Ostatní
Dohoda o poskytnutí výpomoci
Jsme SVJ o 8 byt,jednotkách. Dvě bytové jednotky jsou dlouhodobě pronajímány, střídajícími se nájemníky. Z FO, SVJ se také hradí, vlastně doposud se hradila vlastníkům SVJ finanční odměna za práci na pozemku,jako sekání trávy,střihání živého plotu aj,dle dohody o poskytnutí výpomoci dle zákona §583/1992 Sb,§ 10 odst.1 a a 3.Toto finanční odměňování bylo na schůzi SVJ, dle jednotné dohody na jaře r.2017, pozastaveno v důsledku splácení půjček SVJ, nedostatek financí aj.přednostních plateb SVJ. Přesto, stálí 4 majitelé bytovek tuto práci pro zlepšení prostředí práce vykonávají zdarma i nadále. Samozřejmě ,že někteří majitelé po nevyplácení financí za práce na našem pozemku SVJ okamžitě odmítly pracovat.!Je možné,?? nebo zákon ??,kterým by se po plánované chůzi SVJ,navýšily platby FO, oproti původním platbám?Závěrem z 8 byt.jednotek/ 2 byt.jednotky dlouhodobě pronajímány/nepodílí se na úklidu-výpomoci dle §viz výše,taktéž i dva vlastníci 2 byt. jednotek,jenž je užívají./Celkem 4 byt. jednotky/. Otázka prostá..Je možnost navýšit FO všem 4 vlastníkům byt.jednotek SVJ? po oznámení předsedou SVJ na plánované schůzi SVJ ,a o cca kolik % navýšení by se mohlo až jednat??a dle jakého zákona.??
Účetnictví INTEGRI
Zatím rozumím účetnictví jen málo. Utvořili jsme SVJ odloučením od SBD které nám zajišťuje správu a vede nám i účetnictví. Nezdá se mi správné,že v účtové tří- dě účtuje o spotřebě, teúla, energie, vody a případně dalších nákladů. Zdá se mi divné, že na tyto účty mají vykazován PS, spotřebu na MD, obrat dokonce i na stra- ně DAL a samozřejmě, že i konečný stav. Mně se to zdá nerozumné, protože náklady, nevo výnosy těchto účtů nemohou mít přece zůstatky. Programem INTEGRI využí- vá spousta SBD pro SVJ. Je to u Vás také tak pokud
Neprůkazné účetnictví
Byla mi dána možnost nahlédnout do účetních sestav a to HK a Účetního deníku. Účetnictví nám začalo zpracovávat SBD od kterého jsme se odloučili a to jako účetnictví střediskové. Účetní deník je veden v několika samostat- ných sestavách a to např.: Účetní deník-bankovní účet, ÚD-pokladna hlavní, ÚD-Faktury došlé, ÚD-Vyúčtování B,G-předpis, ÚD-Vyúčtování B,G-phrada a pod. Každý zápis v ÚD je zapsán dvouřádkem. Druhý řádek představuje proti účet. Uvedu příklad zápisu v ÚD-Vyúčt.B,G-předpis a ÚD- vyúčtování B,G-úhrada. Účtováno je na účtech 311 a 395.
Hlavní kniha SVJ
Dostal jsem k nahlédnutí po účetní závěrce HK. Kromě majetkových účtů 211, 221, 311,314 a pod. jsou v HK vykázány i nákladové účty jako:315,10-vodné a stočné, 315–20 teplo pro byty, 315.30-spotř.el. energie a pod. Tyto nákladové účty vykazují jak poč.zůstatky, tak i obraty na str. MD i DAL a konečné zůstatky. Nevím zda SVJ vede majetkové či výsledkové účtování. Domnívám se, že když nedodává SVJ teplo nebo i energii dalšímu SVJ, tak by neměly být vykazovány PS, KS a částky na str. DAL. Účetní SVJ mně tvrdí, že HK je sestavena
stanovy nemají dvoučlenný výbor.
Dobrý den
jak byste se postavili k situaci: 2016 u příležitosti schvalování
nových stanov dle NOZ odsouhlaseno, že SVJ bude mít tříčlenný výbor.
Následně při volbách dostali jen dva lidé potřebné % hlasů, vznikl
dvoučlenný výbor. Dle právníka není v tomto případě kooptace možná,
jen volba.
Letos při shromáždění výbor nezařadil bod volby chybějícího člena, dle mne tak opomněl možnost uvést stav do souladu se stanovami. Uvodem schůze nebylo schvalování programu, tedy ani prostor pro návrh na zařazení bodu. Lze takovouto situaci napadnout právně? Jinak?
Stavební spoření pro SVJ
DD, máte někdo prosím nějaké zkušenosti se stavebkem v SVJ? Jaké jsou podmínky atd? Děkuji moc S.
Hlasování výboru na volbu předsedy
Dobrý den, máme dotaz… Pokud v tříčlenném výboru odvoláme předsedu, který se poté stane řádovým členem výboru, může člen, který je navržen jako nový předseda, hlasovat sám pro sebe? Resp. pokud bývalý předseda bude proti nově navrženému předsedovi, bude to pak jeden hlas proti jednomu hlasu, pokud se navržený předseda nemůže účastnit hlasování pro své zvolení… Jak v této situaci postupovat prosím? naše stanovy zde: https://or.justice.cz/…is-sl-detail?…
Finanční správa zasadila ránu Airbnb: daní se jako ubytovací služba
Finanční správa zasadila ránu Airbnb: daní se jako ubytovací služba
kdo zato může
V neděli vichřice shodila tašku ze střechy domu ve správě SVJ na parkující auto a rozbilo se přední sklo auta.
- co způsobilo pojistnou událost, vichřice nebo střešní taška domu SVJ
- má SVJ povinnost odškodnit vlastníka auta?
Děkuji za názor.
Plná moc
Dobrý den, prosím – v SV máme jeden nebyt. prostor, který pronajímáme. Jelikož je nás 20 spoluvlastníků, máme zvolenému zástupci dát plnou moc, aby nás zastupoval. Při hlasování na shromáždění, a také PM na sjednávání smluv s nájemníky toho nebyt. prostoru.Jeden člen podpis do plných mocí odmítá dát (19 členů je už podepsalo) s tím, že když se mu to „bude líbit“ podpis přidá. Ne samozřejmě do plné moci, prý podpis připojí, asi ke zmocnitelovi. Nelíbí se nám to, poraďte, prosím, děkuji.

Poslední komentáře