na radiátorech v bytech, tak i na výměru jednotlivých bytů v objektu. V domě je několik bytů 1 + 1 a dvojnásobné množství bytů 2 + 1 o téměř dvojnásobné výměře. Každý majitel bytu tak zaplatil stejně, ve vyúčtování tepla za rok 2017, cca 4 000 za správu kotelny. Podotýkám, že předseda SVJ, který je zároveň i vlastníkem bytu 2 + 1, veškerá rozhodnutí, jak o vynětí platby za správu kotelny z fondu oprav, tak i rozdělení této platby rovným dílem mezi majitele bytů, učinil bez souhlasu členské schůze. Můj dotaz je, jakým způsobem, pokud se náklady na správu kotelny nemají hradit z fondu oprav, se tyto náklady mají rozdělit mezi vlastníky bytů?

Poslední komentáře