Ostatní
Zálohy na správu a fond oprav
Pro ty, které už nebaví koukat tu na různé hlouposti, nabízím trochu osvěty. Sice už po x-té, ale jak je vidět, stále to nestačí. https://klaiex.webnode.cz/…-fond-oprav/
Čipy- možnosti využití- dveře+výtah ?
Chtěl jsem se zeptat.V hodně domech se již používají čipy pro vstup do bytových domů. Používají se ještě v některém domě tyto čipy pro nějaký další účel ? Například pro použití výtahu ?
komín
dobrý den,chcela by som sa informovat,kupila som si bytovu jednotku v rodinnom dome,chceme robit plynové kurenie a zistili sme,že do mojho komína sa susedia prefrézovali a používaju moj komín…čo s tým,požiadali sme o papiere o komíne a nechcú nam vydat,ani ukázat,vraj ja komín nemám,vraj tí,čo tu bývali,zasypali,ale my máme výpoved,že nie je zasypaný,len cez moj komín majú susedia plyn.kurenie,preto ja nemám komín…čo mám robiť,aby mi komín vrátili…dakujem za radu…pekný den
Obrana proti znalci?
Mám před sebou znalecký posudek na vyúčtování. Na první pohled je vidět, že tomu znalec nerozumí, v posudku jsou opsány pasáže z internetu, které znalec vydává za svoje rozumy. Je možné se nějak bránit?
Znalec je vyšší instance než soud, rozhoduje spory a soud si ho bere právě v případech, když tomu sám nerozumí.
Neuvěřitelný bordel ve vybírání příspěvků na správu domu v našem SVJ
Dobrý den, mám na vás prosím dotaz. V našem SVJ je 8 bytů 3+1 a 4 byty 2+1. Všichni prosím platíme stejné příspěvky na opravy pod názvem Zvýšená tvorba FO…500,– Loni k tomu přibyla údajně ze zákona ročně zúčtovatelná částka 100,– pod názvek „Kr.FO – režie“......letos navíc přibyla položka 198,– název „Dl. záloha na opravy domu“. Opět všechny byty platíme stejně. V nových stanovách před týdnem podepsaných je, že náklady na vlastní správní činnosti SVJ §1180 odst.2 občanského zákoníku platíme všichni členové STEJNOU ČÁSTKOU. Ve výši odpovídajícím podílu podlahové plochy jednotky na celkové podlahové ploše všech jednotek v domě platíme všechny – OSTATNÍ NÁKLADY.
Klíče/čipy ke vstupních dveřím
Zaujala mne včerejší diskuse na téma čipy/klíče ke hlavnímu vchodu. Chtěl jsem se zeptat. Jak to řešíte ve vašem SVJ/BD ? Dáte/prodáte tolik bezpečnostních klíčů či čipů, kolik kdo z nájemců/vlastníků bude chtít ? Nebo máte zaveden systém , kdy na každý byt přidělíte tolik klíčů/čipů , kolik je v bytu přihlášených osob ? Jeden známý mi říkal , že u nich to řeší tak , že na byt vyhradí tolik čipů , kolik je tam přihlášených osob. Tyto čipy dostane vlastník za stejnou cenu , za jakou je nakoupí SVJ. Pakliže chce někdo více čipů , dostane další čipy za cenu 300 Kč/kus.
Kolik činí u Vás příspěvek na správu domu
Kolik činí u Vás příspěvek na správu domu a pozemku?
(např. 1, 2, 5, 10, 20, 50 Kč/m2/měsíc)
A jak jste jeho výši stanovili?
schůze
Prosím o radu, naše SVJ má 9 členů. Už tři roky nebyla žádná schůze ani nedošlo k vypořádání záloh a přeplatků za 2016 – 2018. Schůze, kde se měly věci řešit, byla svolaná na leden, ale den před konáním jí paní předsedkyně zrušila. Problém je, že jsme domem, kde je většina lidí důchodců a nebo vlastníci byty pronajímají tak je těžké se nějak domlouvat. prosí o radu, v jakém případě a z jakým důvodů lze zrušit oficiiálně svolanou výroční schůzi a do kdy musí být dán náhradní termín. Díky
Čí jsou věci zakoupené společenstvím vlastníků?
Čí jsou věci zakoupené společenstvím vlastníků? Jsou ve vlastnictví vlastníků jednotek, nebo ve vlastnictví společenství vlastníků?
Příspěvek do fondu oprav
Dobrý den, chci se zeptat na skutečnost naše SVJ , tedy nový výbor chce po každém vlastníkovi doplatit za každou jednotku a to tři roky zpětně částku do fondu oprav z důvodu neplatnosti usnesení schůze, kde si vlastníci odhlasovali za bytové jednotky příspěvek snížení příspěvku z původních 7 Kč /m2 na 4Kč/m2, a u garáží ze 7 Kč/m2 na 2 Kč/m2. Zdůvodnění je, že nelze stanovit u jednotlivých jednotek odlišný příspěvek do FO za jednotku, všichni vlastníci a jednotky musí přispívat stejnou částkou. Co je ještě smutnější je ta skutečnost, že to musí zaplatit zpětně i ti vlastníci , kteří koupili jednotky v roce 2017 a tudíž mají tuto povinnost jako vlastník jednotky vůči SVJ a mohou pak částku kterou zaplatili vymáhat po investorovy. Nevíte co s tím a jak postupovat, když developer nic nevlastní a není na něj žádný dosah, kdo může za to, že nový výbor našel nesrovnalost, kterou chce napravit.

Poslední komentáře