Ostatní

úroky z pozdě uhrazených záloh na služby, správu ...

Vložil pšena (bez ověření), 31. Květen 2018 - 13:13 ::

Mám dotaz. Hradím měsíčnězálohy na vodu, teplo, komín, výtah a správu. Správu nám zajišťuje S.R.O. Když neuhradím tyto zálohy řádně a včas může mně úrokovat tato s.r.o.? Od kdy tento dluh – úroky hradím ode dne neuhrazení záloh v daném měsíci nebo od ročního vyúčtování. A když zaplatím úroky na kterém účtu tyto úroky přibudnou??? na účtě s.r.o. nebo na účtě SVJ??? Děkuji Ján Pšena

Prodej podílu na pozemku pod garáží v osobním vlastnictví

Vložil bohdan64, 31. Květen 2018 - 8:45 ::

Pozemek se samostatným parc. č. pod garáží v osobním vlastnictví (zapsaná na samostatném LV) je zahrnut do podílového vlastnictví SVJ. Majitel garáže, který je také členem předmětného SVJ, se dohodl s ostatními majiteli jednotek, že podíly na pozemku pod garáží od ostatních členů SVJ odkoupí vč. geometrickým plánem nového vymezení tohoto předmětného pozemku, tj jeho rozšíření plochu vjezdu do garáže z ulice. Vyčleněná část pozemku geometrickým plánem by tak měla být odebrána z plochy pozemku, na kterém stoji budova v majetku SVJ. Prohlášení vlastníků jednotek je zapsáno podle zákona o vlastnictví bytů (zák.

Soudni znalec

Vložil Marianna (bez ověření), 30. Květen 2018 - 10:33 ::

Dobry den vsem, Marne se anazim sehnat soudniho znalce, ktery by nam udelal expertizu domu. Vec se ma tak, ze nam u domu praska 2–3× vodovodni potrubi ve sprave mesta. Zaplavuje to dum a mestu vzdy trva klidne mesic/dva nez se vubec zacne hybat. Chteli bychom do sporu s mestem za to, ze nam tou jejich neaktivitou vznika skoda jak na dome (zdi, apod) tak i v podlozi (izolace, vznik kapsy). Bohuzel ani nemame voditko jakeho znalce oslovit. Ty, co jsme oslovili nedelaji sondu a mohou popsat jen to, co je na povrchu. Nemate nejaky tip? Diky

Mohou vlastníci převést na SVJ pohledávku?

Vložil Lenka (bez ověření), 30. Květen 2018 - 10:27 ::

Dobrý den! Byt vlastním necelý rok a ve vyúčtování mám zahrnutu platbu za advokátní služby, ačkoliv SVJ žádný spor, který by se týkal SVJ, nemá a neměl. Po zdlouhavém pátrání jsem zjistila následovné: Než bylo založeno SVJ, někteří členové sdružení udali v roce 2011 bývalého správce, mezi nimi byli i dva členové stávajícího výboru. Spor trval víc jak šest let, mezi tím bylo založeno SVJ, a spor bývalý správce vyhrál.

Na otázku, proč bych měla platit soudní výlohy, když se kauza SVJ netýká, mi bylo odpovězeno, že mi to ukládá zákon – protože členové bývalého sdružení převedli svoje pohledávky na SVJ, které je za ně vymáhalo.

Software INTEGRI

Vložil Nováček: (bez ověření), 29. Květen 2018 - 18:06 ::

Máte někdo dobré zkušenosti se sotware Integri pro vedení účetnictví SVJ? Nám je doporučováno SBD. Nováček

Znalec vyúčtování záloh

Vložil Vlastnické hnutí (bez ověření), 26. Květen 2018 - 19:59 ::

Advokáti ani soudci vyúčtování záloh na správu domu nerozumí a nejsou schopni ani ochotni posoudit jeho správnost. Existuje znalec, který je ochoten vyúčtování záloh na správu domu přezkoumat?

Judikaturně je jasno, že zálohy na správu domu je třeba vyúčtovat (stejně jako jakékoli jiné zálohy). Tak bylo judikováno opakovaně. Ony judikáty ovšem neposkytují dostatečně podrobný návod, z něhož by vyplynulo, jak a kým správnost vyúčtování záloh na správu domu nechat přezkoumat. Jde přitom o zásadní otázku – nesprávné vyúčtování není splat

Účtové třídy a zálohy

Vložil Anonymous, 26. Květen 2018 - 19:51 ::

Bylo zde opakovaně doporučeno, aby se vlastník bytu zajímal o to, do jaké účtové třídy jsou jím složené zálohy zaúčtovány. Byly uvedeny účtové třídy 3, 6 a 9. Nemusí být hned každému zřejmé, proč by se o toto měl vlastník bytu zajímat. Platí-li se záloha v autoservisu nebo v cestovní kanceláři, rovněž se doporučuje zjišťovat, do jaké účtové třídy je platba zaúčtována? Opravdu tak postpujete a autoservis Vám informaci poskytne? K čemu to slouží?

Prosím tedy znalejší o osvětlení, k čemu vlastníkovi bytu informace o účtové třídě bude. Pokud se skutečně jedná o informaci nutnou, měla by být uvedena na předpisu záloh, nemyslíte? Jak se vlastník bytu k takovéto informaci dostane – měla by být poskytována bez požádání, a nebo až na základě žádosti? Jak by taková žádost měla být formulována, aby uspěla u soudu?

Nakládání se společnou částí nemovitosti

Vložil Jiří Morávek (bez ověření), 23. Květen 2018 - 11:18 ::

Může si shromáždění vlastníků SVJ vyhradit rozhodnutí o uzavření smlouvy o právu stavby na společné části nemovitosti, která přestala plnit jakékoli funkce společní části (pozemek a stavba bývalé automatické tlakové stanice pro zásobování domu vodou – dům je již napojen přímo na vodovodní řad)a pokud ano bude katastr nemovitostí po takovém rozhodnutí povinen právo stavby do katastru zapsat ?

Jiří Morávek

Správa × fond oprav

Vložil Anonymous, 22. Květen 2018 - 18:05 ::

V předpisu plateb mám služby (jednotlivě, předpis plateb se jeví v pořádku) a dále položky:

správa
fond oprav

Jak byste to řešili? Lze mít za to, že „správa“ je příspěvek na správu podle občanského zákoníku; pro položku „fond oprav“ zákonnou oporu nenacházím ani mi nebyla sdělena. Mám tuto položku platit?

Vyúčtování správy domu odkud?

Vložil Anonymous, 20. Květen 2018 - 23:31 ::

Občanský zákoník neříká nic o tom, že by se příspěvek na správu domu měl vyúčtovat. Odkud tedy takovou povinnost dovozujete?

(Povinnost platit něco jiného než příspěvek na správu domu a zálohy na služby z ObčZ neplyne.)

Syndikovat obsah