Ostatní
Odměna členů výboru
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak máte ve vašem SVJ řešeny odměny členů výboru. Musí být uvedeny odměny ve stanovách ( v našich stanovách o odměnách nic není, museli bychom je tedy změnit) nebo stačí schválit odměny usnesením na členské schůzi. Naše předsedkyně výboru navrhla pro svou osobu funkcionářské odměny ve výši 70Kč/měsíc na bytovou jednotku a na schůzi navrhuje přijmout usnesení:SVJ schvaluje funkcionářské odměny pro předsedkyni výboru – je možné takové usnesení přijmout a vyplácet na základě takto přijatého usnesení měsíční odměnu (70*19=1330 – daň a zdravotní pojištění? Někteří členové namítají, že nemáme na předpisu funkcionářské odměny, ale odměny členů výboru, že odměny nejsou určeny pro svou osobu, ale za výkon funkce (co když bude předsedkyně nemocná a bude ji muset někdo zastupovat, bude odměna stále patřit jí?), že usnesení neřeší výplatu odměn – bude se vyplácet měsíčně nebo shromáždění jednou ročně odhlasuje z vybraných peněz na odměny, kolik se vyplatí, že nikde není uvedeno jaký výkon bude předsedkyně za odměnu vykonávat atd..Takže by mě zajímalo, jakým způsobem a hlavně právně co nejlépe řešíte odměny.
Opravené stanovy
Dostal jsem opravené nové stanovy. V čl.4 odst.5 je stanove-no, že v případě uplatnění práva nahlížení do hospodaření SVJ častěji než jedenkrát ročně, je člen povinen na zajiště- ní tohoto práva uhradit zvýšené náklady společenství a to za každou i započatou hodinu 100 Kč. Naše SVJ nemá revizní komisi a kontrolu dodržování předpisů o hospodaření SVJ nikdo neprovádí. Neználek.
SVJ přijímá faktury určené jen pro jednu jednotku
Dobrý den, jsme SVJ s 8-mi jednotkami. Předseda SVJ přijímá faktury (odběratelem je SVJ) za služby, které jsou určeny jen pro jednu jednotku (jednoho vlastníka). V ročním vyúčtování pravděpodobně tyto služby vyúčtuje této jednotce. Je prosím tato praxe obvyklá? Jde mi o to, že služby od stejného dodavatele někdy využívá i SVJ jako celek a já v tom ale vidím prostor pro nepřehlednost a možnou nekorektnost v ročním vyúčtování těchto služeb určených jen pro jednu jednotku všem jednotkám v domě. Moc děkuji
relevance (závažnost) ke zrušení jednání shromáždění
Z iniciativy člena SVJ k problémům, jenž rozeslal všem členům bylo svoláno shromáždění. Shromáždění bylo uznášení schopné (100 % přítomnost). Po zahájení jednání iniciator shromážděění prohlásil, že dnešní schůze nesplňuje regule zákona pozvánka musí být písemně rozeslaná 15 dní předem konání shromaždeni. Následne on a další člen (mají 52 %) schůzi opustily.
Čerpání z FO pro vlastní potřeby vlastníka
Dobrý den, prosím o radu – SVJ, 10 vlastníků, bytových jednotek, tvoří si FO, čerpají z FO na revize, opravy spol. částí domu,… Jeden vlastník přišel s návrhem – z fondu oprav (připadající na jeho bytovou jednotku) uhradit opravu el. rozvodů ve svém bytě. Např. stav FO jeho bytové jednotky je 20.000,– Kč, z této částky by chtěl „vyčerpat“ na opravu el. rozvodů ve svém bytě 12.000,– Kč a 8.000,– Kč by byl zůstatek FO jeho bytové jednotky. Existuje nějaký legální (i krkolomný) způsob jak toto provést? (Souhlas ostatních spoluvlastníků na shromáždění, faktura vystavená na SVJ, v případě nutnosti větší opravy spol. částí domu, kdy by „jeho“ zůstatek 8.000,– Kč nedostačoval – nutno uhradit hotově – to vše ano)
Vyúčtování a reklamace, splatnost nedoplatku
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak je to se splatností nedoplatku při reklamaci. Minulý rok v půlce dubna mi bylo doručeno vyúčtování za rok 2016, které obsahovalo chyby (chyběly rozúčtovací klíče, položky ve vyúčtování, celkové náklady, …atd), které jsem ihned reklamovala a v půlce června mi bylo zasláno nové vyúčtování, které bylo opět označeno jako řádné, i když by se mělo jednat o opravné, kde bylo opraveno pouze něco, ale objevily se další chyby, takže jsem podala další reklamaci a zažádala o předložení dokladů, ale nic se neděje.
Nové stanovy SVJ a správce SBD.
Zřejmě jste poznal, že naše SVJ vzniklo vyčleněním z SBD. Stanovy mají pravděpodobně stejné závady. U nás byla prove- dena kontrola účetnictví auditorem s vyhodnocením bez závad. Možná by policie přišla na nějaké závady. Tomáš
Nové stanoyy SVJ
Poznámky k upraveným stanovám SVJ – výpis některých bodů:, Stanovy našeho SVJ jsou zveřejněny na 17 stránkách formatu A4, a mají celkem 16 článků. Čl. 4 – Členská práva a povinnosti:
- seznamit se s hospodpdařením společenství, nahlížení do smluv,
účetních knih,
a dokladů podle uvedených pravidel podle odst. 5: V souvislosti s výkonem
práva nahlížet do dokumentů nemá člen právo najejich předání k dispozici.
Nahlíženi lze realizovat po dohodě se statutárním orgánem a to první pondělí
v měsíci od 18 do 19. hodin. Člen nemá právo nahlížení do dokumentů opakovaně.
Náhled na "Účetní uzávěrku" ve "VR".
Chtěla jsem se zeptat, při nahlížení do „veřejného rejstříku“ nemohu najít „účetní uzávěrku/y“ našeho SVJ?, nevíte, je „uzávěrka“ veřejně přístupná, nebo musím požádat o výpis? Nebo to prostě výbor SVJ, neodeslal? (byť je to povinnost dle NOZ). Děkuji.
Příjem svj
Dobrý den. Obracím se na vás s otázkou. Je či není příjem svj, když dovolí telefonnímu operátorovi instalaci vysílače na stěnu domu a bere za to jen částku, ve výši spotřeby elektrické energie? Podléhá tato částka zahrnutí do účetnictví, pakliže z ní není žádný zisk? A za jakých podmínek je třeba podat daňové přiznání? Jsme malé svj, bez příjmu, jen co si sami dáme do společné kasy. Děkuji předem.

Poslední komentáře